Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Δυο χρόνια από το πρώτο μνημόνιο

Μάιος 2nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ηταν 2 Μαΐου 2010 όταν η Τρόικα παρουσίαζε τα μέτρα – σοκ της συμφωνίας για την Ελλάδα

Δυο χρόνια από το πρώτο μνημόνιοΣαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, στις 2 Μαΐου 2010, η τρόικα έδινε την πρώτη της συνέντευξη στην Αθήνα, αμέσως μετά τη συμφωνία για τα μέτρα-σοκ του πρώτου μνημονίου. Η γνωριμία των κυρίων Σερβάς Ντερούζ (EE), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) με τους έλληνες δημοσιογράφους έγινε στο Royal Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» στο Σύνταγμα.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην οποία ανακοινώθηκαν οι πρώτες περικοπές σε μισθούς σε συντάξεις και μπαράζ αυξήσεων φόρων.

Στις 6 Μαΐου άρχισε και η τυπικά η ισχύς του μνημονίου με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η… επέτειος συμπληρώνεται την Κυριακή των εκλογών. Ολες οι βασικές προβλέψεις του πρώτου μνημονίου (για ύφεση, πληθωρισμό, έλλειμμα, ανεργία κλπ.) αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες.

Μια μικρή αναδρομή σε εκείνη την πρώτη συνέντευξη δείχνει ότι η εμμονή της τρόικας στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού έχει παρελθόν. «Το Βήμα» είχει βρεθεί το μεσημέρι της Κυριακής 2 Μαΐου στην «Βασιλική Αίθουσα» (Royal Room). Η τρόικα προσπάθησε να κρύψει ότι ζήτησε την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού από την κυβέρνηση προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών την επόμενη μέρα.

Το αίτημα δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι. Προ ολίγων εβδομάδων ο κ. Τόμσεν επανέφερε το ενδεχόμενο περικοπής 13ου και 14ου μισθού -μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής»- σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρεία εφαρμογή των τελευταίων μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

«Καλοπερασάκηδες συνταξιούχοι»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είχε βρεθεί στην πρώτη συνέντευξη και ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κλάους Μαζούχ. Είχει υποστηρίξει σε συνάντηση που είχε με τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον τότε υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη ότι «με 720 ευρώ τον μήνα ο συνταξιούχος δεν περνάει άσχημα στην Ελλάδα», υπονοώντας ότι πρέπει να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της τρόικας στις 17 Ιουνίου, αμέσως μετά την ενδιάμεση αξιολόγηση για τη δεύτερη δόση, «Το Βήμα» είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Μαζούχ για εκείνη τη φράση. Η απάντησή του ήταν ότι τα λεγόμενά του παρεξηγήθηκαν. Από τότε δεν ξαναμίλησε στον ελληνικό Τύπο.

 

Αργύρης Παπαστάθης

 

This entry was posted on Τετάρτη, Μάιος 2nd, 2012 at 16:17 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply