Για πρώτη φορά, η ευρωτράπεζα θέτει θέμα παραμονής της Ελλάδος στο ευρώ – Κινδυνεύει και η δόση του Μαΐου

ΕΚΤ: Η αλλαγή του Μνημονίου θα σημάνει έξοδο από την ευρωζώνηΓια πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρενέβη την Τρίτη με τόσο σαφή τρόπο, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης τότε θα τεθεί, εκ των πραγμάτων, στο τραπέζι η αποχώρησή της από την ευρωζώνη.

Το σκληρό μήνυμα ήλθε διά στόματος του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤΓεργκ Άσμουσεν«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί αν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης» τόνισε ο γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην έγκυρη εφημερίδα «Handelsblatt» που δημοσιεύεται την Τετάρτη. Ήδη μάλιστα, στο παρασκήνιο, ενημερωμένες πηγές που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους έλεγαν προς «Το Βήμα» ότι πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμη και η δόση του Μαϊου για την οποία μέχρι πρόσφατα η τρόικα έλεγε ότι δεν κινδυνεύει.

Η δήλωση μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Ο κ. Άσμουσεν, πριν μετακομίσει στη Φραγκφούρτη για να αντικαταστήσει τον άλλοτε επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤΓιούργκεν Σταρκ, ήταν το «δεξί χέρι» του γερμανού υπουργού ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ο εκφραστής των σκέψεων του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Τα λόγια του κ. Άσμουσεν έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά τα όσα ζήτησε από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αλ. Τσίπρας : την αποστολή επιστολών από τους κκ.Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο προς τους δανειστές της χώρας με τις οποίες ουσιαστικά να αναιρούν τις έγγραφες εγγυήσεις που έχουν ήδη δώσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταγγελία του Μνημονίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.