Εννέα διαγωνισμούς σχεδιάζει να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αν βέβαια προκύψει κυβέρνηση μετά τις εκλογές η οποία θα συμφωνεί με τον σημερινό σχεδιασμό. Από την τρίτη τριμηνιαία έκθεση του Ταμείου προκύπτει ότι στο προσεχές δίμηνο πρέπει να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων του Δημοσίου, την πώληση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), του 29% του ΟΠΑΠ, του 74% της ΕΥΑΘ, των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, του 61% της ΕΥΔΑΠ, του 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων και κάποιων από τα μικρά λιμάνια και μαρίνες της χώρας.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για πώληση ποσοστού εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων. Ομως, η προώθηση των διαγωνισμών συνδέεται με την επίλυση σειράς θεσμικών θεμάτων, όπως η δημιουργία ρυθμιστικών αρχών (από τη διαχείριση υδάτων μέχρι την αναβάθμιση των σημερινών εποπτικών οργάνωσης σε αγορές όπως τα ταχυδρομεία). Δύσκολο εγχείρημα θεωρείται η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, καθώς η κυκλοφορία στον οδικό άξονα έχει μειωθεί κατακόρυφα, ενώ αναζητείται λύση με τις τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις. Σοβαρές ενστάσεις έχει διατυπώσει η Νέα Δημοκρατία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, με δεδομένα τα σημαντικά έσοδα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο από τα μερίσματα του κερδοφόρου οργανισμού. Οσο για τις δύο εταιρίες υδάτων, μπορούν να πωληθούν μόνο αν επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον ισχυρών ευρωπαϊκών ομίλων.

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι το Ταμείο προσέλαβε την εταιρία δημοσκοπήσεων MRB προκειμένου να προχωρήσει σε πανελλαδική έρευνα για τις απόψεις των Ελλήνων σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Προσέλαβε, επίσης, τη Hill+Knowlton Strategies ως σύμβουλο επικοινωνίας για τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Φώτης Κόλλιας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.