Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Απρίλιος 28th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/D1C1AF7B751762983A5BA72449B8026D.jpgΤην παροχή 18 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η χορήγηση του ποσού ενδέχεται να γίνει ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Την εισήγηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για προεκλογική περιοδεία στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζεται το πλαίσιο για να καταβληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό των 18 δισ. ευρώ από τα 25 που έχει ήδη στείλει για την ανακεφαλαιοποίηση το EFSF.

Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο σε νέα συνεδρίαση, με απλή απόφασή του, θα προχωρήσει στην εκταμίευση του ανωτέρω ποσού.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της αγοράς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με στόχο οι τράπεζες να πετύχουν δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 9%, ο αξιωματούχος όμως εκτίμησε ότι η διαδικασία πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όπως εξηγούσε νωρίτερα στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος «το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει μία ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα bridge recapitalisation, το οποίο θα προβλέπει τη μεταβίβαση ομολόγων του EFSF από το ΤΧΣ στις τράπεζες».

«Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή απόφασης νομοθετικού περιεχομένου. Θα απαιτηθεί ωστόσο η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και του ΤΧΣ και θα απαιτηθεί και νέο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει την τελική απόφαση», πρόσθεσε και προσδιόρισε την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού για την επόμενη εβδομάδα ή μετά τις εκλογές.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ελήφθη απόφαση για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιστροφή αποδοθέντων ποσών από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες διατάξεις, την οποία εισηγήθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την πρόοδο της υλοποίησης δράσεων του δεύτερου Οικονομικού Προγράμματος μέχρι το τέλος Απριλίου 2012.

Συστάσεις στους υπουργούς της κυβέρνησής του για εντατικοποίηση των προσπαθειών τους προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος μέχρι το τέλος Απριλίου, απηύθυνε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Στόχος, υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος, είναι η επόμενη κυβέρνηση να παραλάβει όσο το δυνατόν πιο πλήρες έργο για να προχωρήσει γρήγορα την πολιτική της.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ολοκληρώνει την αξιολόγηση «των επιδόσεων» κάθε υπουργείου, η οποία τις προσεχείς μέρες αναμένεται να παραδοθεί χωριστά σε κάθε υπουργό, με συνημμένους πίνακες για όλα τα ζητήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι σήμερα καταγράφονται επιδόσεις από 30% έως 80%.

Την ίδια ώρα πάντως, μαίνεται η κόντρα των υπουργών Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη για το θέμα του κέντρου μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Το θέμα δεν ετέθη τελικά στο υπουργικό συμβούλιο, με τους κ.κ. Βορίδη και Χρυσοχοΐδη να εμμένουν στις θέσεις τους και όπως όλα δείχνουν, λύση στο ζήτημα αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι «η υλοποίηση για την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου κέντρου προχωράει κανονικά και πριν από τις εκλογές θα εγκατασταθούν εκεί οι πρώτοι παράνομοι μετανάστες».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη θέση του κ. Βορίδη ότι οι οικίσκοι (κοντέινερς) στο χώρο της Αμυγδαλέζας είναι στην δική του αρμοδιότητα, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Ας πάει τότε να τους πάρει».

Όταν η συνομιλία αυτή μεταφέρθηκε στον κ. Βορίδη, εκείνος σχολίασε: «Δηλαδή αν πάνε φορτηγά να τους πάρουν θα έχουμε νταηλίκια;»

Ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε τέλος, ότι η παραχώρηση των οικίσκων έγινε από τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη με την προϋπόθεση ότι θα εκταμιευθεί ποσό 6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

This entry was posted on Σάββατο, Απρίλιος 28th, 2012 at 14:03 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply