Ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ” γιόρτασε την Πρωτομαγιά στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορος. Με την άφιξή μας, πεζοπορώντας στο καλά διατηρημένο μονοπάτι φτάσαμε στις όχθες του Αλιάκμονα, εκεί που για δέκα αιώνες στην απόκρημνη πλαγιά του Καλλίστρατου όρους μέσα σε σκαλιστό βράχο διατηρείται σε καλή κατάσταση η σκήτη των μοναχών και ο τόπος λατρείας το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί ο μοναχός Νικάνωρ (1511) επέλεξε για κατοικία, ώσπου να ανεγείρει εκ βάθρων την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η πρόσβαση στη σκήτη προσιτή. Η στερεή καλοφτιαγμένη σκάλα μας βοήθησε να ανεβούμε στο εσωτερικό της διώροφης σκήτης. Οι τοιχογραφίες του ναού, άντεξαν στο χρόνο. Κάποιοι τολμηροί αναρριχητές του παρελθόντος άφησαν τα ίχνη τους χαράζοντας τα ονόματά τους στις εικόνες των αγίων, χωρίς να γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστησαν οι αγιογραφίες.

Το μοναστήρι της Ζάμπουρδας, με τον ιδρυτή του τον Όσιο Νικάνωρ,  αποτελεί για τους οικισμούς των Βεντζίων πρωτίστως και πολλών χωριών της Κοζάνης η θρησκευτική και η εθνική έπαλξη. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας με την ακτινοβολία του περιόρισε τον εξισλαμισμό των κατοίκων. Οι κατατρεγμένοι και ανήμποροι εκεί βρίσκανε καταφύγιο. Στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) φιλοξενούσε και εφοδίαζε τους  απεσταλμένους από την ελεύθερη Ελλάδα Μακεδενομάχους.

Με την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιλαρίωνος η περιοχή θα κατακλυσθεί από τα νερά του ποταμού του Αλιάκμονος. Το έτος 2008 δημιουργείται Επιτροπή διάσωσης της σκήτης και πεζογέφυρας. Συμμετέχουν ενεργοί πολίτες, φορείς. Η πίεση στη ΔΕΗ Α.Ε ασφυκτική. Η στάθμη του υδροταμιευτήρα θα είναι πιο κάτω από τα τοιχώματα της σκήτης. Η αποκατάσταση της πεζογέφυρας μάλλον θα έχει θετική εξέλιξη. Για όλες αυτές τις εξελίξεις ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης με την παρουσία του την Πρωτομαγιά στη Ζάμπουρδα  φέρνει στην επικαιρότητα τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ Α.Ε για υλοποίηση των αποφασισθέντων, προκειμένου να μείνει όρθιο και αλώβητο το ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο το σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιφέρειας Βεντζίων – Κοζάνης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.