Τη δέσμευση ότι οι επιστροφές ΦΠΑ θα γίνονται εφεξής με συνοπτικές διαδικασίες και όχι με την πάροδο ακόμα και 2 ετών όπως συμβαίνει τώρα, ανέλαβε ο Παντελής Οικονόμου, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των μικρομεσαίων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου των εξαγωγέων, αν και η ικανοποίηση των αιτήσεων που εκκρεμούν εξαρτάται από τη δημοσιονομική κατάσταση, ο χρόνος αναμονής δεν θα είναι μεγάλος.

Για αιτήσεις επιστροφής:

  • Για ποσά έως 30.000 ευρώ δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος
  • Για ποσά από 30.000 έως 100.000 ευρώ θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι
  • Για ποσά από 100.000 και άνω θα διενεργούνται έλεγχοι σε όλες τις περιπτώσεις.

Όσον αφορά στις σωρευμένες αιτήσεις, μόνον οι ελεγμένες αντιστοιχούν σε επιστροφές περίπου 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Παντελή Οικονόμου, η καταβολή μπορεί να γίνει εντός των επόμενων μηνών.

Η άμεση ανάγκη ρευστότητας στην αγορά ανακύπτει κι από τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4% έναντι 21,2% πέρσι, ενώ η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 10,6% έναντι μείωσης 6% πέρσι.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό “δόθηκαν διάφορες διευκρινίσεις οι οποίες ίσως δεν είχαν γίνει καταληπτές ή με τον τρόπο που είχαν διατυπωθεί δεν τις είχαμε ερμηνεύσει κι εμείς σωστά”.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με ποινική δίωξη όσους έχουν οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο και υπενθυμίζει ότι προβλέπεται:

  • Κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε στα χέρια τρίτων (π.χ. ενοίκια ακινήτων, τραπεζικές καταθέσεις) για οφειλές άνω των 300 ευρώ
  • Κατάσχεση ακινήτων αλλά και κατάσχεση του 25% μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών βοηθημάτων υπό την προϋπόθεση να μην είναι μικρότερα των 1.000 ευρώ και να μην μένουν λιγότερα από 1.000 ευρώ μετά την κατάσχεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.