Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χάθηκε το γέλιο από τη ζωή μας

Απρίλιος 7th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Γελάμε μόλις 5 λεπτά κάθε μέρα, ενώ ο οργανισμός μας χρειάζεται τουλάχιστον 30!

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/2A1553B18F4F42F7F86A78C6C5453914.jpgΠριν από μισό αιώνα γελούσαμε 15 λεπτά την ημέρα. Σήμερα στο γέλιο χαρίζουμε μόλις πέντε λεπτά το 24ωρο. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν: η καθημερινή δόση γέλιου πρέπει να είναι τουλάχιστον μισή ώρα. Τα οφέλη; Πολλά.

Το στρες μειώνεται, καρδιά, συκώτι και πνεύμονες λειτουργούν καλύτερα, ο ύπνος γίνεται καλύτερος, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται. Με όλον αυτόν τον θησαυρό που χαρίζει το γέλιο δεν είναι καθόλου παράξενο ότι στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης διδάσκεται πλέον η σημασία του γέλιου ως εργαλείου για τη βελτίωση της κοινωνίας. Και οι δάσκαλοι της γιόγκα του γέλιου (hasyayoga) διδάσκουν τους μαθητές τους να εξωτερικεύουν την ιλαρή πλευρά του χαρακτήρα τους και συνδυάζουν το πηγαίο γέλιο με τις βαθιές αναπνοές.

Εμπνευστής αυτού του είδους της γιόγκα είναι ο ινδός γιατρός Μαντάν Κατάρια. Οι μαθητές του σήμερα μετριούνται σε πολλά εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. «Το γέλιο σώζει ζωές», δηλώνει στην εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα» ο νευρολόγος Κλάουντιο Μενκάτσι. «Εχει αποδειχθεί κλινικά», προσθέτει, «ότι οι θετικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην επαγγελματική τους ζωή και στις σχέσεις τους».

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, το γέλιο προκαλεί την παραγωγή αδρεναλίνης και ντοπαμίνης, γνωστής και ως ορμόνης της ευχαρίστησης. Ενεργοποιεί επίσης τον μηχανισμό που απελευθερώνει ενδορφίνη και εγκεφαλίνη, δηλαδή τα «φυσικά ναρκωτικά» μας.

This entry was posted on Σάββατο, Απρίλιος 7th, 2012 at 23:17 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply