Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στον ανακριτή το «σύστημα» Τσοχατζόπουλου

Απρίλιος 25th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Νέος κύκλος απολογιών για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου ανοίγει σήμερα, καθώς από το κατώφλι του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή που ερευνά την υπόθεση, περνούν για να απολογηθούν οι συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού που φέρονται να έχουν εμπλακεί στο …χορό των  εκατομμυρίων, που κατά τη Δικαιοσύνη, προέρχονται από μίζες για την προμήθεια δυο εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Ήδη, απολογήθηκε ο Παντελής Ζαχαριάδης, φέρεται για ένα διάστημα εκπρόσωπος της Τorcaso και είναι κουμπάρος του Ν. Ζήγρα. Ο κ. Ζαχαριάδης αφέθηκε ελεύθερος, με τον όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ακολούθησαν οι απολογίες του Οράτιου Μελά, του  Ευτύχιου Ατσοπαρδή και του Κωνσταντίνου Αντωνιάδη που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι παρένθετα πρόσωπα σε λογαριασμούς και off shore εταιρίες του Άκη  Τσοχατζόπουλου. Και οι τρεις μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή αφορά σε δέκα πρόσωπα, συνολικά, που κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος -κατηγορία για την οποία προφυλακίστηκε ο πρώην υπουργός. Οι απολογίες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να αξιολογηθούν τα στοιχεία και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το εάν θα ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις σε βάρος του πρώην υπουργού ή και άλλων προσώπων, αν θα κληθούν νέοι κατηγορούμενοι και αν θα ληφθούν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις.

Οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου που ερεύνησαν την υπόθεση σκιαγραφούν την εμπλοκή των προσώπων που αρχίζουν να απολογούνται από σήμερα ως εξής:

– Βίκυ Σταμάτη: Στην κατοχή της συζύγου του πρώην υπουργού περνάει τον Απρίλιο του 2010 το νεοκλασικό επί της Δ. Αρεοπαγίτου έναντι 1.1000.000,00 ευρώ. Αρχικά (το 1999) ιδιοκτήτης του ακινήτου φέρονταν η Torcaso και μετά η Nobilis, πίσω από την οποία βρίσκεται σύμφωνα με τις δυο εισαγγελείς ο Α. Τσοχατζόπουλος. Σε τραπεζικό λογαριασμό της Nobilis κατατίθεται η πρώτη δόση του δανείου ύψους 650.000 που είχε λάβει η Β. Σταμάτη για να πληρώσει το αντίτιμο για το σπίτι. Το ακίνητο, κατά τις δυο εισαγγελείς αγοράστηκε με χρήματα που αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού!

– Παναγιώτης Σταμάτης: Ο αδελφός της Β. Σταμάτη εμπλέκεται στις εργασίες ανακαίνισης του νεοκλασικού και «υπογράφει» τα σχετικά παραστατικά ως «Παναγιώτης Παπαλιάκος». Χρησιμοποίει άλλο επίθετο για να μην αποκαλυφθεί ότι είναι ο αδελφός της Β. Σταμάτη. Σύμφωνα με το πόρισμα σε μια τουλάχιστον από αυτές τις συναλλαγές εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Nobilis.

– Αρετή Τσοχατζοπούλου: Η εμπλοκή της κόρης του πρώην υπουργού αφορά στο ακίνητο των 402 τετραγωνικών μέτρων της οδού Δεινοκράτους, στο Κολωνάκι. Η Α. Τσοχατζοπούλου φέρεται να απέκτησε το ακίνητο από την κατασκευαστική εταιρεία «Arcon» του Αστέριου Οικονομίδη, ο οποίος είχε ήδη προφυλακιστεί για την υπόθεση. Ο τελευταίος αγόρασε το σπίτι της Δεινοκράτους από την Bluebell διαχειριστής της οποίας φαίνεται να είναι ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου που ήδη έχει κριθεί προφυλακιστέος. Στο λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας εμβάστηκαν 16. 202.000  ελβετικά φράγκα που χρήματα που κατά τις εισαγγελείς αποτελούν μίζα προς τον πρώην υπουργό για την προμήθεια των ΤΟR-M1.

– Αικατερίνη Σταμάτη: Θείας της Β΄.Σταμάτη σε τραπεζικό λογαριασμό της οποίας το 2001, κατατίθενται από την Torcaso, 3.000.000 δρχ. Δικαιούχος της εταιρείας «ήταν ο Ν. Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης ο Α. Τσοχατζόπουλος»! Ωστόσο, στον στο λογαριασμό αυτό από το 1995 κατατίθεται μόνο η σύνταξή της 700 ευρώ.

– Νικόλαος Γεωργουλάκης: Φέρεται για ένα διάστημα ως ιδιοκτήτης της Nobilis. Στην προανακριτική της κατάθεση η Ε. Λαμπροπούλου παραδέχεται ότι για όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο ο Ν. Γεωργουλάκης, ελληνοαμερικανικός οδοντίατρος, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της Nobilis δεν συντάχθηκε κανένα έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι έλαβε κάποιο ποσό από την πώληση του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου!

– Ευτύχιος Ατσοπαρδής: Χρησιμοποιήθηκε ως εκπρόσωπος της Bluebell στην Ελλάδα κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου της Δεινοκράτους, το 2005 στην κατασκευαστική Αrcon. Σύμφωνα με το πόρισμα ο Ε. Ατσοπαρδής ήταν «υπάλληλος της Morelia περιορισμένων γραμματικών γνώσεων και οικονομικών μέσων, και χρησιμοποιήθηκε από τον Ν. Ζήγρα για να μην αποκαλυφθεί η σχέση του με την Bluebell.

Ο Παντελής Ζαχαριάδης φέρεται για ένα διάστημα εκπρόσωπος της Τorcaso και είναι κουμπάρος του Ν. Ζήγρα. Η δικηγόρος Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα υπήρξε εκπρόσωπος της Nobilis και είχε δηλώσει ως έδρα της εταιρείας το γραφείο της στο κέντρο της Αθήνας. Οι Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης είναι ιδιοκτήτες της Morellia και παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στις εισαγγελικές αρχές όταν πληροφορήθηκαν από δημοσιεύματα ότι η εταιρεία τους εμπλέκεται στη διανομή μιζών από την Ferostaall για τα γερμανικά υποβρύχια. Συνεργάζονταν επαγγελματικά με τον Ν. Ζήγρα και του έδωσαν τους λογαριασμούς τους για να τον εξυπηρετήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει ζητήσει την αποφυλάκισή του με αίτημά του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής αλλά ούτε και ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

 

Βασιλική Κόκκαλη

This entry was posted on Τετάρτη, Απρίλιος 25th, 2012 at 16:24 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply