Ο Δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το Σάββατο (28/4) εκδήλωση, με αφορμή την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για τη συμμετοχή του Α.Π.Θ.στην ίδρυση και λειτουργία των δύο (2) μεγάλων καινοτόμων έργων του Δήμου Γρεβενών, του «Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς» (ΚΕ.ΠΑ.Μ.) και του «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα» (Ε.Α.Π.Ο.).

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς καλεσμένους τόνισε μεταξύ άλλων: «Έφτασε η ώρα μετά από  πολλούς κόπους και αφού ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια όλα αυτά τα χρόνια να κάνουμε πράξη ένα όραμα το οποίο με θέρμη αγκάλιασε το Α.Π.Θ. και ο Πρύτανης κ. Μυλόπουλος Το επιστέγασμα της συνεργασίας του Α.Π.Θ. με τον Δήμο Γρεβενών και την Αν Γρε ανοίγει τον δρόμο πλέον για την υλοποίηση δύο έργων οραματικών, καινοτόμων μοναδικών για την περιοχή των Γρεβενών και την Δυτική Μακεδονία, του «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα» και του «Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς». Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών με την βοήθεια του Α.Π.Θ. σήμερα παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2014. Πιστεύω τόνισε ότι τότε θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε προς χρήση τα δύο αυτά σημαντικά για τον τόπο έργα».

Στην συνέχεια ο κ. Δήμαρχος έκανε μία σύντομη αναφορά στα δύο αυτά σημαντικά έργα που ξεκίνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και υλοποιεί σήμερα ο Δήμος Γρεβενών τονίζοντας ότι πρόκειται για έργα που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή, θα στεγάσουν όνειρα και ελπίδες της τοπικής κοινωνίας και θα αποτελούν τα επόμενα χρόνια σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θέλοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης προσπαθεί να υποστηρίξει τις τοπικές κοινωνίες στην προσπάθειά τους για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα βγάλει τον τόπο από την οικονομική καταστροφή, από την οικονομική κρίση και το οποίο μοντέλο ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην επιστημονική γνώση τόνισε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Μυλόπουλος στον χαιρετισμό του και συνέχισε: Σήμερα ζούμε σε μία εποχή η οποία αποκαλείται και η εποχή της οικονομίας της γνώσης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαθέτει τον επιστημονικό πλούτο της γνώσης σημαντικό θησαυρό  τον οποίο θησαυρό έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του Α.Π.Θ. με το Δήμο Γρεβενών για τα δύο αυτά έργα τόνισε: Εδώ σήμερα στην ουσία μιλάμε για ένα πείραμα, μία συνεργασία ενός μεγάλου πανεπιστημίου και ενός φτωχού Δήμου. Μία συνεργασία με μία περιοχή που αν και φτωχή διαθέτει σημαντικές πηγές πλούτου. Από τη μία τα παλαιοντολογικά ευρήματα και από την άλλη ο πεντακάθαρος ουρανός. Δύο πηγές οι οποίες θα στηρίξουν η μεν μία το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο  η δε άλλη το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς. Μιλάμε για δύο προσπάθειες, δύο ιδέες, δύο σημαντικούς πόλους ανάπτυξης της περιοχής οι οποίες θα εκφραστούν μέσα από τον συνδυασμό της επιστημονικής γνώσης του Α.Π.Θ και του δυναμικού που διαθέτει η περιοχή και κατέληξε: Το σχέδιο αυτό δεν μπορεί παρά να πετύχει και νομίζω ότι  μελλοντικά θα ωφεληθεί τόσο  το Πανεπιστήμιο όσο και ο Δήμος Γρεβενών.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής κ. Παυλίδης μίλησε για την σημαντικότητα των δύο αυτών έργων τόσο στον εκπαιδευτικό τομέα όσο και στον τουριστικό, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση.

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν ομιλίες για τα παλαιοντολογικά ευρήματα  και το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς από την κα Τσουκαλά Ευαγγελία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. με θέμα: «Παλαιοντολογία: εναλλακτική πρόταση για Ανάπτυξη στα Γρεβενά». Για το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα από τον κ. Ιωάννη Σειραδάκη, καθηγητή Αστρονομίας Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ., με θέμα: «Αστρονομία: Το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα» καθώς και από τον κ. Ευάγγελο Βλάχο, υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Γεωλογίας με θέμα: «Γρεβενά μετά το 2014: Μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για παιδιά και ενήλικες».

Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στους προσκεκλημένους τοπικά παραδοσιακά προϊόντα καθώς και εκδόσεις με τις ομορφιές των Γρεβενών και τα μανιτάρια.

Παρουσία πλήθους κόσμου, “νιώσαμε” έστω και μέσα από τις εισηγήσεις, το πόσο περήφανοι θα πρέπει να είμαστε από την δημιουργία δύο νέων και συγχρόνως πρωτοποριακών “δράσεων” που θα ξεκινήσουν στον Νομό μας.

Δείτε το video με τις δηλώσεις του Πρύτανη Ιωάννη Μυλόπουλου και του Δημάρχου Δημοσθένη Κουπτσίδη:

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 το πρωί οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν την περιοχή στην οποία θα ιδρυθεί το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα όπου και ξεναγήθηκαν από τον  κ. Ιωάννη Σειραδάκη, καθηγητή Αστρονομίας Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς όπου εκτίθενται τα παλαιοντολογικά ευρήματα  και ξεναγήθηκαν από την κα Τσουκαλά Ευαγγελία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

 

Δείτε το ρεπορτάζ από την τηλεόραση TRM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.