Δημοσκοπήσεις δεν δημοσιεύονται την περίοδο αυτή. Όσοι όμως έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα κόμματα για να καθορίσουν τη στρατηγική τους, βλέπουν να εμφανίζονται ορισμένες σταθερές.

Μία από αυτές είναι ότι καθώς πλησιάζει η 6η Μαϊου, το κόμμα της «Χρυσής Αυγής» δείχνει να αυξάνει τη δύναμή του. Η παρουσία του στη Βουλή, βάσει των σημερινών δεδομένων, μοιάζει δεδομένη και ήδη προκαλεί αναταράξεις.

Οι αναταράξεις αυτές είναι ευρύτερες. Εντοπίζονται όμως κυρίως στον χώρο της Δεξιάς. Η «Χρυσή Αυγή» αποτελεί – μαζί με το λαϊκιστικό κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» – καταφύγιο για πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους που δεν θα επιλέξουν τον κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά ούτε και τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, τους οποίους κατηγορούν ότι την κρίσιμη στιγμή άλλαξαν ρότα και ψήφισαν το Μνημόνιο Νο2.

Η ΝΔ έχει επιλέξει μία σκληρή ατζέντα σε θέματα νόμου και τάξης για να ανακόψει τις απώλειες εκ δεξιών. Ο κ. Σαμαράς, στην πρόσφατη ομιλία του στο Ζάππειο είπε ότι «ήρθε η ώρα να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας», αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί η παράνομη μετανάστευση στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Τόσο η ελληνική Δεξιά όσο και το ΠαΣοΚ, όμως, κοιτούσαν αλλού όταν διαμορφώνονταν οι συνθήκες για την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η ιδέα για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης που προωθεί με ζήλο σήμερα ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης έχει ξανακουστεί, δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ σήμερα που υλοποιείται μοιάζει με προεκλογικό πυροτέχνημα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος που δήλωνε ήδη από το 2010 ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον οιωνό» της εκλογικής ανόδου μίας μισαλλόδοξης, ξενοφοβικής και ρατσιστικής άκρας Δεξιάς σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, οι έλληνες πολιτικοί απλά παρατηρούσαν τη «Χρυσή Αυγή» να διεισδύει στο εκλογικό σώμα.

Το λάθος που κάνει η ΝΔ είναι ότι πιστεύει πως υιοθετώντας σκληρή ρητορική θα ανακόψει την πορεία των απογοητευμένων ψηφοφόρων της προς την Ακροδεξιά. Το ερώτημα όμως είναι αμείλικτο. Αν κάποιος επιθυμεί να ανακαταλάβει την, κατ’ αυτόν πολιορκούμενη, από τους μετανάστες Αθήνα, γιατί να στραφεί στη ΝΔ και να μην ψηφίσει κατ’ ευθείαν το original, δηλαδή τη «Χρυσή Αυγή»; Άλλωστε, όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει σε άρθρο της στο «Βήμα της Κυριακής» η Βασιλική Γεωργιάδου, η καλύτερη ίσως ελληνίδα αναλύτρια του φαινόμενου της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, «παρ’ ότι άλλα κόμματα πιστεύουν ότι υιοθετώντας την ατζέντα της άκρας Δεξιάς της αφαιρούν ψήφους, συχνά συμβαίνει το αντίθετο: όταν τα διακυβεύματα της Ακροδεξιάς γίνονται αποδεκτά από άλλους κομματικούς δρώντες, η ίδια αποδαιμονοποιείται και γίνεται πιο αποδεκτή στους εκλογείς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.