Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η «πικρή συνταγή» με το αποθεματικό 3 δισ. Ευρώ

18 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Νέα αφαίμαξη στην πραγματική οικονομία σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσει να σχηματίσει ένα αποθεματικό ασφαλείας 3 δισ. ευρώ, στο οποίο θα καταφεύγει κάθε φορά που η τρόικα θα αδειάζει τα κρατικά ταμεία, ζητώντας να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου.

Η πικρή συνταγή για τη δημιουργία του αποθεματικού (που θα περιληφθεί στο μενού των μέτρων που θα προταθούν στην επόμενη κυβέρνηση) προβλέπει νέο «ψαλίδισμα» των δημόσιων δαπανών, «πάγωμα» των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, «τσεκούρωμα» στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και παράταση στην αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους φορολογουμένους.

Το σχέδιο που εισηγούνται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη συγκράτηση των πληρωμών προς όλο το Δημόσιο και συγκεκριμένα στη μηνιαία εκταμίευση του 7% των προβλεπόμενων πιστώσεων έναντι του 8% που ισχύει τώρα.

Με δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη απορροφήσει σχεδόν τα 2/3 των ετήσιων επιχορηγήσεων του Προϋπολογισμού (το ΙΚΑ συγκεκριμένα έχει ήδη «τραβήξει» το 64,4% των συνολικών πιστώσεων), το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο «πάγο» τα υπόλοιπα κονδύλια, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί, για κάποιους μήνες, τα χρήματα αυτά μέσω του αποθεματικού.

Το γνωστό θύμα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα πληρώσει μέρος του λογαριασμού για το νέο αποθεματικό, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές που αφορούν εργολάβους και προμηθευτές.

Στην ίδια κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μεταφέρει για το φθινόπωρο (αντί για τον Ιούνιο που είχε ανακοινωθεί αρχικά) την εξόφληση των δικών του χρεών (της τελευταίας τριετίας) προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες (6 δισ ευρώ). Θα κρατήσει δηλαδή για το αποθεματικό χρήματα που έρχονται από την τρόικα για να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία!

Σε μια προσπάθεια να μαζέψει και ζεστό χρήμα από τους φορολογουμένους, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, που λήγει στις 30 Απριλίου.

 

Στέλιος Κράλογλου

This entry was posted on Τετάρτη, 18 Απριλίου, 2012 at 14:27 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply