Επιστρέφει την Πέμπτη τη διερευνητική εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορέσαμε να κάνουμε πραγματικότητα την αριστερή κυβέρνησηΔεν μπορέσαμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα για αριστερή κυβέρνηση είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε στους βουλευτές του αφού νωρίτερα ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Η  ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕ∆ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα ήθελα ξεκινώντας να σας συγχαρώ για τον αγώνα που δώσατε για την εκλογή σας, αλλά και για τη δυνατότητα που έχουµε σήµερα όλοι µαζί να δίνουµε ελπίδα στον πονεµένο λαό µας µετά από 2 χρόνια εφαρµογής σκληρών µέτρων λιτότητας. ∆ώσαµε και δώσατε, δώσαµε όλοι µαζί έναν σκληρό και δίκαιο αγώνα µε βασικό όπλο τις ιδέες µας και την αλήθεια µας, τις προτάσεις και την πίστη µας ό,τι µπορεί να αλλάξει αυτή η πραγµατικότητα που συνθλίβει καθηµερινά τους ανθρώπους του µόχθου, τους ανθρώπους της εργασίας και η σηµερινή σας παρουσία στα κοινοβουλευτικά έδρανα µε έναν µεγάλο αριθµό, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ  αριθµεί τους 52 βουλευτές και βουλευτίνες είναι ένα στοιχείο αισιοδοξίας ό,τι από εδώ και στο εξής ο λαός µας θα έχει ένα ακόµη δυνατό όπλο και µέσα στη βουλή προκειµένου να διεκδικήσει τα δίκια του.

Θα ήθελα λοιπόν για µια ακόµα φορά να ευχαριστήσω εκ’ µέρους όλων σας, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ανεξάρτητα από την ψήφο του στις 6 του Μάη για την εµπιστοσύνη και τις προσδοκίες µε τις οποίες µας περιβάλλουν. Γιατί σήµερα είναι φανερό ό,τι πολλοί περισσότεροι πολίτες απ’ ό,τι την Κυριακή εναποθέτουν τις ελπίδες τους για το µέλλον αυτού του τόπου στη δική µας παρουσία , στις δικές µας διεκδικήσεις.

Πολλοί περισσότεροι πολίτες αντιλαµβάνονται ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ  στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής µόνο θετική επιρροή µπορεί να έχει και ήδη έχει για το λαό και τον τόπο. Ήδη το γεγονός ότι στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας, στην πολιτική ατζέντα, στην καθηµερινότητα δεν είναι τα νέα µέτρα που ήδη θα ξεκίναγε να εφαρµόσει µία µνηµονιακή κυβέρνηση αν είχαν 151 βουλευτές. Το γεγονός ότι δεν συζητάνε τον τρόπο µε τον οποίο θα περάσουν από την βουλή νοµοσχέδια λαίλαπας για τον λαό, αλλά αναγκάζονται να συζητάνε τις θέσεις και τις προτάσεις που ο λαός µε την ψήφο του ανέδειξε ως ρεαλιστικές επιλογές είναι ήδη µια µεγάλη νίκη και αυτή είναι νίκη δική µας αλλά και νίκη της κοινωνίας. Ο καθένας αυτές τις µέρες, συντρόφισσες και σύντροφοι τις κρίσιµες αυτές ηµέρες των διερευνητικών εντολών µιλάει τη γλώσσα που έχει συνηθίσει να µιλάει.

Η Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ τα δύο κόµµατα του µνηµονίου που έχουν την βασική ευθύνη για το ότι φτάσαµε όχι στο χείλος της καταστροφής αλλά βαθιά µέσα στην καταστροφή. Μιλάνε τη γλώσσα του χαρτοπαίχτη ο κ. Σαµαράς και ο κ. Βενιζέλος µιλούν τη γλώσσα της µπλόφας επιµένουν στην αµφισηµία της παγίδας. Εµείς επιµένουµε να µιλάµε τη γλώσσα που ξέρουµε να µιλάµε.

Τη γλώσσα της ειλικρίνειας µιλάµε ξεκάθαρα και γι’ αυτό κοιτάµε τους πολίτες στα µάτια µε καθαρό βλέµµα, δεν έχουµε να κρύψουµε τίποτα δεν έχουµε δεύτερες σκέψεις, ό,τι είπαµε προεκλογικά λέµε και µετεκλογικά και αυτό ο ελληνικός λαός το αισθάνεται και το καταλαβαίνει γι’ αυτό και από την Κυριακή εµφανίζεται πλέον σε όλες της τις διαστάσεις η σχέση εµπιστοσύνης που θέλουµε να οικοδοµήσουµε µε τον λαό και την κοινωνία. Μια σχέση που πήρε χρόνο και γι’ αυτό οικοδοµήθηκε σε στέρεη βάση γι’ αυτό και αυτή η σχέση είναι άµεση δεν υπόκειται στην παραµόρφωση της επικοινωνιακής διαµεσολάβησης. Αυτό αποδείχθηκε και στις πιο δύσκολες προεκλογικές µέρες.

Ο ελληνικός λαός έκλεισε τα αυτιά του στην διαστρέβλωση και στην κινδυνολογία των καλοθελητών και των καθεστωτικών διερµηνέων και σήµερα διαπιστώνει ότι πολύ καλά έκανε και έκλεισε τα αυτιά του στην κινδυνολογία, στους εκβιασµούς, στην τροµοκρατία. Έτσι λοιπόν φτάσαµε στο σηµείο και αυτό είναι νίκη του λαού µας. Αυτό που µέχρι χθες, µέχρι την Παρασκευή το βράδυ, εµφάνιζαν ως καταστροφή της χώρας  , ως πολιτική της χρεοκοπίας και της δραχµής , σήµερα οι ίδιοι άνθρωποι που τα έλεγαν αυτά το ψελλίζουν ως ευκαιρία για αλλαγή πολιτικής  και συνολική αλλαγή  πορείας του τόπου.

Σήµερα ο ελληνικός λαός ακούει, βλέπει , κρίνει ποιος του είπε την αλήθεια προεκλογικά, ποιος συνεχίζει να του λέει την αλήθεια µετεκλογικά, ποιος του έλεγε ψέµατα προεκλογικά και ποιος συνεχίζει να τον κοροϊδεύει µετεκλογικά. Αυτή η νωπή απόδειξη του εύκολου ψεύδους και της συκοφαντίας του οικονοµικού, πολιτικού και  επικοινωνιακού κατεστηµένου σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πιο ασφαλές κριτήριο αξιολόγησης  για κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα,  όλων όσων ακούγονται αυτές τις µέρες.

Αυτές τις µέρες, από χθες το πρωί που πήραµε την διερευνητική εντολή, την εντολή να διερευνήσουµε τη δυνατότητα σχηµατισµού κυβέρνησης της Αριστεράς  από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, αξιοποιήσαµε στο µέτρο των δυνατοτήτων µας, τη δυνατότητα να κάνουµε πράξη αυτό που υποσχεθήκαµε και το οποίο είχαµε ζητήσει προεκλογικά. Γνωρίζουµε βέβαια ότι µερικές χιλιάδες ψήφοι  που µας κατατάσσουν στην δεύτερη θέση  και ένας καλπονοθευτικός εκλογικός νόµος που στον πρώτο χαρίζει για  κάθε µια ψήφο κι άλλη µια δώρο µας στερεί τη δυνατότητα µαζί µε τις άλλες αριστερές δυνάµεις  να έχουµε τη δεδηλωµένη  ώστε να ζητήσουµε ψήφο εµπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Παρόλα αυτά αξιοποιήσαµε στο µέτρο των δυνατοτήτων µας αυτήν την διερευνητική εντολή.  Και είδαµε όµως ξαφνικά από προχθές από ∆ευτέρα, πριν την πάρουµε, ότι αυτοί που µέχρι την Κυριακή των εκλογών ανατρίχιαζαν από τα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων τους ακόµα και στην ιδέα να λάβουµε διερευνητική εντολή, ξαφνικά µας αγαπήσανε. Ένας παράφορος έρωτας τους έπιασε µαζί µας. Προχωρήστε µας είπαν φτιάξτε εσείς κυβέρνηση και µη σας νοιάζει. ∆εν έχει σηµασία που έχετε 52 βουλευτές, θα σας στηρίξουµε εµείς. Και τους θέσαµε το εύλογο ερώτηµα.

Σε ποιο πρόγραµµα θα µας στηρίξετε; Σε αυτό των δεσµεύσεων σας στο 2Ο  Μνηµόνιο; ∆εσµεύσεις που στείλατε υπογεγραµµένες µε επιστολές στην κ. Λανγκαρντ και στους ηγέτες της Ευρωζώνης ή στη βάση της λαϊκής ετυµηγορίας, στη βάση του αποτελέσµατος των εκλογών που ακυρώνει αυτές τις δεσµεύσεις. Μόλις θέσαµε το ερώτηµα, µας αποκάλυψαν ό,τι όταν εννοούσαν στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση από τα δυο κόµµατα του µνηµονίου εννοούσαν τη στήριξη που έχει ο κρεµασµένος από το σχοινί που κρεµιέται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συντρόφισσες και σύντροφοι δεν ζήτησε από κανέναν και ποτέ δηλώσεις µετάνοιας, ζήτησε δηλώσεις ειλικρίνειας, ζητήσαµε να σταµατήσουν το κρυφτούλι πίσω από την πλάτη του ελληνικού λάου. Τη ∆ευτέρα το πρωί τόσο ο κ. Σαµαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε σεβόµενοι την εντολή του λαού και την λαϊκή ετυµηγορία µε δική τους πρωτοβουλία να είχαν στείλει επιστολή ανάκλησης των υπογραφών τους.

Για να µην µπορεί κανείς µέσα και έξω από την χώρα να προσποιείται ότι δεν κατάλαβε το έγινε στην Ελλάδα στις 6 του Μάη. Στις 6 του Μάη γυρίσαµε σελίδα.  Μόνοι τους θα έπρεπε να το είχαν κάνει και όχι όταν για λόγους πολιτικής φερεγγυότητας το ζητήσαµε εµείς να στέλνουν τα στελέχη τους και τους πρόθυµους µερίδας ΜΜΕ να εκτοξεύουν βέλη και µηνύµατα επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί προφανώς είναι πολιτικά παράδοξο και αναξιόπιστο κάποιος να έχει δεσµευτεί στο εξωτερικό για την πλήρη εφαρµογή του µνηµονίου και ταυτόχρονα να δεσµεύεται στο εσωτερικό για την έµµεση ή και την άµεση στήριξη αντιµνηµονιακής προοδευτικής κυβέρνησης. Ή το ένα θα ισχύει ή το άλλο ή θα ισχύουν οι δεσµεύσεις στην κ. Μέρκελ ή θα ισχύει στήριξη σε µια κυβέρνηση της Αριστεράς και τα δύο δεν µπορούν να συµβαίνουν.

Γιατί όµως αγαπητοί φίλοι; θέλουν να το έχουν δίπορτο. Γιατί; Πότε; Και σε ποιόν αλήθεια είπαν την πραγµατικότητα; Υπάρχουν άραγε υπογραφές εξωτερικού και υπογραφές εσωτερικού; Γιατί δεν θέλουν καθαρές κουβέντες; Καθαρές εξηγήσεις. Καθαρές λύσεις, καθαρές υπογραφές. Όπως στη ζωή δεν υπάρχει ολίγον έγκυος δεν υπάρχει και ολίγον µνηµόνιο. Ή υπάρχει η πολιτική του λάθους που είναι η πολιτική του µνηµονίου την οποία θα συνεχίζουµε µε µικρότερες ή µεγαλύτερες δόσεις να ακολουθούµε και να οδηγούµαστε στην καταστροφή ή θα διεκδικήσουµε µία άλλη λύση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι  έχουµε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών και της κρισιµότητας των στιγµών για το λαό και τον τόπο. Έχουµε όµως και πλήρη συνείδηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται από την ετυµηγορία του λαού µας. Έχουµε σήµερα µια µεγάλη ευκαιρία, τόσο για τον ελληνικό λαό όσο όµως και για τους λαούς της Ευρώπης συνολικά. Χωρίς διάθεση υπερβολής, θα έλεγα ότι κρατάµε στα χέρια µας µια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Την ευκαιρία ανατροπής των προγραµµάτων λιτότητας.  Με την ψήφο του, την Κυριακή, ο ελληνικός λαός ξαναζωντάνεψε την ελπίδα όχι µονάχα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Έχουµε αναγκάσει όλη την Ευρώπη να µιλά για τη µεγάλη ανατροπή της ψήφου του ελληνικού λαού. Και έχουµε κάνει χαρούµενους  πολλούς και πολλές, κινήµατα και συλλογικότητες, αυτούς που βγήκαν στους δρόµους τους προηγούµενους µήνες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να διαδηλώνουν µε το σύνθηµα «είµαστε όλοι Έλληνες». Γιατί η  διαφορά ανάµεσα στους δικούς µας οµοϊδεάτες και στους δικούς µας συµµάχους στην Ευρώπη.

Με τους συµµάχους του κ. Σαµαρά και του κ. Βενιζέλου είναι ότι οι δικοί µας βρέθηκαν στην πρώτη γραµµή για να συστρατευθούν, να συµπαρασταθούν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό  ενώ οι οµοϊδεάτες των εκπροσώπων του κόµµατος του µνηµονίου είναι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί. Αυτή είναι η διαφορά µας.  Στείλαµε λοιπόν µήνυµα αλληλεγγύης και ανατροπής στους λαούς της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, που υποβάλλονται κι αυτοί σε άδικες θυσίες χωρίς αντίκρισµα.

∆ώσαµε πραγµατική πολιτική προοπτική στις αντιδράσεις τους. Γιατί η λιτότητα δεν απειλεί µόνον την Ελλάδα. Απειλεί ολόκληρη την Ευρωζώνη.  Αλλά για τη χώρα µας η εντολή του λαού είναι σαφής και µη παρερµηνεύσιµη: άµεση ανατροπή του µνηµονίου της λιτότητας.  Αυτή η ανατροπή όµως έχουµε πλήρη επίγνωση, θα έρθει σε ένα συνολικό πλαίσιο παρεµβάσεων, διεργασιών που θα γίνει στο ευρωπαϊκό πεδίο και αυτό το πλαίσιο παρεµβάσεων θέλουµε να επιταχύνουµε το επόµενο διάστηµα.

Είπαµε από την πρώτη στιγµή η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Η κρίση είναι συστηµική, είναι ευρωπαϊκή και πρέπει να σταµατήσουµε να αποµονώνουµε την εξεύρεση λύσης στην Ελλάδα, αλλά να διεκδικήσουµε συνολικά ευρωπαϊκή λύση προς το συµφέρον των λαών, της Ευρώπης αλλά και του δικού µας λαού.  Αυτήν την εντολή, από το αποτέλεσµα των εκλογών, πρέπει ο καθένας και η καθεµιά να βγάλει τα συµπεράσµατά του. Εµείς θεωρούµε ότι η εντολή έχει σαφή χαρακτηριστικά που δεν µπορούµε να τα αλλοιώσουµε.

∆εν έχουµε το δικαίωµα να τα αγνοήσουµε και να τα αλλοιώσουµε.  Η εντολή είναι για άµεση απεµπλοκή της χώρας από το Μνηµόνιο της χρεοκοπίας, από τα µέτρα της λιτότητας που µας έχουν οδηγήσει στην καταστροφή.  Ζητήσαµε λοιπόν µόλις πήραµε την διερευνητική εντολή. Καταθέσαµε εν γνώσει του ελληνικού λαού τους άξονες πάνω στους οποίους ζητούσαµε να ξεκινήσει η συζήτηση για την διερεύνηση δυνατοτήτων συγκλίσεων για µια κυβέρνηση που θα έχει τη δική µας στήριξη. Και είπαµε τα αυτονόητα.

Μετά το αποτέλεσµα των εκλογών δηλαδή τα αυτονόητα.  Κανένα νέο µέτρο λιτότητας τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή αργότερα. Κατάργηση του νόµου του Μνηµονίου και των εφαρµοστικών νόµων του. Άµεση επαναφορά του κατώτατου µισθού, των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων στο επίπεδο και το καθεστώς που ίσχυαν πριν από την ψήφιση αυτών των νόµων που µας βυθίζουν στην ύφεση.

Και είπαµε επίσης ότι χρειάζονται άµεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστηµα, να συζητήσουµε την ανάγκη να αλλάξει αυτός ο εκλογικός νόµος που φαίνεται τώρα πόσο παρανοϊκός είναι, να πάµε στην απλή αναλογική, να αλλάξουµε το νόµο περί ευθύνης υπουργών που δηµιουργεί την αίσθηση στην κοινή γνώµη της ατιµωρησίας των πολιτικών προσώπων παρά τις βαρύτατες ευθύνες τους.

Μιλήσαµε επίσης για την ανάγκη να σταµατήσει αυτό το πάρτι µε τις τράπεζες, 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις µέσα σε τρία χρόνια και ούτε ένα ευρώ στην πραγµατική οικονοµία και όχι µόνο αυτό. Μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης µένουν έξω τράπεζες που µπορεί να παίξουν ουσιαστικό ρόλο, να είναι µοχλός για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο και ζητήσαµε να µην προχωρήσουν τα σχέδια το δηµόσιο να δίνει δηµόσιο χρήµα αλλά να έχει κοινές µετοχές δίχως δικαίωµα ψήφου.

Επιπλέον ζητήσαµε διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης, τη δηµιουργία ∆ιεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για τη διερεύνηση του επαχθούς του χρέους, κινήσεις που έχουν κάνει και άλλες χώρες που βρέθηκαν σ’ αυτή τη δίνη της υπερχρέωσης και κατάφεραν αποτελεσµατικά να βγουν απ’ αυτή τη δίνη.

Τέλος, είπαµε κάτι απλό, ότι όσοι εγγυήθηκαν προσωπικά µε τις υπογραφές τους στην εφαρµογή της δεύτερης δανειακής σύµβασης και του δεύτερου µνηµονίου να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπογραφές τους δε δεσµεύουν εσαεί τον ελληνικό λαό γιατί οι υπογραφές τους µπήκαν ερήµην του ελληνικού λαού. ∆εσµεύουν τους εαυτούς τους και τα κόµµατα που εκπροσωπούν. Αυτό το αυτονόητο αδυνατούν να το καταλάβουν.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, Θα ήθελα σ’  αυτό το σηµείο να επιµείνω στην ανάγκη το επόµενο διάστηµα να ανταπεξέλθουµε µιας σειράς δυσκολιών. Είδαµε τις τελευταίες µέρες αυτούς που µια µας µισούν και µια µας αγαπάνε, µε πολύ πάθος και µας µισούν και µας αγαπάν να ψάχνουν να βρουν την κάθε λέξη ώστε να την παραποιήσουν, ώστε να δηµιουργήσουν κλίµα ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι µια ανεύθυνη δύναµη που θέλει την καταστροφή της χώρας, που δεν εγγυάται τους µισθούς και τις συντάξεις και δεν εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών.

Παραποίησαν ακόµη και δηλώσεις στελεχών µας, προσπάθησαν να δηµιουργήσουν κλίµα αδιαφορώντας για το ότι αυτό το κλίµα θέτει σε κίνδυνο την οικονοµία της χώρας µας. Αλλά τι περιµένει κανείς από κάποιους που την απειλή της εξόδου από το ευρώ την έχουν κάνει καραµέλα; Τις απειλές αυτές δεν τις λέει η κ. Μέρκελ, αυτοί τις λέγανε διαρκώς εδώ δυο χρόνια τώρα µε αποτέλεσµα  να φύγουν από το τραπεζικό σύστηµα 75 δις ευρώ.

∆εν τους νοιάζει. Αν τους ένοιαζε θα είχαν φροντίσει, τουλάχιστον, ώστε να διασωθούν οι καταθέσεις σε οµόλογα του δηµοσίου των µικροµολογιούχων ή οι καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας ∆ηµόσιων Οργανισµών, πανεπιστηµιακών σχολών, νοσοκοµείων που κουρεύτηκαν µέσα σε µια νύχτα δίχως να πάρει κανείς χαµπάρι.     ∆εν τους ενδιαφέρει η σταθερότητα της οικονοµίας της κοινωνίας και του τόπου τους ενδιαφέρει να διασφαλίσουν τα δικά τους συµφέροντα και αδιαφορούν µπροστά στις επιπτώσεις.

Τους καλούµε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι µια δύναµη ευθύνης και η µόνη δύναµη ευθύνης σήµερα είναι η δύναµη που ζητάει ανατροπή αυτών των πολιτικών και η µόνη δύναµη που µπορεί να εγγυηθεί και τις καταθέσεις του λαού µας αλλά και τους µισθούς και τις συντάξεις είναι η δύναµη  εκείνη που ζητά να ανατραπεί το µνηµόνιο της λιτότητας και της χρεοκοπίας και να ακυρωθεί αυτός ο νόµος για το ειδικό ταµείο όπου θα πηγαίνουν οι µισθοί και οι συντάξεις ώστε κατά προτεραιότητα να πληρώνονται οι πιστωτές και ότι περισσεύει να πηγαίνει για την στήριξη των κοινωνικών αναγκών, των µισθών και των συντάξεων.

Φίλες και φίλοι  Συντρόφισσες και σύντροφοι  Ο ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ κατέθεσε στη κρίση του ελληνικού λαού ένα συγκεκριµένο ρεαλιστικό βήµα προς βήµα και εφαρµόσιµο εναλλακτικό πρόγραµµα για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρόγραµµα για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας όχι για την εξυπηρέτηση των συµφερόντων των δανειστών όπως έκανε η Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ. Το θέσαµε στη κρίση του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός µας έδωσε δύναµη, δύναµη µεγάλη αλλά όχι αρκετή για να µπορέσουµε να σχηµατίσουµε µόνοι µας κυβέρνηση µε πρόγραµµα Αριστεράς. Από χθες ζητήσαµε και είδαµε όχι µόνο τα κόµµατα της βουλής αλλά και κόµµατα και δυνάµεις που ο καλπονοθευτικός νόµος δεν τους δίνει την δυνατότητα να µπουν στη βουλή παρά το γεγονός ότι είχαν µια αξιόλογη καταγραφή στο εκλογικό αποτέλεσµα.

Συναντήσαµε κοινωνικούς φορείς κάποιοι µας λοιδόρησαν και γι’ αυτό. Εξηγήσαµε ότι στόχος µας είναι να δηµιουργήσουµε στέρεες σχέσεις µε την κοινωνία διότι η διερεύνηση της δυνατότητας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα έρθει σε ρήξη µε τα µεγάλα συµφέροντα προαπαιτεί την στήριξη της κοινωνίας γιατί ακόµα και αν µια κυβέρνηση έχει 151 βουλευτές µέσα στη βουλή αλλά δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας δεν µπορεί να πραγµατοποιήσει τις απαραίτητες εκείνες ρήξεις µε τα µεγάλα συµφέροντα.

Συναντήσαµε εκπροσώπους των εργαζόµενων, συνδικάτα επιστηµονικούς φορείς. Συναντήσαµε τη σύνοδο των πρυτάνεων τον επιστηµονικό κόσµο όλους εκείνους που δύο χρόνια τώρα έδιναν έναν ουσιαστικό και γόνιµο αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της λιτότητας.  Απευθυνθήκαµε στην κα. Παπαρήγα. Αρνήθηκε τη συνάντηση µαζί µας. Μας λυπεί αυτό το γεγονός. Τώρα που διαµορφώνονται δυνατότητες για το λαϊκό κίνηµα δυνατότητες να αποτρέψουµε αυτή τη λαίλαπα ενάντια στο λαό µας τώρα που η ιστορία µας χτυπά την πόρτα δεν έχουµε το δικαίωµα να κωφεύουµε κανείς δεν έχει το δικαίωµα να κάνει πως δεν ακούει και αυτή είναι µια βαριά και ιστορική ευθύνη που αναλαµβάνει η ηγεσία του ΚΚΕ.

Εµείς θα επιµείνουµε όµως στην ανάγκη ενότητας των αριστερών δυνάµεων και στην ανάγκη κοινής δράσης όλων των αριστερών δυνάµεων όχι όµως µόνο σε αυτό.  Τώρα δεν είναι µόνο η ώρα για την ενότητα της αριστεράς τώρα είναι και η ώρα για την ενότητα της αριστεράς µε τον λαό και το λαϊκό κίνηµα. Απευθυνόµαστε στο λαό σε αυτούς που µας στήριξαν.   Και όχι µόνο σε αυτούς που µας στήριξαν  αλλά και σε αυτούς που µας παρακολουθούν  και τους µιλάµε τη γλώσσα της αλήθειας  ένα πράγµα τους λέµε.

∆εν πρόκειται να τους προδώσουµε . ∆εν πρόκειται να τους εγκαταλείψουµε. ∆εν πρόκειται εµείς να γίνουµε σαν τους άλλους , να τους λέµε άλλα προεκλογικά και άλλα µετεκλογικά. Η παρουσία µας και η στάση µας θα είναι διαυγής και καθαρή.  Συναντήθηκα µε τον πρόεδρο της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς, τον Φώτη Κουβέλη και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την θετική ανταπόκριση του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς. Θα ήθελα όµως να αναρωτηθώ.

Αν αυτή η ανταπόκριση είχε γίνει πριν τις εκλογές, τώρα δεν θα ψάχναµε να βρούµε στήριξη στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών . Θα είχαµε µια καθαρή πλειοψηφία, θα ήµασταν πρώτη δύναµη  και θα µπορούσαµε να έχουµε τους απαραίτητους εκείνους βουλευτές ώστε να προχωρήσουµε στην συγκρότηση Αριστερής κυβέρνησης . Συναντήθηκα επίσης µε την ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω καταρχήν για το ανοιχτό πνεύµα µε το οποίο άκουσαν την πρόταση µας.

Συναντήθηκα µε την κ. Κατσέλη της Κοινωνικής Συµφωνίας την οποία επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω για την υποστήριξη της στους άξονες στις προτάσεις που καταθέσαµε πράγµα που σηµαίνει ότι αυτές οι προτάσεις όχι µόνο είναι ρεαλιστικές και εφαρµόσιµες αλλά µπορούν να αποτελέσουν και το πεδίο µιας ευρύτερης συζήτησης. Συναντηθήκαµε µε εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ µε τους οποίους συµφωνήσαµε παρά τις όποιες επιµέρους διαφορές και εκτιµήσεις έχουµε  µπορούµε να βρεθούµε στους αγώνες στο επόµενο διάστηµα πράγµα το οποίο είναι πάρα πολύ σηµαντικό.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω για την στήριξη του , ένα σύµβολο αγώνα  όπως ο Μανώλης Γλέζος έτσι κι ο Μίκης Θεοδωράκης. Χθες µε το Μανώλη Γλέζο βρεθήκαµε µε τον Μίκη Θεοδωράκη και κουβεντιάσαµε, ακολούθησε µια θερµή δήλωση υποστήριξης στην προσπάθεια µας  κάτι το οποίο µας συγκινεί ιδιαίτερα και µας δίνει δύναµη. Μας δίνει δύναµη διότι η προσπάθεια µας δεν τελειώνει εδώ. Συντρόφισσες και σύντροφοι µετά το τέλος των επαφών µε τα πολιτικά κόµµατα  και τους κοινωνικούς φορείς , προσωπικότητες, διαπιστώνουµε ότι η πρόταση µας έχει µια ευρεία υποστήριξη αλλά µια ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

∆εν µπορούµε να κάµουµε το όνειρο πραγµατικότητα να σχηµατίσουµε κυβέρνηση της Αριστεράς . Θα επιµείνουµε όµως να βρισκόµαστε στην πρώτη γραµµή των αγώνων µέσα και έξω από την Βουλή, προκειµένου η λαϊκή κρίση και η λαϊκή ετυµηγορία να γίνει πραγµατικότητα. Να σταµατήσει αυτή η λαίλαπα της εφαρµογής σκληρών και βάρβαρων µέτρων.

Αύριο το πρωί θα επιστρέψουµε την διερευνητική εντολή  στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και ακολούθως θα συµµετάσχουµε σε όλες τις διαδικασίες που το Σύνταγµα προβλέπει όποτε και όταν µας καλέσουν. Θα ήθελα να επισηµάνω  ότι σε αυτήν την διερευνητική διαδικασία , στις  συναντήσεις µας µε το  κ Σαµαρά και τον κ Βενιζέλο πέραν του ότι διαπιστώσαµε αυτό που διαπιστώσατε κι εσείς βλέποντας  τα ΜΜΕ , την προσπάθεια διαρκώς δηλαδή να παίζουνε µπλόφες και να στήνουν ψεύτικες παγίδες διερευνήσαµε και τη δυνατότητα που υπάρχει  να µην ξαναοδηγηθούµε άµεσα σε εκλογές  αλλά να συµφωνήσουµε σε ένα µίνιµουµ .

Σε ένα µίνιµουµ που θα αφορά έστω  σε κάποια βασικά από τους 5 άξονες που θέσαµε, την αλλαγή του εκλογικού νόµου το πάγωµα των µέτρων του µνηµονίου . Ο κ  Βενιζέλος υπήρξε κατηγορηµατικός. Μας έθεσε ουσιαστικά το δίληµµα ή εφαρµογή των µέτρων της δανειακής σύµβασης και του µνηµονίου ή επαναληπτικές εκλογές.

Ας αναλάβει η καθεµιά κι ο καθένας τις ευθύνες του. Εµείς αναλαµβάνουµε τις ευθύνες που µας αναλογούν  και τις ευθύνες που µας όρισε η σηµαντική αυτή επιλογή  µεγάλης µερίδας του ελληνικού λαού  µα ανταποκριθούµε στις προσδοκίες του.   Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχοµαι καλή επιτυχία και καλό αγώνα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                    09/05/2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.