Πάσχα χθες για Καθολικούς και Προτεστάντες που γιορτάζεται μια εβδομάδα πριν από το δικό μας Πάσχα. Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, απ’ όπου ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ είπε το «Χριστός Ανέστη» σε 60 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.

Φορώντας χρυσά άμφια, ο Ποντίφικας, εμφανίστηκε μεγαλοπρεπώς και ενώ ακούγονταν ύμνοι, ευχήθηκε για ειρήνη και ευημερία.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI στο παραδοσιακό μήνυμά του με τη ευκαιρία του Πάσχα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στη Συρία και σε περιοχές της Αφρικής που πλήττονται από συγκρούσεις, ενώ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη θρησκευτική ανοχή.

Ο Ποντίφηκας, απευθυνόμενος σε 100.000 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία, καταδίκασε “τις διώξεις και τις διακρίσεις σε βάρος των θρησκευτικών κοινοτήτων από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική απευθύνοντας έκκληση για σταθερότητα και απόρριψη της αιματηρής τρομοκρατίας”. “Ο Χριστός που αναστήθηκε ας φέρει ελπίδα στη Μέση Ανατολή για να μπορέσουν όλες οι εθνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ομάδες να εργαστούν μαζί για να προωθήσουν το κοινό καλό και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τόνισε.

“Ιδιαίτερα στη Συρία, ας υπάρξει ένα τέλος στην αιματοχυσία και μια άμεση δέσμευση στο δρόμο του σεβασμού, του διαλόγου και της συμφιλίωσης, όπως ζητεί η διεθνής κοινότητα”, πρόσθεσε. Καμία επίσημη εξήγηση δε δόθηκε για τη σύντομη διάρεια της ομιλίας του Πάπα, ο οποίος έδειχνε αρκετά κουρασμένος.

Προχθές βράδυ, το Μεγάλο Σάββατο -των καθολικών- ο Πάπας, κατά τη λειτουργία, βάπτισε πέντε νεοφώτιστους χριστιανούς.

Στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανών προσκυνητών συρρέουν, στην Ιερουσαλήμ εορτάζοντες και πανηγυρίζοντες για την Ανάσταση του Χριστού.

Ο καθολικός πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Ρέϊμον Ταουΐλ, εκφώνησε ομιλία που δεν είχε περιεχόμενο πολιτικό, σημείωσε ότι είναι η ημέρα κατά την οποία υπάρχει «μία κλιμάκωση στο χριστιανικό ημερολόγιο» των πιστών, αλλά και ότι «παριστάμεθα μάρτυρες στο Μυστήριο της Σωτηρίας» των ψυχών.

Στον «Εν Κήπω Τάφω», όχι σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον μητροπολιτικό ναό των Καθολικών, γιόρτασαν το Πάσχα χθες και προτεστάντες απ’ όλον τον πλανήτη.

Την ίδια ώρα, καθώς συνεχίζονται οι εορτασμοί για το εβραϊκό Πάσχα, χιλιάδες Ορθόδοξοι Εβραίοι στη δυτική Ιερουσαλήμ προσκύνησαν στο Τείχος των Δακρύων, παρακαλώντας για την άνωθεν Ευλογία.
Χιλιάδες καθολικοί και προτεστάντες συγκεντρώθηκαν εξάλλου κοντά στον Πανάγιο Τάφο για να τιμήσουν το Μεγάλο Σάββατο.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για μας. Είναι η αναμονή της μεγάλης γιορτής της Ανάστασης» δήλωσε ο ιερέας Ιμπραήμ Σομάλι, Παλαιστίνιος χριστιανός ιερέας. Σε μια λειτουργία το απόγευμα του Σαββάτου στη Βηθλεέμ, ιερείς φορούσαν λευκά άμφια και Παλαιστίνιοι καθολικοί προσκυνητές συγκεντρώθηκαν με κεριά στον ναό της Γέννησης, ενώ χριστιανοί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν, επίσης, αγρυπνία. Το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιερουσαλήμ.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.