Η επιλογή έγινε για να υπάρξει μία κοινοβουλευτική ομάδα όσο το δυνατόν πιο αφοσιωμένη στον πρόεδρο

Γκρίνιες, εντάσεις και εσωστρέφεια έφεραν τα ψηφοδέλτια στη ΝΔΕντάσεις και ισχυρές δόσεις εσωστρέφειας προκαλούν σε αρκετούς νομούς της χώρας τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας με τους «αποκλεισμούς» στελεχών, σε μια περίοδο που δεν αυξάνεται η συσπείρωση του κόμματος και δεν παρατηρείται προσέλκυση ψηφοφόρων τόσο δεξιών, όσο και από άλλους χώρους.

Η επιλογή που έγινε δείχνει καθαρά πως οι λίστες καταρτίστηκαν για να διαχειριστεί η ηγεσία την επόμενη ημέρα των εκλογών, ώστε να υπάρχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο το δυνατόν πιο αφοσιωμένη στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά (θα είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία και στη Μαγνησία) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το παρασκήνιο ήταν έντονο και καταγράφηκαν πολλές στιγμές έντασης και διαμαρτυριών από τους… «κομμένους» που είχαν «εκτεθεί» δημόσια εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Οι γκρίνιες υπάρχουν πάντα την επομένη της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων και είναι ένα φυσιολογικό γεγονός. Ομως η κριτική που ασκείται από έμπειρα στελέχη είναι ότι «ως κόμμα εξουσίας φροντίζεις να απορροφηθούν έγκαιρα οι αναμενόμενοι τριγμοί», ώστε να καμφθούν όσο το δυνατόν οι αντιδράσεις.

Η ανεπιτυχής διαχείριση της υπόθεσης κατάρτισης των ψηφοδελτίων αδικεί τη συνολική εικόνα των ψηφοδελτίων, τόσο στο επίπεδο των στατιστικών στοιχείων (υπάρχει ανανέωση κατά 50%) όσο και στο επίπεδο του περιεχομένου. Και σε αυτή την περίπτωση όμως αναδείχθηκε το πρόβλημα που υπάρχει στην ηγετική ομάδα και έχει να κάνει, όπως φάνηκε και στην υπόθεση των διαγραφών, με τη διαχείριση των ανθρώπων και των ιδιαιτεροτήτων τους.

Κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή έγραφαν και έσβηναν ονόματα στις λίστες και σε πολλούς νομούς επιλέχθηκαν πρόσωπα που αιφνιδίασαν τοπικά στελέχη, αφού και παρουσία στην τοπική ζωή δεν είχαν, και χαρακτηρίζονται…«ουρανοκατέβατοι», όπως έλεγε γνωστό στέλεχος.

Οι καραμπόλες ήταν πολλές, όπως και εμπλοκές και χαρακτηριστικό στοιχείο της προβληματικής διαχείρισης είναι το γεγονός ότι αν και οι τελικές λίστες είχαν από νωρίς το μεσημέρι την έγκριση του προέδρου της Ν.Δ. απαιτήθηκαν περισσότερες από έξι ώρες για να ανακοινωθούν επίσημα.

Η ελλιπής προετοιμασία και η ασυνεννοησία και η προχειρότητα ήταν ενδεικτική μεταξύ του κεντρικού κομματικού συστήματος, των τοπικών οργανώσεων και των υποψηφίων. Μάλιστα, την ύστατη στιγμή τηλεφωνούσαν σε όσους το κόμμα κεντρικά είχε δώσει διαβεβαίωση πως θα είναι υποψήφιοι για να τους ενημερώσει πως τελικά θα είναι εκτός.

Η επιστροφή του Συμπιλίδη

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που προκαλεί αντιδράσεις είναι η υποψηφιότητα στο Κιλκίς του ιατρού κ. Γ. Συμπιλίδη -παλαιού πολιτικού φίλου του κ. Σαμαρά – ο οποίος ήταν ο βουλευτής που το 1993 ανεξαρτητοποιήθηκε προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ και τον τερματισμό της πρωθυπουργίας του κ. Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Συμπιλίδης επέστρεψε σε ψηφοδέλτιο της ΝΔ μετά από 19 χρόνια, αν και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο και τις σχέσεις που υπάρχουν με τη νυν ηγεσία, δεν αιφνιδιάστηκαν. Εξάλλου, ο κ. Συμπιλίδης είχε δηλώσει εδώ και περίπου ένα χρόνο σε ΜΜΕ του Κιλκίς, ότι θα ήταν υποψήφιος.

Οι δεσμοί παλαιοί και ήδη αυτή η περιφερειακή υποψηφιότητα προκαλεί πανελλήνιο αντίκτυπο, αφού κανείς πρόεδρος της ΝΔ, μετά το 1993, ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο κ. Κ. Καραμανλής (θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπως είχε γράψει το «Βήμα» πριν πολύ καιρό), δεν τον είχε συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια.

Ηδη, η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη έσπευσε ήδη να εκμεταλλευθεί το γεγονός και θύμισε την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ λέγοντας«Μωραίνει Κύριος…», ενώ επιθετικός ήταν και ο πρόεδρος της «Δράσης» κ. Στ. Μάνος, τονίζοντας πως προσβάλλει τον ελληνικό λαό και όχι μόνο τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Οι κομμένοι του Καραμανλή

Μεγάλη συζήτηση προκαλεί η επανένταξη στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. των κκ. Σ. Τσιτουρίδη στο Κιλκίς και Π. Δούκα στην Αττική, οι οποίοι στις εκλογές του 2009 είχαν βρεθεί με απόφαση του κ. Καραμανλή, τότε προέδρου του κόμματος, εκτός ψηφοδελτίων.

Τότε ο κ. Καραμανλής τους απέκλεισε στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για «αυτοκάθαρση» του κόμματος από τα «σκάνδαλα» των δομημένων ομολόγων και, εν συνεχεία, του Βατοπεδίου, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν αποδείχθηκαν ευθύνες τους.

Ο κ. Ευ. Μπασιάκος θα είναι, όπως και το 2009 που δεν εξελέγη, υποψήφιος στη Βοιωτία, ενώ ο κ. Αλ. Κοντός θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί στη Ξάνθη.

Ουσιαστικά, με τις υποψηφιότητες των κκ. Δούκα, Μπασιάκου και Τσιτουρίδη μεταδίδεται το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ δεν αποδέχεται ως σκάνδαλο καμιά από τις υποθέσεις που είχε ταλανίσει την προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή.

Εκτός λίστας η Βόζεμπεργκ

Ολοι οι βουλευτές που είχαν διαγραφεί και επέστρεψαν στη ΝΔ μετά τις δηλώσεις μετάνοιας και τις επιστολές πίστης και αφοσίωσης προς τον κ. Σαμαρά συμπεριλήφθηκαν στις λίστες.

Την τελευταία στιγμή επέστρεψε και ο κ. Γ. Βλάχος που θα είναι ξανά υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής.

Η μόνη που έμεινε εκτός ήταν η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ που δεν απέστειλε επιστολή. Παρά το γεγονός ότι επισκέφθηκε την Τρίτη του Πάσχα τα γραφεία της ΝΔ και συναντήθηκε με τους κκ. Ανδ. Λυκουρέντζο (γραμματέα κόμματος) και Κ. Μπούρα(διευθυντή του γραφείου του κ. Σαμαρά), δεν βρέθηκε η χρυσή τομή.

Γκρίνιες, αποχωρήσεις και καταγγελίες

Οι χειρισμοί που έγιναν από κεντρικά στελέχη της ΝΔ ήταν άγαρμποι -πολλοί μιλάνε για «ερασιτεχνισμούς»- καθώς δεν ήταν λίγα τα πρόσωπα που είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι υποψήφιοι, άνοιξαν γραφεία και είχαν ξεκινήσει περιοδείες.

Είναι χαρακτηριστική η ιστορία με τον πρώην βουλευτή Λέσβου κ. Ι. Γιαννέλη, ο οποίος πληροφορήθηκε, ενώ περιόδευσε σε χωριά του νησιού, ότι δεν θα είναι υποψήφιος, παρά το γεγονός ότι από το κόμμα τον είχαν διαβεβαιώσει πως ήταν στη λίστα.

Ο κ. Γιαννέλης ζητεί εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του και έκανε λόγο για αναξιοπρεπή συμπεριφορά σε βάρος του, όταν μάλιστα -όπως επισήμανε- περιλαμβάνεται στη λίστα των στελεχών του κόμματος που υποστήριξαν τον κ. Σαμαρά.

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τα κεντρικά του κόμματος αλλά κανείς δεν απαντά, όλοι βρίσκονται σε σύσκεψη» ανέφερε και σημείωσε, έχοντας και τη στήριξη και των άλλων στελεχών που τελικά συμπεριλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια: «Απαιτώ από τον άνθρωπο που στήριξα με την υπογραφή μου για να γίνει αρχηγός, από τον Αντώνη Σαμαρά, μια αξιοπρεπή εξήγηση. Απαιτώ αυτοί που ηγούνται της Νέας Δημοκρατίας να με αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια».

Η ΝΟΔΕ Λέσβου θα συνεδριάσει για να εξετάσει το θέμα, ο πρώην νομάρχης κ. Π. Βογιατζής (θα είναι και υποψήφιος) είπε ότι με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται το ψηφοδέλτιο και κάνει λόγο για ξαφνικό και ανεξήγητο αυτό αποκλεισμό, ενώ ο κ. Κ. Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μίλησε για αυταρχισμό από τα κεντρικά του κόμματος απέναντι σε ένα ιστορικό στέλεχος.

Στην Αρτα -πρώτο προεκλογικό σταθμό του κ. Σαμαρά την προσεχή Παρασκευή όπου θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης- επιφυλάχθηκε ανάλογη συμπεριφορά σε στέλεχος που στήριξε τον κ. Σαμαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Ο αποκλεισμός του ιατρού και επί σειρά ετών προέδρου της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος κ. Γ. Παπαδημητρίου προκάλεσε ένταση και διαμόρφωσε αρνητικό κλίμα. Ο κ. Παπαδημητρίου, από τους ελάχιστους υποστηρικτές του κ. Σαμαρά με ξεκάθαρο δημόσιο λόγο πριν δυόμιση χρόνια, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη ΝΔ, καταγγέλλοντας παρέες και μηχανισμούς που λειτούργησαν για μια ακόμη φορά.

Επίσης, η ηγεσία της ΝΔ απαξίωσε μια πολιτική οικογένεια με ιστορία ενός και πλέον αιώνα στην περιοχή, αποφασίζοντας να μην είναι στα ψηφοδέλτια κανείς από την οικογένεια Παπαδημητρίου (αποκλείστηκε και ο υιός του πρώην βουλευτή κ. Ελ. Παπαδημητρίου).

Στην περιοχή στελέχη της Αριστεράς ετοιμάζονται να επιτεθούν στην υποψήφια κυρία Εύη Καραμπίνα (κόρη του πρώην βουλευτή κ. Κ. Καραμπίνα) γιατί ήταν δικηγόρος των βουλευτών (νυν και πρώην) που διεκδικούσαν τα αναδρομικά τους, ενώ καραδοκούν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Στην Κεφαλονιά παραιτήθηκαν τρία στελέχη που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις και μάλιστα ξεκίνησαν και περιοδείες.

Η εμμονή της ηγεσία να είναι υποψήφιος ο επικοινωνιολόγος κ. Π. Παπαδάτος, στενός πολιτικός φίλος του δημάρχου του νησιού κ. Αλ. Παρίση, προκάλεσε την οργή του υφυπουργού Τουρισμού κ. Π. Αλιβιζάτου (διατηρεί καλή σχέση με τον κ. Σαμαρά και τον είχε στηρίξει στις εσωκομματικές), του γιατρού κ. Γ. Κουρή και της οδοντιάτρου κυρίας Σοφίας Λουκέρη, υποστηρίζουν ότι είχαν την επίσημη διαβεβαίωση του κ. Λυκουρέντζου ότι θα είναι οι τρεις υποψήφιοι για τη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς.

«Δυστυχώς, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων για τη δημιουργία άλλου ψηφοδελτίου, αποσύρουμε την υποψηφιότητα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» σημείωσαν σε κοινή τους δήλωση και δημιουργήθηκε εμπλοκή.

Μεγάλη ένταση επικρατεί και μεταξύ δημοσιογράφων που είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, όπως λένε οι ίδιοι, ότι θα είναι υποψήφιοι και τελικά, παρά το γεγονός ότι είχαν ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα, κόπηκαν.

Με σκληρή γλώσσα επιτέθηκαν στη Ν.Δ. οι δημοσιογράφοι κκ. Φ. Σιούμπουρας (Γρεβενά)Δ. Σεϊτανίδης στην Ηλεία (επιτέθηκε στην ηγεσία με μια μακροσκελή ανακοίνωση που ξεχωρίζει η φράση: «Σε ό,τι με αφορά, σε αυτή τη Νέα Δημοκρατία είναι φανερό ότι δεν χωράω»).

Τη σιωπή επέλεξε ο κ. Στ. Λεύκοβιτς, στενός συνεργάτης του υπουργού Αμυνας και αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλου που τελικά δεν θα είναι υποψήφιος στα Γιάννενα, όπως και ο κ. Σπ. Τρίψας που ήδη κινούνταν στη Φωκίδα και ο αποκλεισμός του ενόχλησε μέρος του συστήματος των «καραμανλικών», καθώς ήταν και διευθυντής του περιοδικού «Επίκαιρα».

Επέλαση «προεδρικών»

Στις λίστες έχουν συμπεριληφθεί πολλά πρόσωπα που συνδέονται πολλά χρόνια με τον κ. Σαμαρά και έχουν στενή σχέση μαζί του.

Ενδεικτικά είναι τα εξής πρόσωπα: ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και πρώην βουλευτής κ. Ακης Γεροντόπουλος (υποψήφιος στον Εβρο), ο κ. Διον. Σταμενίτης (διετέλεσε και πρόεδρος της νεολαίας της Πολιτικής Ανοιξης) στην Πέλλα, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου 21», κ. Φ. Κρανιδιώτης στην Β΄ Πειραιά, ο πρώην γ.γ. Επικοινωνίας κ. Π. Λειβαδάς που ήταν και στην ομάδα που στήριξε τον κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές.

Στην Α΄ Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος που διετέλεσε και διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά.

Επίσης συμπεριλήφθηκαν και πρόσωπα που στήριξαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. στην εσωκομματική αναμέτρηση, όπως ο κ. Δ. Πανοζάχος που θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης και παρά το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2009 ήταν περιφερειάρχης Ηπείρου είχε τακτική παρουσία σε ένα γραφειάκι στο επιτελείο του κ. Σαμαρά.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και άλλα στελέχη όπως ο κ. Ευθ. Δρόσος που επελέγη και ανάγκασε τον υποψήφιο του 2009, τον κ. Ασ. Φωτόπουλο, υιό του πρώην βουλευτή, να αποσύρει την υποψηφιότητά του λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, ενώ ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. βοηθάνε υπόγεια τον κ. Γ. Παπαναστασίου, υποψήφιο περιφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας.

Στη Θεσπρωτία θα είναι υποψήφιος ο δασολόγος κ. Κ. Μπέσης -υποστηρικτής του κ. Σαμαρά- που θα έχει απέναντί του τον πρώην υφυπουργό κ. Αντ. Μπέζα που τη Δευτέρα του Πάσχα συναντήθηκε στο Δολό Ιωαννίνων με τον κ. Καραμανλή.

Νέα πρόσωπα

Πολλά είναι τα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν στις λίστες της Ν.Δ., όπως, της δημοσιογράφου – δικηγόρου κυρίας Φωτεινής Αραμπατζή στις Σέρρες, του ιατρού κ. Κ. Βλάση στην Αρκαδία, της ιατρού κυρίας Πόπης Καλαϊτζή (πρώην έπαρχος Λαγκαδά) στη Β΄ Θεσσαλονίκης, του διπλωματικού συμβούλου του κ. Σαμαρά του διπλωμάτη κ. Ανδρ. Ψυχάρη στην Α΄ Αθηνών, της κυρίας Γεωργίας Μαρτίνου (της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας) στην Αττική, ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης (Β΄Αθήνας), η αναπληρώτρια υπεύθυνη για τα social media της Ν.Δ., η κυρία Δέσποινα Μπακάλη, ο σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Ν. Κωστόπουλος, ο κ. Χρ. Δήμας (υιός του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Στ. Δήμα) κτλ.

Μετακινήσεις και μετεγγραφές

Σε αυτές τις εκλογές είχαμε και μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη που μετακινήθηκε από το Ρέθυμνο στην Α΄ Αθηνών. Στο ψηφοδέλτιο Ρεθύμνου συμπεριλήφθηκε ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης, εξάδελφος της βουλευτού. Επίσης, η κυρία Θεοδώρα Αυγερινοπούλουθα είναι υποψήφια, αυτή τη φορά όχι στο Επικρατείας, αλλά στην Ηλεία, κτλ. Στη Β΄ Αθηνών θα είναι υποψήφιος και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναροςπου μετακινήθηκε από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Λαϊκή δεξιά κόντρα σε Καμμένο

Να περιορίσει τη δυναμική των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα προσπαθήσει η ΝΔ που επιστράτευσε πληθώρα στελεχών που απευθύνονται στο χώρο της λαϊκής δεξιάς και έχουν πιο σκληρές θέσεις. Ως εκ τούτου στη Β΄ Αθηνών, εκτός από τον επί σειρά ετών κ.Γερ. Γιακουμάτο, θα είναι υποψήφιοι οι υφυπουργοί κκ. Αθ. Γιαννόπουλος (μετακόμισε από τη Φθιώτιδα) και Απ. Ανδρεουλάκος (επέστρεψε μετά από προσωπική παράκληση του κ. Σαμαρά), ενώ στην Α΄ Αθηνών θα είναι και πάλι υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος κ.Ν. Κακλαμάνης.

Διαβάστε και:  Γιάννης Μήτσιος: «‘Ισως δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε πως οι ετεροδημότες μας, αποτελούν σχεδόν το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.