Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους Ισπανούς ήταν το μυστικό σαφάρι ελεφάντων του βασιλιά Χουάν Κάρλος στην εξωτική Μποτσουάνα, την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια «υπήκοοί» του στενάζουν κάτω από λιτότητα και ανεργία 24%, με συνέπεια να καταποντίζουν την κυβέρνηση Ραχόι στις δημοσκοπήσεις.

Αντί να συμπάσχουν με τον 74χρονο μονάρχη τους, ο οποίος τα ξημερώματα της Παρασκευής έσπασε το ισχίο του σε… resort της αφρικανικής σαβάνας ενώ ετοιμαζόταν να κυνηγήσει ελέφαντες και επέστρεψε επειγόντως με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στη Μαδρίτη για να μπει στο χειρουργείο, οι Ισπανοί άρχισαν να διερωτώνται μήπως η μοναρχία δεν τους συμφέρει σε καιρό κρίσης!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιστοσελίδων, το ταξίδι του Χουάν Κάρλος και της πολυμελούς συνοδείας του στοίχισε 33.000 ευρώ το άτομο στους Ισπανούς φορολογουμένους, ενώ το παλάτι «κάρφωσε» την κυβέρνηση Ραχόι ότι είχε ενημερωθεί σχετικά! Ακόμη και συντηρητικές, φιλομοναρχικές εφημερίδες χαρακτήρισαν «ανεύθυνη» τη συμπεριφορά του Χουάν Κάρλος, ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του δήλωνε υποκριτικά ότι «δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια» από τα βάσανα του λαού του.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη, Τομάς Γκόμες, έθεσε ακόμη και ζήτημα παραίτησης του βασιλιά για λόγους ευθιξίας, ενώ ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα ανακοίνωσε ότι θα προτείνει δημοψήφισμα για την κατάργηση της μοναρχίας, καλώντας το παλάτι να απαντήσει ευθέως αν τα βασιλικά ταξίδια αναψυχής χρηματοδοτούνται από ιδιώτες επιχειρηματίες.

Η φιλόζωη Μπριζίτ Μπαρντό δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Χουάν Κάρλος «ντροπή της Ισπανίας» επειδή συμπεριφέρεται σαν λαθροκυνηγός απειλούμενων ειδών. «Ελπίζω το πέσιμο να σας αλλάξει μυαλά και να μην προστατεύετε τη βιοποικιλότητα μόνο στα συνέδρια», ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο της Γαλλίδας σταρ.

Οπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, η αρθροπλαστική γοφού πήγε καλά και ο Χουάν Κάρλος μπορεί να μετακινείται με πατερίτσες. Στο διάστημα αποχής 6 εβδομάδων από τα καθήκοντά του θα τον αντικαταστήσει ο γιος του Φελίπε, ενώ ο πρωθυπουργός τον συνάντησε στο νοσοκομείο το Σάββατο και διαπίστωσε ότι η υγεία του βαίνει καλώς. Το ατύχημα έφερε στο φως και την κακή σχέση που διατηρεί ο Χουάν Κάρλος με την Ελληνίδα σύζυγό του Σοφία. Η βασίλισσα δεν τον συνόδευε στην Αφρική αλλά βρισκόταν στην Ελλάδα για το ορθόδοξο Πάσχα μαζί με τον αδελφό της, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Φυσικά γύρισε αμέσως στην Ισπανία από την Αθήνα, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι είδε τον άνδρα της μόνο για 15 λεπτά στο νοσοκομείο.

Πάντως ο Ραχόι καθόταν έτσι κι αλλιώς σε αναμμένα κάρβουνα, αφού η κυριακάτικη δημοσκόπηση της «El País» έδειξε πως το Λαϊκό Κόμμα έχασε 6,5% σε σχέση με την εκλογική νίκη του Νοεμβρίου, πέφτοντας από το 44,6% στο 38,1%. Επιπλέον το 58% έχει αρνητική γνώμη για τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό, οι 7 στους 10 δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή του και το 64% έχει αρνητική γνώμη για τις πρώτες 100 μέρες του Ραχόι στην εξουσία.

Ολα αυτά ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χάιμε Γκαρσία-Λεγκάς εξέπεμψε SOS στην ΕΚΤ για αγορά περισσότερων ισπανικών ομολόγων, καθώς το επιτόκιο δανεισμού των 10ετών τίτλων σκαρφάλωσε χθες στο 6,16%, το υψηλότερο από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Παράλληλα το ευρώ υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου και της στερλίνας.

Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος απέδωσε τη νευρικότητα στις αμφιβολίες των αγορών για την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου κατά της κρίσης. Οπως σημείωσε η «El Mundo», oι ανησυχίες για την Ισπανία περιστρέφονται γύρω από το αν οι αυτόνομες περιφέρειες θα μειώσουν το έλλειμμά τους από το 2,9% στο 1,5%, αν η παρατεταμένη ύφεση θα ρίξει άγκυρα στην ισπανική οικονομία και αν θα αντέξει ο τραπεζικός τομέας, που χρειάζεται κεφάλαια 70 δισ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πανικού, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει άμεσες και ευρείες περικοπές στους προϋπολογισμούς των 17 περιφερειών. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ψαλίδι άλλων 3 δισ., που θα επιτευχθεί με αύξηση 20% των μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, μείωση των σχολικών διακοπών και επιμήκυνση του σχολικού ωραρίου.

Γιάννης Παπαδάτος στον “Ελεύθερο Τύπο”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.