Ο μπασκετμπολίστας Τζέρεμι Λιν, η τραγουδίστρια Αντέλ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και η ομάδα των Anonymous κυβερνοπειρατών περιλαμβάνονται στο κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο το 2012.

Ο κατάλογος, όπου εμφανίζονται ονόματα αθλητών, πολιτικών, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και άλλων, περιλαμβάνει για πρώτη φορά 54 σημαίνοντα πρόσωπα εκτός ΗΠΑ -αριθμός ρεκόρ- αλλά μόνο μία Γαλλίδα: την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ηχηρή η απουσία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που μέχρι πέρσι ανήκε στο μικρό, κλειστό κλαμπ των ισχυρότερων του πλανήτη.

«Η έννοια της επιρροής έχει αλλάξει. Την εποχή του Twitter είναι πιο εφήμερη από ποτέ. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να επιλέγουμε ανθρώπους που έχουν κάποια διάρκεια» εξηγεί το περιοδικό.

Από την πλευρά των πολιτικών, ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλά και, κάποιες φορές απρόσμενα, ονόματα: υπάρχουν, φυσικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπ.Νετανιάχου, αλλά επίσης και οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Κολομβίας, Ντίλμα Ρούσεφ και Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, οι Τούρκοι υπουργοί Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, ο σεΐχης του Κατάρ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ μπιν Τζάμπερ αλ-Θάνι και ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα της Τυνησίας Ρασίντ Γανούσι.

Στους «κακούς» ξεχωρίζουν ο νέος ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και ο μουλάς Μοχάμεντ Όμαρ.

Εκτός από τον ταϊβανέζικης καταγωγής Αμερικανό μπασκετμπολίστα Τζέρεμι Λιν, οι σημαντικότεροι αθλητές παγκοσμίως είναι ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι και ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς.

Στους καλλιτέχνες και δημιουργούς ξεχωρίζουν η Βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ, η μαύρη Αμερικανίδα ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις -ήταν υποψήφια φέτος για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου- η τραγουδίστρια Ριάνα και η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Σάρα Μπάρτον, που έγινε διάσημη όταν σχεδίασε το νυφικό της Κέιτ Μίντλετον.

Η δούκισσα του Κέμπριτζ και σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ μπήκε και αυτή στους «ισχυρούς» του κόσμου, μαζί με την αδελφή της, Πίπα.

Ιδιαίτερη επιρροή ασκούν επίσης ο επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα, ο νέος γενικός διευθυντής της εταιρείας Apple Τιμ Κουκ και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Μιτ Ρόμνεϊ.

Η λίστα αυτή συντάσσεται κάθε χρόνο με βάση τις προτάσεις που κάνουν οι αναγνώστες του περιοδικού. Το Time δημοσιεύει και σύντομα βιογραφικά σημειώματα όλων των σημαντικών προσωπικοτήτων, γραμμένα από άλλες γνωστές προσωπικότητες.

Έτσι, το πορτρέτο της Ντίλμα Ρούσεφ ανέλαβε να το γράψει η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες. Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε το κείμενο που συνοδεύει τον Γουόρεν Μπάφετ και η τραγουδίστρια Σακίρα έπλεξε το εγκώμιο του Κολομβιανού προέδρου.

Η ηθοποιός Σαρλίζ Θέρον παρουσίασε την Αιγύπτια Σαμίρα Ιμπραχίμ, τη γυναίκα που κατήγγειλε τα «τεστ παρθενίας», ενώ η Αντζελίνα Τζολί έγραψε για την Σαρμίν Ομπάιντ Σινόι, την Πακιστανή σκηνοθέτιδα που φέτος κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για μια ταινία με θέμα τις επιθέσεις εναντίον γυναικών με οξύ.

 

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.