Πως θα καθορισθεί ο αριθμός των βουλευτών κάθε περιφέρειας

Με την απογραφή του 2001 οι εκλογέςΗ Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα εξαντλήσει τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης απογραφής.

Συνεπώς, όπως τόνιζαν στο «Βήμα» συνταγματολόγοι, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, εάν οι γενικές βουλευτικές εκλογές διεξαχθούν πριν από την 24η Μαΐου 2012, ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας θα καθορισθεί με βάση την απογραφή του 2001.

Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση το νόμιμο πληθυσμό της, όπως προκύπτει από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (άρθρο 54 παρ. 2).

Προκειμένου να μην τεθούν ζητήματα ως προς τον χρόνο δημοσίευσής της στην αναθεώρηση του 2001, προβλέφθηκε αμάχητο σχετικό τεκμήριο.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της (άρθρο 54 παρ. 2).

Έτσι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής αναμένεται_ όπως διαβεβαίωσε και η Στατιστική Αρχή_ να γίνει στις 24 Μαΐου.

Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές εγγύτερα στην παραπάνω ημερομηνία καθιστά πολιτικά δυσχερή την αιτιολόγηση της κατανομής των βουλευτικών εδρών με βάση την προηγούμενη απογραφή.

Ωστόσο συνταγματικά δεν φαίνεται (όπως σημειώνουν συνταγματολόγοι) να γεννάται, κατά την ορθότερη άποψη, ζήτημα σοβαρής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος που θα προκύψει. Σε περίπτωση υποβολής ένστασης γι΄ αυτόν τον λόγο, πιθανολογείται βάσιμα (από τους ίδιους τους συνταγματολόγους), η απόρριψή της από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Νίκος Χασαπόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.