Δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς τα επείγοντα λόγω υποχρηματοδότησης

Δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς τα επείγοντα λόγω υποχρηματοδότησηςΣύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χρ. Στεφανάδη, τους επίκουρους καθηγητές κ.κ. Κ. Τούτουζα και Κ. Τσιούφη, και τους καρδιολόγους κ.κ. Γ. Ανδρικόπουλο και Δ. Ρίχτερ, η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας καθιστά το σύστημα λιγότερο έτοιμο να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά.

Οπως ανέφεραν, στην Αργεντινή την περίοδο της κρίσης η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 6,9%, έναντι 2,9% πριν την οικονομική κρίση. Αύξηση είχε καταγραφεί και στη θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια (16% έναντι 11%).

Επίσης, στην Ιρλανδία καταγράφηκε αύξηση 52% στα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Σύμφωνα με τον κ. Τούτουζα, τα διαθέσιμα ελληνικά επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ήδη αυξημένη συχνότητα οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί «στατιστικά σημαντική».
Ο κ. Στεφανάδης μίλησε για το στρες το οποίο συνδέεται με αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα. Σημείωσε δε ότι τα κυριότερα αίτια θανάτων σε περιόδους κρίσης, είναι οι αυτοκτονίες και τα καρδιαγγειακά.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 21 Απριλίου, στην Αθήνα.

Έλενα Φυντανίδου στο ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.