Υπόσχονται διατήρηση των θεσμικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων

Μειώσεις 10% - 11% προτείνουν οι έμποροι στους εργαζόμενουςΜειώσεις της τάξης του 10% – 11% στο βασικό μισθό με διατήρηση των θεσμικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που προβλέπονται από τις προηγούμενες συμβάσεις πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις εμπόρων και μικρομεσαίων στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι τα προεδρεία τους με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία με μειώσεις μισθών στο μικρότερο δυνατόν επίπεδο ώστε να μπορούν να τις αντέξουν.

Η  συνάντηση ήταν διερευνητική και όπως αναφέρθηκε μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, η διαδικασία του διαλόγου ξεκινάει σχετικά νωρίς – καθώς ισχύει η υπογεγραμμένη συλλογική σύμβαση εργασίας – προκειμένου να μην βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο» καμία από τις δύο πλευρές.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η βούληση των συμβαλλομένων να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αντί επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Επισήμως δεν έγιναν γνωστές οι επιμέρους συζητήσεις για το ποσοστό μείωσης μισθών με αντιστάθμισμα τη διατήρηση επιδομάτων και άλλων θεσμικών ζητημάτων και στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι δύο πλευρές, επισημάνθηκε ότι η υπογραφή νέας ΣΕΕ θα επιχειρηθεί να αποτρέψει αποσχιστικά φαινόμενα και να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» για τα περισσότερα επαγγέλματα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια κοινωνική πίεση με την πρόβλεψη για ανάρτηση στις βιτρίνες των καταστημάτων ενός ειδικού γνωρίσματος που να δηλώνει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση που φέρει το σήμα εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη συγκεκριμένο ραντεβού.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης έκανε λόγο για «κάτι καινούργιο που εάν έχει αποτέλεσμα, θα αποτελέσει πυξίδα για όλες τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα».

«Για το ελληνικό εμπόριο η ύπαρξη μίας ισορροπημένης και σταθερής κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση της επιβίωσής του. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να διευθετούνται με τους νόμους της ζούγκλας»προσέθεσε.

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα ισχυρή κλαδική σύμβαση στο εμπόριο που θα ικανοποιεί εργοδότες και εργαζόμενους, θα δεσμεύσει την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ενώ θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα στις ορέξεις της Τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και κανιβαλισμό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Στο τέλος θα καταλάβουμε όλοι ότι η όποια μείωση του βασικού μισθού στο εμπόριο στα επίπεδα της προ κρίσης περιόδου (π.χ. 815 του 2008 από τα 918 ευρώ σήμερα) δεν θα έχει καμία σημασία εάν δεν περιορίσουμε τις επερχόμενες μειώσεις στις ημέρες άδειας, αποζημιώσεις, χρόνου προειδοποίησης, προσαύξησης αμοιβών αργιών και Κυριακών, ωριμάνσεων, επιδομάτων, ρεπό, κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, ακόμα και κατάσχεσης των μισθών από τις τράπεζες και το δημόσιο» τόνισε ο κ. Κορκίδης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.