Αποκατάσταση του κύπριου σπουδαστή 5½ χρόνια μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς

Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στον κύπριο σπουδαστή Αυγουστίνο Δημητρίου για την «υπόθεση της ζαρντινιέρας». Πεντέμισι χρόνια μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην Πλατεία Σιντριβανίου, το ελληνικό Δημόσιο καλείται να τού καταβάλει αποζημίωση για αποκατάσταση ηθικής βλάβης.

Οπως αναφέρεται στην 799/12 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία στην ουσία επικυρώνεται η πρωτόδικη απόφαση για αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ προς τον κύπριο σπουδαστή, αυτός «υπέστη ηθική βλάβη από τον τραυματισμό, που του προκάλεσαν όργανα της ΕΛ.ΑΣ. κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους». Το δικαστήριο κρίνει υπερβολική την αρχική αξίωση του Α. Δημητρίου, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο σημειώνει ότι όσα υπέστη εκείνο το βράδυ επιβάλλουν την αποκατάσταση του ελληνικό Δημοσίου στο πρόσωπό του.

«Ολα τελείωσαν για μένα εκείνο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006. Βίωσα τον θάνατο και τον βιώνω κάθε μέρα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον φόβο και τον πανικό μου. Μου έχουν καταστρέψει τη ζωή» ανέφερε ο σπουδαστής στο κείμενο της αγωγής του.

Στον δικαστικό φάκελο συμπεριελήφθησαν επίσης φωτογραφίες και δημοσιεύματα από την υπόθεση, καθώς και ιατρικά πορίσματα, τα οποία πιστοποιούσαν τη βλάβη που έχει υποστεί η σωματική και ψυχική του υγεία. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, πάντως, δικαστικές πηγές θεωρούσαν βέβαιο ότι το ελληνικό Δημόσιο θα προσφύγει εναντίον της απόφασης.

Ο ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ

Το περιστατικό της «ζαρντινιέρας» εξελίχθηκε το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006 στην Πλατεία Σιντριβανίου. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, οκτώ αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ενεπλάκησαν στον άγριο ξυλοδαρμό του κύπριου σπουδαστή, γεγονός που προκάλεσε την κατακραυγή της κοινής γνώμης μετά και την επίσημη έως σήμερα αστυνομική εκδοχή ότι ο 26χρονος τραυματίστηκε πέφτοντας σε μια… ζαρντινιέρα. Η εκδοχή διαψεύστηκε, αφού ο ξυλοδαρμός του σπουδαστή καταγράφηκε από τηλεοπτικές κάμερες.

Για την υπόθεση τέσσερις αστυνομικοί δικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε ποινές φυλάκισης από 15 μήνες έως 3 χρόνια και 3 μήνες. Σε πειθαρχικό επίπεδο, οι αστυνομικοί έπεσαν στα μαλακά, αφού στους τέσσερις επιβλήθηκαν επιεικείς ποινές – από αργία έξι μηνών έως χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ – και οι άλλοι τέσσερις απαλλάχτηκαν. Εκκρεμεί η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.

Στο εδώλιο, όμως, θα καθήσει και ο Α. Δημητρίου καθώς εις βάρος του συντάχθηκε κατηγορητήριο στο οποίο περιγράφεται η σκηνή της «ζαρντινιέρας» σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας. Ο πρώην σπουδαστής κατηγορείται ότι πριν συλληφθεί συμμετείχε σε επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ καθώς και ότι γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην Πλατεία Σιντριβανίου.

Κώστας Κουκουμάκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.