Δεν έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από την ημέρα που δηλωνόταν ότι η χώρα «διεσώθη» με την ολοκλήρωση του PSI και την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης.

Η παρούσα στήλη πολλές φορές υποστήριξε ότι εκείνο που στην πραγματικότητα έγινε ήταν απλώς να οχυρωθεί εξωτερικά το ευρώ με αντίκρισμα το νέο ελληνικό πρόγραμμα και με κόστος για τη χώρα μία εσωτερική ελληνική πτώχευση.

Και ότι κάθε άλλο παρά επετεύχθη ο εθνικός στόχος της παραμονής στο ευρώ. Σήμερα, συμφωνούν πλέον οι πάντες σε αυτό, είτε το ομολογούν ευθέως, είτε όχι: η Ελλάδα ουδόλως διασφάλισε την παραμονή της. Πλησιάζοντας τις εκλογές της 6ης Μαΐου, το δίλημμα είναι και πάλι το ίδιο: ευρώ ή δραχμή.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν το θεωρούν καν δίλημμα: αυτοί που προεξοφλούν τώρα ότι η χώρα θα φύγει έτσι κι αλλιώς από το ευρώ. Οχι, δεν είναι Ελληνες. Γερμανοί είναι. Την Τετάρτη, μία εκ των εγκυροτέρων γερμανικών εφημερίδων, η Die Welt, παρουσίασε τις εκτιμήσεις επενδυτικής εταιρίας που θεωρεί ότι η δραχμή είναι μονόδρομος για τη χώρα και έδωσε και… χρονοδιάγραμμα δώδεκα μηνών για τη μετάβαση. Το ίδιο σενάριο, χωρίς επίκληση αυτής της πηγής αλλά ως εσωτερική του ανάλυση, δημοσιεύεται ταυτόχρονα στο επίσης γερμανικό περιοδικό Focus.

Όμως, αξίζει να προσεχθεί η αιτιολογία που δίνουν τώρα οι ίδιοι οι Γερμανοί. Να τι έγραψε την Τετάρτη η Die Welt επικαλούμενη ανάλυση της επενδυτικής εταιρείας Threadneedle: «Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει εντός του επομένου έτους την ευρωζώνη. Θα την ακολουθήσουν πιθανότατα περισσότερες χώρες, επειδή η δημοσιονομική πολιτική των περικοπών που υπαγορεύει η Γερμανία αποδεικνύεται υπερβολικά αυστηρή στην εφαρμογή της… στην τελική φάση θα προκύψει μια σειρά αποχωρήσεων από την ευρωζώνη».

Να πώς οι Γερμανοί διαλύουν την Ευρώπη. Εκείνοι που με περισσή ευκολία καταδικάζουν την Ελλάδα ως μητέρα όλων των δεινών, θα πρέπει να βρουν τώρα κάτι να απαντήσουν σε όλα αυτά. Θα πρέπει να απαντήσουν γιατί η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται σήμερα κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο. Θα πρέπει να απαντήσουν γιατί ακόμα και η Γαλλία εκβιάζεται για το τι πρέπει να ψηφίσει την Κυριακή, σε μια εκλογική αναμέτρηση που το κύριο υπόστρωμά της είναι το αν η Γαλλία θα δεχθεί την πολιτική του νυν προέδρου της, να αποτελεί δηλαδή το υποπόδιο της γερμανικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που, τώρα, την στοχοποιεί ως υπεύθυνη για το κακό που συμβαίνει στην Ευρώπη ακόμα και η Die Welt…

Η Γερμανία τα δύο τελευταία χρόνια, ρημάζει την Ευρώπη. Ξεκίνησε από τον αδύναμο κρίκο, την Ελλάδα, που την έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή καταστροφή και συνεχίζει με σειρά άλλων χωρών. Ποια; Η Γερμανία, που μόλις προχθές ανακοίνωσε η ίδια ότι έχει χρέος που υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ! Αυτή η Γερμανία είναι που με την πολιτική της ισοπεδώνει ολόκληρες χώρες και πρώτη την Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχει την απόλυτη οικονομική και πολιτική ηγεμονία. Τώρα, οι ίδιοι οι Γερμανοί, λένε, όλο και περισσότεροι – γιατί το έχουν ήδη από καιρό πει πολλοί στη Γερμανία αλλά το ημεδαπό σύστημα δεν θέλει καν να το ακούει λόγω των ενοχών του – ότι αυτοί το έκαναν όλο. Το έχουν πει, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, και οι τρεις ζώντες προκάτοχοι της κυρίας Μέρκελ. Και οι τρεις! Δεν λένε ακόμα το γιατί. Ε, σύντομα, θα το πουν κι αυτό…

Όμως εδώ, δυστυχώς, μέγα μέρος της ελληνικής πολιτικής τάξης, φέρει την ιστορική ευθύνη ότι αντί να παλέψει για να αποσοβήσει, δύο χρόνια τώρα, τη γερμανική απειλή, υποτάχθηκε πλήρως σε αυτή: γιατί παρά τα όσα δραματικά κομπάζει, αυτή της ήταν, τελικά, η εύκολη λύση… Και αυτή είναι η μεγάλη και βαθειά εθνική ενοχή της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.