Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Aγωγός φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Απρίλιος 1st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Γιατί οι Αμερικανοί θέλουν διακαώς τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας – Ντρίμπλα με την ΑΟΖ και καθυστερήσεις από Ισραήλ και Κύπρο

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει οι έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, με την υπερδύναμη να βλέπει στην Ελλάδα έναν σύμμαχο που δεν πρέπει να χαθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”, οι Αμερικανοί αλλάζουν σταδιακά στάση απέναντι στη χώρα μας, λόγω της εμπλοκής της Noble Energy (εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων), αλλά και της ρευστής κατάστασης που δημιουργεί αφενός η ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ και αφετέρου η Αραβική Άνοιξη.

Σύμφωνα με “Τα Νέα”, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι η σύμπραξη Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για τις έρευνες για φυσικό αέριο, ενισχύουν την επιλογή της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνάει από την Ελλάδα, εξυπηρετεί την Ουάσινγκτον.

Ο λόγος είναι ότι γραμμή των ΗΠΑ, είναι να ενισχύουν κάθε σχέδιο που προβλέπει αγωγούς, χωρίς την εμπλοκή της Ρωσίας.

Πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν “υπερβολική” τη συζήτηση για την ανάγκη οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, καθώς ο αγωγός θα μπορούσε να ποντιστεί οπουδήποτε, ανεξαρτήτως οριοθετήσεων, σύμφωνα με τον κανόνα για την ελευθερία των θαλασσών που ισχύει σε ανοικτή θάλασσα.

Αυτό δείχνει την πρόθεση των Αμερικανών, να ισχυροποιήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, χωρίς να χρειαστεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, προχωρούν με τις ευλογίες των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες δεν υπεγράφη τελικά “τριμερές μνημόνιο συνεργασίας”, καθώς το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει αν πράγματι το συμφέρει να μεταφερθεί το φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Ελλάδας.

Η Κύπρος από την πλευρά της, επίσης δεν υπέγραψε, επικαλούμενη την αλλαγή του υπουργού Εμπορίου της, ωστόσο ο πραγματικός λόγος, σύμφωνα με “Τα Νέα”, είναι ότι πιθανότατα καθυστερεί, εξετάζοντας το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

This entry was posted on Κυριακή, Απρίλιος 1st, 2012 at 14:08 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply