Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η Γερμανία κέρδισε από την Ελλάδα 400 εκατομμύρια ευρώ

8 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τι παραδέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Der Spiegel -Πώς ωφελείται η Γερμανία από το “Ελληνικό ζήτημα”

Διαβεβαιώνοντας πως οι δανειστές θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξήγησε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel πώς οι Γερμανοί επωφελούνται οικονομικά από την Ελλάδα.

“Ο Γερμανός φορολογούμενος επωφελείται από την καλή τοποθέτηση των χρημάτων που κάνει η κυβέρνηση του”, καθώς, όπως εξηγεί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να δανείζεται χρήματα σχεδόν χωρίς κόστος και στη συνέχεια, μας τα δανείζει έναντι ορισμένου επιτοκίου.

Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία κέρδισε από την Ελλάδα περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια, αναφέρει και αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι η μεγαλύτερη εστία κρίσης, διότι το χρέος της αποτελεί μόλις το 2,5% του συνόλου του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς αν οι απαιτήσεις της τρόικας είναι υπερβολικές, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί τους όρους των εταίρων της, εφόσον μάλιστα έκανε λάθη.

Εκφράζει, ωστόσο, την άποψη ότι “εάν είχαμε εφαρμόσει, νωρίτερα, ορισμένα στοιχεία του δεύτερου πακέτου βοήθειας, όπως την απομείωση του χρέους και το μικρότερο κόστος για τόκους, θα είχαμε τώρα προχωρήσει περισσότερο”.

“Δεν χρειάζονται έξωθεν πιέσεις”

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές εκφράζει την ελπίδα να διενεργηθούν εντός του Μαΐου. “Ο καθένας στην ΕΕ σέβεται την κυριαρχία των κρατών. Η διοργάνωση εκλογών είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής. Δεν χρειάζονται έξωθεν πιέσεις. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων αποδέχεται την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και θέλει να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη”, σημείωσε κληθείς να σχολιάσει την παραίνεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αναβολή τους.

Δεν απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο να συνοδεύονται οι αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα από περαιτέρω περικοπές, προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας.

Αναφέρεται επίσης σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι επώδυνες, επισημαίνοντας ότι “χωρίς τη στήριξη του λαού, δεν θα μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε”.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο βοήθειας σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, όπως έχει δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες και τονίζει ότι “είμαστε πρόθυμοι να εφαρμόσουμε τους όρους, αλλά αυτοί οι όροι μπορούν και να προσαρμοστούν”.

http://news247.gr

This entry was posted on Κυριακή, 8 Απριλίου, 2012 at 09:45 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply