Με υπόμνημά τους στα Κόμματα Βουλής, τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, τον Φορέα Διαχείρισης Ιλαρίωνα,τον Δήμο Δεσκάτης και τα
Μ.Μ.Ε., ο Σύλλογος  Πληττόμενων Παλιουργιάς αναφέρει:

Όπως γνωρίζετε, για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου του Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα, με την αριθ. 1041695/2253/0010/23-4-2009 ΚΥΑ Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης (ΦΕΚ 193/τεύχος ΑΑ & ΠΘ/30-4-2009) κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων – υπέρ και με δαπάνες της ΔΕΗ – σε περιοχές που ανήκουν σήμερα στους Δήμους Κοζάνης, Γρεβενών, Δεσκάτης και που θα κατακλυστούν από τα νερά του ποταμού.

Η συνολική προς απαλλοτρίωση περιοχή αποτελείται από 2.900 στρέμματα καλλιεργήσιμης αρδευόμενης γης και λοιπές εκτάσεις – κύρια δασικές – 6.500 στρ. περίπου.

Η ΔΕΗ μας παίρνει τα καλύτερα χωράφια υψηλής παραγωγικότητας που αρδεύονται από τα αρδευτικά συστήματα (ΤΟΕΒ Παλιουριάς και ΤΟΕΒ Δήμητρας-Καρπερού) και απευθείας με μηχανήματα από τον ποταμό. Στα γονιμότατα και αποδοτικά κτήματά μας που συγκαταλέγονται στα πλέον πεδινά, εύφορα και παραγωγικά του Ν. Γρεβενών και όλης της Δυτ. Μακεδονίας, καλλιεργούνται συστηματικά δυναμικές καλλιέργειες με υψηλές αποδόσεις και προσοδοφόρες για τους παραγωγούς μας. Είναι δε τα περισσότερα ενταγμένα σε προγράμματα βελτίωσης της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο χωριό μας την Τ.Κ. Παλιουριάς του Δήμου Δεσκάτης θιγόμαστε, χάνουμε τις περιουσίες και απειλούμαστε με οικονομική καταστροφή 35-40 παραγωγοί ενώ σε όλα τα χωριά συνολικά γύρω στους 350.

Η κύρια – αποκλειστική απασχόλησή μας είναι η γεωργία. Με την απαλλοτρίωση μειώνονται δραματικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, χάνονται τα εισοδήματα από την ετήσια παραγωγή και τις επιδοτήσεις, εκμηδενίζονται πάγια περιουσιακά μας στοιχεία (μηχανήματα, χώροι, κτλ).

Εμείς και τα παιδιά μας οδηγούμαστε αναγκαστικά στην ανεργία, μαραζώνει και ερημώνει ο τόπος. Τι θα απογίνουμε, πως θα σταθούμε στα πόδια μας; Η εμπειρία από την «ανάπτυξη» του φράγματος στα Σέρβια μας τρομάζει για το μέλλον και του δικού μας τόπου. Οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις για μελλοντική «αξιοποίηση» της περιοχής από το έργο δεν μας πείθουν. Χορτάσαμε από λόγια, λόγια …

Είναι φανερό στον καθένα ότι τα χωράφια μας είναι ανεκτίμητης αξίας και το αντιλαμβάνεται ο καθένας που ξέρει από γεωργία και ποτιστικά χωράφια. Ούτε μπορούν να αποζημιωθούν πραγματικά, ούτε να αντικατασταθούν από άλλα ισοδύναμα, πολύ περισσότερο που έχουν και εμπορική αξία γιατί τέμνονται από περιφερειακές – επαρχιακές οδούς.

Αλήθεια ποιος μπορεί να αποτιμήσει τη χρησιμότητα και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος των δασικών εκτάσεων στον Αλιάκμονα και τη Σιούτσα;

Είναι γνωστές στο πανελλήνιο ότι σ’ ανάλογες απαλλοτριώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ορίστηκαν τιμές αποζημιώσεων 2,20 – 10,27 ευρώ ανά τ.μ.             Εμείς με βάση όλα τα παραπάνω και με μελέτες εκτιμήσεως εμπειρογνωμόνων ζητήσαμε για τα ποτιστικά μας χωράφια 5 ευρώ ανά τ.μ.

Η ΔΕΗ όμως για μια ακόμη φορά ως Α.Ε. έδειξε το αποκρουστικά – κερδοσκοπικό της πρόσωπο. Από το έργο αυτό, εθνικής σημασίας, θα αποκομίσει τεράστια έσοδα και εμάς θα μας μαραζώσει κι άλλο. Πρότεινε εξευτελιστικές τιμές. Το Δικαστήριο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών, με την αριθ. 48/27-12-2011 απόφασή του καθόρισε τιμές μονάδας 1,02 ευρώ ανά τ.μ. για τα ποτιστικά Παλιουργιάς – Παναγιάς και 1,56 ευρώ ανά τ.μ. για Δήμητρα – Καρπερό.

Αυτή η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν ικανοποίησε τους πληττόμενους ενδιαφερόμενους. Αντίθετα μας προξένησε πικρία, αγανάκτηση και μας φόρτωσε μεγαλύτερη αγωνία και ανασφάλεια για το μέλλον μας και του τόπου, λαμβάνοντας υπόψη ότι σ’ ανάλογη απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης με την αριθ. 18/15-2-2012 απόφασή του καθόρισε διπλάσιες τιμές για εδάφη υποδεέστερης ποιότητας και αξίας από τα δικά μας.

Είναι κατάφωρη η αδικία από την πολιτική και τις επιλογές της ΔΕΗ Α.Ε. για τη ζωή μας. Στο πλευρό μας βρίσκονται ο Δήμος Δεσκάτης (ψήφισμα 1-3-2012) και ο Φορέας Διαχείρισης Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα (επιστολή διαμαρτυρίας 026/16-3-2012).

Εξοργιστική όμως ήταν η αδιαφορία του βουλευτή Γρεβενών κ. Αθανασίου Χαντάβα.

Ζητάμε να διορθωθεί η αδικία. Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο να πετύχουμε καλύτερες τιμές αποζημίωσης από τη ΔΕΗ Α.Ε. για τα ποτιστικά μας χωράφια και όλες τις προς απαλλοτρίωση εκτάσεις.

Από εσάς ζητάμε και περιμένουμε τη συμπαράσταση και την έμπρακτη δραστηριοποίηση για να πετύχουμε στον αγώνα μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ  ΠΑΛΙΟΥΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Για το Σύλλογο

Κακούσιος Γ. Βασίλειος

Παπαδόπουλος Ν. Ευστάθιος

Παπαδόπουλος Κ. Νικόλαος

Πετσούλας Δ. Μιχαήλ

Πουλατσίδης Στ. Παύλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.