Με 170 βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ποσοστό 44,6% συγκεντρώνουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research. Η Ν.Δ. παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά 6 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα.

Συγκεκριμένα με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 19,1%, η ΝΔ 25,5%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΛΑΟΣ 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,7% και η Χρυσή Αυγή 5,2%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βγάζουν 170 βουλευτές.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα» 7 στους 10 πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Πάντως ενώ το 70,4% θεωρεί πως η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα των εκλογών, μόνον το 28,6% χαρακτηρίζει προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ στο 8,1% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που εμφανίζονται υπέρ της εκ νέου διενέργειας εκλογών στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Αντιθέτως, καταγράφεται ένα ισχυρότατο ρεύμα ψηφοφόρων σε ποσοστό 59% υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως οι 7 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν αρκετά ή πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σε αντίθεση πάντως με την επικράτηση της ΝΔ στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση ως προς το καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται Αντώνη Σαμαρά.

Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες απέναντι στην αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία πάντως συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αποδοχής, πράγμα που συμβαδίζει και με τις απαντήσεις υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Το 44% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά το έργο της και το 52,6% αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Επίσης το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ – και μόλις το 13% προτιμά την επιστροφή στη δραχμή.

Το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τη δραχμή είναι αυξημένο – προσεγγίζει το 40% – μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο αυτή η τάση να είναι πλειοψηφική μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποσοστά υπέρ της δραχμής εμφανίζονται χαμηλότερα του 30%, ακόμα και σε κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Πάνω από εννιά στους δέκα ψηφοφόρους, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, στηρίζουν την παραμονή στο ευρώ.

 

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.