Ισοβίως παχυλές οι απολαβές για τους τέως προέδρους στη Γαλλία

Ο Σαρκοζί θα κοστίζει στους Γάλλους 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως ως «τέως»Πόσα χρήματα βγάζει ένας τέως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας; Με την ήττα του την περασμένη Κυριακή ο Νικολά Σαρκοζί εισέρχεται, σε ηλικία μόλις 57 ετών, στον στενότατο κύκλο των εν ζωή τέως προέδρων της Γαλλίας, μαζί με άλλους δύο, επίσης δεξιούς βετεράνους πολιτικούς ηγέτες: τον 86χρονο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν και τον 80χρονο Ζακ Σιράκ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Σαρκοζί διασφαλίζει ισοβίως παχυλές απολαβές και πολλές δωρεάν παροχές, εξόδοις των γάλλων φορολογουμένων. Οπως υπολογίζει ο σοσιαλιστής βουλευτής Ρενέ Ντοσιέρ, ειδικός σε θέματα οικονομικών της γαλλικής δημόσιας διοίκησης, κάθε τέως πρόεδρος κοστίζει στο κράτος περίπου 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ο πολιτικός που επιχείρησε να απενοχοποιήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον πλούτο και τη χλιδή περηφανευόμενος, για παράδειγμα, για τις διακοπές του σε πολυτελέστατες επαύλεις και θαλαμηγούς Κροίσων επιχειρηματιών φίλων του, θα έχει ως αφετηρία μία «ταπεινή» μηνιαία σύνταξη: μόλις 6.000 ευρώ (μεικτά).

Σε αυτή, θα προστεθεί πιθανότατα μία μηνιαία αποζημίωση 11.500 ευρώ (καθαρά) για τη συμμετοχή του στο Συνταγματικό Συμβούλιο, την ανώτατη γαλλική Αρχή που εξετάζει την συνταγματικότητα των νόμων. Η συμμετοχή των τέως προέδρων της δημοκρατίας είναι προαιρετική, αλλά συμμετέχουν τόσο ο Ζισκάρ όσο και ο Σιράκ – και θεωρείται απίθανο ο Σαρκοζί να αποποιηθεί αυτής της τιμητικής και οικονομικά επωφελούς δυνατότητας.

Στον γαλλικό λαό θα σταλεί επίσης ο λογαριασμός για τα έξοδα παραστάσεως. Το ακριβές ύψος δεν έχει όριο προς τα πάνω. Εξαρτάται από τις… χρηματοβόρες δραστηριότητες που θα έχει ο απερχόμενος πρόεδρος, δηλαδή τις μετακινήσεις του, τα ταξίδια του εντός και εκτός Γαλλίας, τις εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχει, τα δείπνα που θα παραθέτει, τους επισήμους που θα φιλοξενεί κτλ.

Τέλος, ο Σαρκοζί θα διαθέτει μεταξύ άλλων: γραφείο με προσωπικό επτά αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων, μόνιμη συνοδεία δύο αστυνομικών, λιμουζίνα με δύο σοφέρ, δωρεάν κατοικία πλήρως επιπλωμένη και δωρεάν αεροπορικές και σιδηροδρομικές μετακινήσεις για οποιονδήποτε προορισμό.

 

ΔΟΛ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.