Διαταγή του προέδρου Π. Πικραμένου να εκδοθεί νέα απόφαση για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων

Αλλάζει ο προεκλογικός διαφημιστικός χάρτης προβολής των κομμάτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Με προσωρινή διαταγή του που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος διατάσσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Επικρατείας μέχρι την Κυριακή 22 Απριλίου 2012, να εκδώσουν νέα απόφαση για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων στην οποία θα περιλαμβάνονται ακόμη και αυτά τα κόμματα που είναι εκτός Βουλής.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα κόμματα «Δράση» και «Φιλελεύθερη Συμμαχία» που αποτελούν συνασπισμό κομμάτων, οι πρόεδροί τους Στέφανος Μάνος και Γρηγόρης Βαλλιανάτος, αντίστοιχα, στελέχη των δύο αυτών κομμάτων, καθώς και ένα μέλος του κόμματος «Δράση».

Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας με την οποία καθορίσθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής των 10 πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή από τους δημόσιους, ιδιωτικούς, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στην αίτησή τους τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν ότι πλέον του ότι έχουν αποκλειστεί από την κατανομή του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, τους έχει απαγορευθεί ακόμη και «ιδίας δαπάνης» κάθε ραδιοτηλεοπτική προβολή ή διαφήμιση μέχρι την 25η Απριλίου 2012, όπου ο Άρειος Πάγος θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς των κομμάτων (σ.σ. θα κριθεί η νομιμότητα συμμετοχής των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012).

Οι κ.κ. Μάνος και Βαλλιανάτος υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και αντίθετη στην νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αναλυτικότερα, υπογραμμίζεται ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιβάλλει μία κοινή αφετηρία για όλα τα κόμματα κατά την προεκλογική προβολή τους από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η μη συμμετοχή τους στη Βουλή «δεν δικαιολογεί την πλήρη απαγόρευση της προεκλογικής τους φίμωσης», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι παράλληλα, παραβιάζεται και η ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, επικαλούνται «σύσταση της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης» με την οποία επιβάλλεται -όπως υποστηρίζουν- στα συμβαλλόμενα στην ΕΣΔΑ κράτη, κατά την προεκλογική περίοδο να εξασφαλίζουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους «τη δυνατότητα αγοράς διαφημιστικού χώρου με ίσους όρους και στο ίδιο κόστος».

Μάλιστα, αναφέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο για τα κόμματα που είναι στη Βουλή θα πληρώσει 6.000.000 ευρώ σε δέκα κανάλια για την εξασφάλιση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους του ΣτΕ ναι μεν η προσωρινή διαταγή του κ. Πικραμμένου αφορά τον συνασπισμό των δυο αυτών κομμάτων, αλλά η νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί πρέπει να αφορά όλα τα κόμματα, εντός και εκτός Βουλής, καθώς μπορεί να προσφύγουν μέσα στις επόμενες μέρες στο ΣτΕ και άλλα εκτός Βουλής κόμματα και να ανατραπεί εκ νέου το όλο προεκλογικό διαφημιστικό σκηνικό.

www.newsit.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.