Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επί ξυρού ακμής το taxisnet!

Μάιος 10th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ορατός είναι ο κίνδυνος να πέσει έξω το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στο ΚΕΠΥΟ έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι πιθανές περιπτώσεις και να προληφθούν εν τη γενέσει τους προβλήματα που είναι πιθανό να δημιουργηθούν, όσο θα πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Ιουνίου για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η ανησυχία έμπειρων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έγκειται στο γεγονός, ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα ποια θα είναι η ανταπόκριση του συστήματος taxisnet, όταν θα υπάρξει μαζική υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ειδικά τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας, όπως συνηθίζει ο Ελληνας. Το γεγονός ότι χθες τινάχτηκε στον αέρα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ εντείνει ακόμα περισσότερο την αγωνία στο ΚΕΠΥΟ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα ή το αργότερο αύριο πρόκειται να ανοίξει η ειδική πύλη στο taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Από την ΓΓΠΣ υπολογίστηκε ότι οι απαιτούμενοι κλειδάριθμοι για όσους έχουν δηλωθέν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ανέρχονται σε περίπου 750.000 και ήδη η πρώτη παρτίδα έχει αποσταλεί σε 350.000 δικαιούχους. Συνολικά, φέτος αναμένεται να ανέλθουν στα 4.200.000 οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι, εκτός κι αν έχουν εισοδήματα από κάποιο ελευθέριο επάγγελμα (π.χ. οδηγός ταξί) ή από ατομική επιχείρηση. Επίσης, εξαιρούνται όσοι έχουν πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως είναι όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή είναι μεγάλης ηλικίας ή δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του Διαδικτύου. Σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις η φορολογική δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στις κατά τόπους Εφορίες.

Σημειώνεται ότι με ηλεκτρονικό τρόπο μπορούν να υποβληθούν μόνο οι αρχικές φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων. Εάν οι δηλώσεις είναι εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές, θα πρέπει επίσης να υποβληθούν από τις Εφορίες.

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

 

This entry was posted on Πέμπτη, Μάιος 10th, 2012 at 13:47 and is filed under ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply