Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αποκλείει εκατοντάδες φοιτητές από τη δωρεάν σίτιση!

Απρίλιος 25th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Κινητοποίηση ενάντια στον περιορισμό του δικαιώματος δωρεάν σίτισης, που επέβαλε η διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνουν οι επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο ίδρυμα

Σήμερα Τετάρτη στη 1 μ.μ. προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ και μετά Γενική Συνέλευση των σπουδαστών του ΤΕΙ. Επίσης κινητοποίηση στη 1 το μεσημέρι στη Λέσχη θα γίνει  και στην Καστοριά.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ αποφάσισε ότι δικαίωμα δωρεάν σίτισης έχουν μόνο οι σπουδαστές που το ετήσιο εισόδημα των οικογενειών τους είναι κάτω από 20.000 ευρώ. Με αυτό το νέο προσδιορισμό υπολογίζεται ότι αποκλείονται από τη δωρεάν σίτιση συνολικά 1.700 φοιτητές από τους 4.000 που μέχρι πέρσι είχαν κάρτα δωρεάν σίτισης. Οι σπουδαστές λοιπόν που έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνουν 2,20 ευρώ την ημέρα για σίτιση. Μάλιστα αυτή η μείωση των κονδυλίων σίτισης και αντίστοιχα η συνέπεια να αφαιρείται το δικαίωμα στη σίτιση από φοιτητές, δεν είναι η πρώτη για φέτος.

Ενώ πέρσι δεν υπήρχε εισοδηματικό πλαφόν και μπορούσαν να σιτίζονται όσοι φοιτητές το επιθυμούσαν, φέτος από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς μπήκε πλαφόν και ήδη ένας αριθμός φοιτητών αποκλείστηκε από την αρχή της χρονιάς από τη σίτιση. Τώρα το εισοδηματικό πλαφόν κατεβαίνει και αποκλείονται ακόμα περισσότεροι φοιτητές.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι μειώθηκε ο προϋπολογισμός των ιδρυμάτων μέχρι και 60%, ενώ εξαφανίσθηκαν τα αποθεματικά των ΤΕΙ με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

Αντίστοιχες περικοπές προωθεί το Συμβούλιο του ΤΕΙ και στις ώρες μαθημάτων διδασκαλίας των τμημάτων. Ετσι π.χ., ενώ το Τμήμα Μηχανολογίας είχε τη δυνατότητα να κάνει 208 ώρες διδασκαλίας τη βδομάδα, τώρα με καταργήσεις μαθημάτων κλπ. θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το μέγιστο 150 ώρες διδασκαλία, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί τους σπουδαστές να συσπειρωθούν στις επιτροπές αγώνα και να πάρουν θέση στον αγώνα για δωρεάν σίτιση και στέγαση, για να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Να συμβάλουν με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές, ώστε να δυναμώσει το κίνημα κόντρα στις κυβερνήσεις που διαρκώς θα χτυπούν τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

rizospastis.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Απρίλιος 25th, 2012 at 11:21 and is filed under ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply