«Πάρτε πίσω τις υπογραφές»

Απέρριψε εμμέσως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους «που έχουν βάλει τις υπογραφές τους κάτω από μνημόνια».

«Ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν, δεν θα επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε ο λαός μας την Κυριακή από την πόρτα» ανέφερε κατά την ομιλία του, το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η λαϊκή ετυμηγορία «καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Σαμαρά και Βενιζέλου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους κ.κ Βενιζέλος και Σαμαρά να αποστείλουν επιστολές προς ΕΕ και ΔΝΤ με τις οποίες θα ανακαλούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

«Αν ο κ. Βενιζέλο και ο και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τι καταστροφικές τους επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία, να στείλουν επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ που θα αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πράξει ότι ακριβώς είχε υποσχεθεί και προεκλογικά ξεκαθαρίζοντας ότι θα επενακαταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση Αριστεράς και παρουσίασε πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρρας ζήτησε:

– Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών –συντάξεων
– Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)
– Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)
– Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock
– Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

Οι διαδοχικές συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκίνησαν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, ωστόσο, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές. Αυτή την ώρα, ο κ. Τσίπρας συναντάται στη Βουλή με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Στις 17.30 θα συναντηθεί με την ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων και στις 19:00 με την κυρία Λούκα Κατσέλη από την Κοινωνική Συμφωνία.

Αύριο Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς. Προς το παρόν δεν έχει κλειστεί συνάντηση με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Την Πέμπτη, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.

Οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα γίνουν την Πέμπτη.

 

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.