Το 54,44% των εργαζομένων που στράφηκαν στην εκ περιτροπής εργασία σε συμφωνία με τον εργοδότη απασχολείται τέσσερις αντί για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο το 31,85% δουλεύει μόνο τρεις ημέρες…

Σε 15.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που μέσα σε ένα δίμηνο αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη απασχόληση στη μερική ή εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται… ευέλικτο ωράριο και κατ’ επέκταση ελαστικούς μισθούς.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχει μισθό 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που μειωθούν οι μέρες εργασίας με την εκ περιτροπής απασχόληση θα περιοριστεί και ο μισθός. Ετσι, αν απασχολείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα δει τον μισθό του να περιορίζεται στα 800 ευρώ τον μήνα.

Από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκύπτει πως:

Ενας στους δύο εργαζόμενους που στράφηκε από την πλήρη στη μερική απασχόληση είδε το ωράριό του να περιορίζεται στις 4 ώρες την ημέρα. Παράλληλα, το 41% δουλεύει πλέον έξι ή επτά ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 2% απασχολείται μόλις ένα τρίωρο κάθε μέρα.

Το 54,44% των εργαζομένων που στράφηκαν στην εκ περιτροπής εργασία σε συμφωνία με τον εργοδότη απασχολείται τέσσερις αντί για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο το 31,85% δουλεύει μόνο τρεις ημέρες.

Σημειώνεται πως το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση κατά 42%. Η αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής είναι 21% στις περιπτώσεις συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένου και 149% όταν υπάρχει μονομερής απόφαση του εργοδότη.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με το 2010 η αύξηση είναι 6.940% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συλλέγει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τη ραγδαία επέκταση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Υπολογίζεται πως ένας στους έξι εργαζομένους έχει αναγκαστεί να στραφεί στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε 300.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να «εγκαταλείψουν» το παραδοσιακό οκτάωρο. Οι μισοί περίπου μερικώς απασχολούμενοι δουλεύουν τετράωρα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η ημερήσια απασχόληση δεν ξεπερνά τις δύο ώρες εργασίας.

Ουσιαστικά η περικοπή των ωρών εργασίας επηρεάζει αναλόγως και τον μισθό. Παράλληλα όσοι δουλεύουν λιγότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα παίρνουν και λιγότερα ένσημα.

Πρωτοφανής είναι η έκρηξη του αριθμού των εργαζομένων που δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εβδομαδιαία απασχόληση κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις μέρες. Ωστόσο υπάρχει και ένας υπολογίσιμος αριθμός νεοπροσληφθέντων που απασχολείται μόλις μία ημέρα την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκ περιτροπής παίρνουν τόσα ένσημα όσο και οι ημέρες που απασχολούνται. Ετσι χάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς συμπληρώνουν λιγότερα ένσημα και επηρεάζεται στο μέλλον η σύνταξή τους.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το πρώτο δίμηνο του 2012 οι νέες προσλήψεις για θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 32.577, δηλαδή ήταν μειωμένες κατά 59% σε σχέση με το 2010. Την ίδια στιγμή έγιναν 2.676 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 8.670 εκ περιτροπής εργασίας, με τα ποσοστά να είναι αυξημένα κατά 6% και 5% αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι 15.000 άτομα αναγκάστηκαν μέσα σε ένα δίμηνο να… εγκαταλείψουν την πλήρη απασχόληση και να στραφούν στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Συγκεκριμένα, είχαμε 8.001 μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, 5.492 σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και 2.816 εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Το 60% αυτών των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Παράλληλα, το 33,33% απασχολείται τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ έξι στους εκατό απασχολούνται μία με δύο μέρες!

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης, χαρακτηριστικά σημειώνει πως «οι ευέλικτες μορφές εργασίας πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όσες περιπτώσεις είναι απαραίτητο και όχι ως ”πρόσχημα” για τη μείωση του κόστους εργασίας, καθώς αυτό δεν συμφέρει ούτε τους εργοδότες, ούτε τους εργαζομένους, ούτε την ελληνική οικονομία».

Τις 8.670 έφτασαν το πρώτο δίμηνο του έτους οι νέες προσλήψεις με το καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με το 2010.

Αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ αντιθέτως υποχωρεί ο αριθμός όσων καταφέρνουν να κατακτήσουν μία θέση πλήρους απασχόλησης.

Μάλιστα από τα στοιχεία προκύπτει πως σε όσους υπογράφουν νέες συμβάσεις οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εφαρμόζονται στην πιο ακραία τους μορφή. Αρκεί να αναφερθεί πως το 12,4% των νέων συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης προβλέπει εργασία για μία μόλις ημέρα την εβδομάδα. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν σχεδόν δέκα μήνες για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με βάση τα στοιχεία, το 38,4% των νέων με συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης αφορά τριήμερη εργασία. Στο 24,6% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων απασχολούνται δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 24,4% φτάνουν όσοι απασχολούνται τέσσερις ημέρες.

Στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης έξι στις δέκα νέες συμβάσεις προβλέπουν τετράωρη εργασία. Παράλληλα, υπάρχει και ένα 5% που δουλεύει δύο με τρεις ώρες κάθε ημέρα, ενώ στον αντίποδα μόνο ένας στους εκατό μερικώς απασχολούμενους απασχολείται για επτά ώρες κάθε ημέρα.

www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.