Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Στις αρχές του 2013 έτοιμο το ελληνικό κτίριο – «στολίδι» του Βερολίνου

Μάιος 2nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ο ΟΣΚ ολοκληρώνει και παραδίδει την παλιά, ιστορική πρεσβεία της χώρας μας

Στις αρχές του 2013 έτοιμο το ελληνικό κτίριο - «στολίδι» του ΒερολίνουΈνα λαμπρό βιοκλιματικό οίκημα, το οποίο θεωρείται πρότυπο ανακατασκευής και επανάχρησης διατηρητέου κτιρίου, θα παραδοθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στις αρχές του 2013, προκειμένου να στεγάσει όλες τις διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας στο Βερολίνο.

Η οικεία Bergmann του Ανατολικού Βερολίνου, η οποία στέγαζε την πρεσβεία της Ελλάδας από τον Μεσοπόλεμο έως και την διάσπαση της Γερμανίας, είχε εγκαταλειφθεί, ερήμωσε και κατέρρευσε. Για αρκετές δεκαετίες οι διπλωματικές μας αρχές στο Δυτικό Βερολίνο αναγκάστηκαν να ενοικιάσουν διάφορα οικήματα κι έφτασαν έως το 2011 να δαπανούν κατ’ έτος περί τις 700.000 ευρώ για μισθώματα και άλλα έξοδα.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω καθυστέρησης καταβολής του ενοικίου από το υπουργείο Εξωτερικών, παρολίγο να σημειωθεί διπλωματικό επεισόδιο, αφού ο ιδιοκτήτης του κεντρικού κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται η πρεσβεία της χώρας, ξεκίνησε αυθαίρετα εργασίες στην κεντρική είσοδο, ενώ ξήλωσε και μετέφερε το εθνόσημο σε παρακείμενη είσοδο. Τελικώς, μετά την κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών και την άμεση παρέμβαση της Γερμανικής κυβέρνησης, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Πηγές κοντά στην υπόθεση εκτιμούν ότι το νέο κτίριο και θα εξοικονομήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και, κυρίως, θα ανορθώσει το κύρος της χώρας εκεί που το χρειάζεται περισσότερο, δηλαδή, στο κέντρο λήψης των Ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Το ιστορικό του κτιρίου

Σύμφωνα με τον ΟΣΚ, πριν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η ελληνική Πρεσβεία στη Γερμανία στεγαζόταν σε ιδιόκτητο διατηρητέο κτίριο του ελληνικού κράτους στην περιοχή του πρώην Ανατολικού Βερολίνου. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το διαχωρισμό της χώρας και της πόλης, καθώς και τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Bundesrepublik Deutschland) από το Βερολίνο στη Βόννη, το κτίριο της Ελλάδας στο Ανατολικό Βερολίνο εγκαταλείφθηκε και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στεγάστηκαν σε μικρότερο μισθωμένο κτίριο του Δυτικού Βερολίνου.

Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 και την επαναφορά του Βερολίνου ως κοινής πρωτεύουσας, η ελληνική Πρεσβεία και προξενικές αρχές παρέμειναν στο μισθωμένο κτίριο, ενώ το ιδιόκτητο κτίριο έμεινε κενό και άρχισε να εγκαταλείπεται. Να σημειωθεί, δε, ότι μετά την ενοποίηση της Γερμανίας η ανοικοδόμηση που παρατηρήθηκε στην περιοχή του πρώην Ανατολικού Βερολίνου ήταν εντυπωσιακή ενώ τα περισσότερα κράτη είτε ανακαίνισαν τις προϋπάρχουσες πρεσβείες τους είτε αγόρασαν για το σκοπό αυτό κτίρια και οικόπεδα. Έτσι, το 2004 αποφασίστηκε η ανακαίνιση και ανακατασκευή του.

Τι λέει η μελέτη

Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή Tiergarten του πρώην Ανατολικού Βερολίνου και συνορεύει με την Ιταλική Πρεσβεία. Σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο του Βερολίνου, η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως ειδική ζώνη για διπλωματικές υπηρεσίες και αντιπροσωπείες κρατών. Το εμβαδόν του οικοπέδου ανέρχεται σε 1.807 τ.μ. και περιείχε διατηρητέο κτίριο επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ, το οποίο, προτού περάσει στην Ελληνική Δημοκρατία ήταν η οικία Bergmann. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο τον Νοέμβριο του 2004.

Η αρχική απόφαση ανακατασκευής και ανακαίνισης του κτιρίου ελήφθη το 2004 και το έργο ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία πρόσφατα καταργήθηκε. Μέρος των αρμοδιοτήτων της, όπως οι κατασκευαστικές εργασίες και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) -μαζί με την ΘΕΜΙΣ ΑΕ και τη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ- μεταβιβάστηκε στον ΟΣΚ, ο οποίος, με τη σειρά του, έβαλε το έργο εκ νέου μπροστά.

Η μελέτη είχε ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμού το 2005 στα συμπράττοντα γραφεία Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε. – OBERMEYER PLANEN + BERATEN Gmbh – Θέων Τεχνικός Όμιλος Μελετητών Ε.Π.Ε.

Η μελέτη ανακατασκευής και ανακαίνισης του κτιρίου προβλέπει τη στέγαση του συνόλου των ελληνικών διπλωματικών αρχών και, προκειμένου να γίνει αυτό, χρειάστηκε να προστεθούν στο υφιστάμενο κτίριο περίπου 4.000 τ.μ. Έτσι, το συνολικό εμβαδόν του νέου κτιριακού συγκροτήματος θα ανέρχεται σε περίπου 6.740 τ.μ. και θα αποτελείται από την «παλιά» και την «νέα» πτέρυγα.

Το παλιό κτίριο της οικίας Bergmann κρίθηκε ακατάλληλο και κατεδαφίστηκε, όμως επειδή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, οι όψεις του θα αναπαραχθούν επακριβώς, όπως ήταν. Στην αποκατάσταση της όψης της οικίας Bergmann γίνεται χρήση, κατά το δυνατόν, των παλαιών λίθων που αποξηλώθηκαν κατά την κατεδάφιση του παλαιού κτίσματος.

Η «παλιά» πτέρυγα θα περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους, σοφίτα και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και θα στεγάζει την πρεσβευτική κατοικία και μέρος των διπλωματικών υπηρεσιών. Η «νέα» πτέρυγα θα φιλοξενεί τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Πρεσβείας και τις προξενικές αρχές, θα διακοσμηθεί με μέρος των λίθων που είχαν αποξηλωθεί κατά την κατεδάφιση του παλιού κτίσματος και θα περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και 4 ορόφους.

Επίσης, το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει υπόγειο 1.360 τ.μ. Τμήμα του βρίσκεται εντός του υδροφόρου ορίζοντα και για την κατασκευή του προβλέφθηκε η λύση της «στεγανολεκάνης». Τα κτίρια είναι βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ στην ταράτσα θα τοποθετηθούν τοποθετούνται φωτοβολταϊκά και ηλιακοί συλλέκτες.

Υπόθεση λίγων μηνών η ολοκλήρωσή του

Το συνολικό ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου €18,5εκ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ Γερμανίας 18%) και οι μέχρι στιγμής απορροφήσεις ανέρχονται στα 9,8 εκατ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση του έργου έχει ληφθεί δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση του δημοσίου.

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 και η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου (ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΕ) υπεγράφη στις το 2010, ενώ η πρόοδος των εργασιών βρίσκονται στο 60%. Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ήταν η 22α Απριλίου 2012, όμως δόθηκε μία παράταση δύο μηνών τον Ιούνιο του 2012, ενώ ο ανάδοχος έχει ζητήσει νέα παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου, η οποία εξετάζεται θετικά από τον ΟΣΚ.

Η παράταση ζητήθηκε, διότι απαιτήθηκε τροποποίηση της μελέτης, όταν κατά τη διάρκεια των εκσκαφών βρέθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας σε διαφορετικό επίπεδο από αυτό της μελέτης.

Αχιλλέας Χεκίμογλου στο ΒΗΜΑ

 

This entry was posted on Τετάρτη, Μάιος 2nd, 2012 at 17:51 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply