Tο παρασκήνιο της κατάρτισης του Επικρατείας στο ΠΑΣΟΚ

Η γοητεία της δημοτικότητας  του Πύρρου Δήμα ήταν αυτή, που έκανε  την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί  την ιδέα συνεργατών του Ευάγγελου  Βενιζέλου να θέσει τον ολυμπιονίκη  αρσιβαρίστα επικεφαλής στη λίστα  επικρατείας του κόμματος.

Η τελική απόφαση ελήφθη σε στενή σύσκεψη  στην Ιπποκράτους το μεσημέρι της  Τρίτης και τη γνώριζαν μέχρι την  ώρα της ανακοίνωσης ελάχιστα στελέχη του κεντρικού επιτελείου. Για την οριστικοποίηση της επιλογής έπρεπε να πειστεί πρωτίστως ο  ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε ξεκινήσει τις διεργασίες και  τις σχετικές συζητήσεις έχοντας  κατά νου να τοποθετήσει στην κορυφή του επίλεκτου ψηφοδελτίου έναν άνθρωπο των γραμμάτων και  των επιστημών, που να σηματοδοτεί  και τη στροφή του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο  της δημιουργίας και του πνεύματος, μετά τη λίστα με τους κηπουρούς  του Γιώργου Παπανδρέου το 2007 και  το 2009.

Θα ήθελε επίσης κάποιον που θα μπορούσε να σταθεί δυναμικά και συγκροτημένα στις πολιτικές αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου, με εμπειρία και γνώση επί των κεντρικών θεμάτων. Ωστόσο η χαμηλή πτήση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών , ανάγκασε την Ιπποκράτους να ψαρέψει στα γνώριμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, νερά των λεγόμενων λαμπερών υποψηφιοτήτων.

Εκείνων των υποψηφιοτήτων, που μπορούν να χαρίσουν μία εφήμερη, πλην σημαντικής αξίας, λάμψη. Κύριος στόχος της επιλογής ήταν να προσελκυστούν νέοι ψηφοφόροι και γενικά χαμηλής πολιτικοποίησης, που όμως μπορούν ν α αποδειχθούν κρίσιμη μάζα. Έτσι κι αλλιώς με την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά στη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στην παραδοσιακή του εκλογική βάση, ενώ με την τοποθέτηση του 30χρονου κομματικού Νίκου Ανδρουλάκη, το Κίνημα φιλοδοξεί να συγκινήσει και όλη τη νεώτερη γενιά του.

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες, που επελέγησαν από τον κ. Βενιζέλο υπάκουσαν απλώς στην κλασική λογική αυτών των περιστάσεων: Πανεπιστημιακοί εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και μεγάλων κοινωνικών ομάδων και στην τελευταία τιμητική θέση, μία γυναίκα γιατρός από την Κρήτη, – χαρακτηριστικά γεμάτα συμβολισμούς – η Μαρία Αναγνωστοπούλου.

Γιάννης Μακρυγιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.