Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στην πλατφόρμα εκτόξευσης ο πύραυλος της Βορείου Κορέας

10 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το καθεστώς αψηφά τη Δύση

Το βορειοκορεατικό καθεστώς τοποθέτησε στην πλατφόρμα εκτόξευσης τον μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο Unha-3, που όπως υποστηρίζει πρόκειται να θέσει σε τροχιά δορυφόρο, εμμένοντας στα σχέδια εκτόξευσης (αναμένεται μεταξύ 12 και 16 Απριλίου) παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης που «βλέπει» πίσω από την εκτόξευση πυραυλική δοκιμή κατά παραβίαση του μορατόριουμ.

Πληροφορίες που φθάνουν ταυτόχρονα από τη Σεούλ υποδεικνύουν ότι η Βόρειος Κορέα ενδέχεται να ετοιμάζεται και για τη διεξαγωγή τρίτης πυρηνικής δοκιμής. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναφέρουν πως νέες δορυφορικές φωτογραφίες καταδεικνύουν ότι υπάρχει δραστηριότητα στην τοποθεσία όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι δοκιμές του 2006 και του 2009.

Το διεθνώς απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς επέτρεψε για πρώτη φορά σε περίπου 50 ξένους ανταποκριτές να μεταβούν με ειδικό για την περίσταση τρένο στο νέο διαστημικό κέντρο που έχει κατασκευαστεί στη χερσόνησο του Σολσάν, περίπου 50 χλμ από τα κινεζικά σύνορα.

Οι δημοσιογράφοι, περιλαμβανομένου απεσταλμένου του Associated Press, μετέδωσαν πως ο πύραυλος έχει τοποθετηθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης του διαστημικού κέντρου Τονγκτσάνγκ-ρι  στη βορειοδυτική Βόρειο Κορέα.

Οι βορειοκορεατικές αρχές οργάνωσαν την πρωτοφανή στα χρονικά επίσκεψη για να δείξουν ότι ο πύραυλος Unha-3, δεν είναι βαλλιστικός, όπως αναφέρουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, κυρίως η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ, ο ύψους 30 μέτρων και διαμέτρου 2,5 μέτρων πύραυλος αναμένεται να θέσει σε τροχιά δορυφόρο παρατήρησης της Γης, ο οποίος θα συλλέξει πληροφορίες για τις καλλιέργειες, τα δάση και τους φυσικούς πόρους της Βορείου Κορέας. Πρόκειται κατά το καθεστώς για «επιστημονικό επίτευγμα» με ζητούμενο τη βελτίωση της οικονομίας μέσω της παροχής πληροφοριών για την ύπαιθρο.

Οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από το σημείο της εκτόξευσης και να δουν από κοντά το δορυφόρο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το βορειοκορεατικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εκτόξευση του πυραύλου το διάστημα από τις 12 έως τις 16 Απριλίου, εν μέσω των εορτασμών για την εκατοστή επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Η διεθνής κοινότητα καλεί το καθεστώς να ακυρώσει την εκτόξευση, προειδοποιώντας ότι παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και την υπόσχεση της Πιονγιανγκ για την επιβολή μορατόριουμ στις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές.

This entry was posted on Τρίτη, 10 Απριλίου, 2012 at 16:42 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply