Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εξώσεις – εξπρές σε τζαμπατζήδες νοικάρηδες – Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Απρίλιος 9th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Έρευνα της “Κάπα Research” για την αγορά ακινήτων- Σε αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τα χαράτσια – Σημαντικές διατάξεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης -Πώς θα γίνεται πλέον η είσπραξη ενοικίων, από ενοικιαστές που έχουν φεσώσει ιδιοκτήτες

Ο νόμος για την λεγόμενη “δίκαιη δίκη” προβλέπει διαδικασίες-εξπρές για την είσπραξη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από χιλιάδες ενοικιαστές οι οποίοι δεν αποπληρώνουν τα νοίκια τους.

Είχαν προηγηθεί, όπως γίνεται γνωστό, ασφυκτικές πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κυριακάτικο Έθνος, τα φέσια στον τομέα της ενοικίασης ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ μόνο για φέτος.

Οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν ότι εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα μισθώματα προκειμένου να μη φορολογηθούν για έσοδα που ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους.

Ωστόσο, οι νέες διατάξεις των άρθρων 15 και 19 του νόμου 4055/12 πάνε να προστατέψουν τους ιδιοκτήτες.

Η πιο σημαντική καινοτομία, η οποία ισχύει πλέον από την προηγούμενη Δευτέρα, προβλέπει ότι η αποβολή του μισθωτή που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, αναβολών, μαρτύρων κ.λπ., αλλά και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του με την ταχύτερη διαδικασία της έκδοσης διαταγής απόδοσης του ενοικίου.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως με την ίδια απόφαση, ο δύστροπος νοικάρης που χρωστάει πολλά στον ιδιοκτήτη, καταδικάζεται και στην πληρωμή όχι μόνο των ενοικίων αλλά και των κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας που τον βαρύνουν.

Δηλαδή, χωρίς να γίνονται μακροχρόνια δικαστήρια, μπορεί να εκδοθεί απόφαση, φυσικά από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά-.

Η διαδικασία για την αποβολή του δύστροπου μισθωτή γίνεται:

– Με καταγγελία της μίσθωσης είτε με εξώδικο είτε με το δικόγραφο της αγωγής. Ο μισθωτής έχει δικαίωμα 30 ημερών να πληρώσει όσα χρωστά, διαφορετικά την 30ή ημέρα λύνεται αυτοδίκαια η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος.

Η υπόθεση συζητείται με μάρτυρες και μετά 3-4 μήνες εκδίδεται απόφαση.

– Αγωγή για δυστροπία. Με αυτό τον τρόπο δεν καταγγέλλεται η μίσθωση, αλλά ζητείται να διαταχθεί η απόδοση του ακινήτου.

Ο ενοικιαστής έχει προθεσμία μέχρι τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα ενοίκια. Αν αυτό γίνει, η δίκη καταργείται, αν αυτό όμως έχει ξανασυμβεί (επανειλημμένη δυστροπία), τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να συνεχιστεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση έξωσης.

– Εκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου χωρίς δίκη. Είναι ο νέος τρόπος όπου με διαδικασίες?εξπρές μπορούν να εισπραχθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά.

Για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά, η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει μόλις 50 ημέρες.

Στέλιος Μπαμιατζής

This entry was posted on Δευτέρα, Απρίλιος 9th, 2012 at 09:45 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply