Η πραγματική κατάσταση για την καθαριότητα στο Δήμο Γρεβενών

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, στα πλαίσια εφαρμογής του Καλλικράτη, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαμε προβάλλει το σοβαρό πρόβλημα της λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας του νέου διευρυμένου Δήμου Γρεβενών, ο οποίος θα πρέπει να φροντίσει για την καθαριότητα σχεδόν ολόκληρου του Νομού.

Είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα της άμεσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας, για να προλάβουμε τα προβλήματα της εξόντωσης των εργαζομένων, από τη συνεχή, και πέρα από το ωράριο εργασία, αλλά και της αδυναμίας του Δήμου να ανταποκριθεί στο σοβαρό πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, που αποτελεί μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία των κατοίκων. Γιατί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει μόνο όταν το επικαλούνται οι Δήμαρχοι, τα ΜΜΕ και οι αρμόδιοι Υπουργοί κάθε φορά που απεργούν οι εργαζόμενοι και δεν μαζεύουν τα σκουπίδια, αλλά και όταν τα σκουπίδια δεν μαζεύονται, επειδή το προσωπικό δεν επαρκεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Η αποκομιδή μέχρι τώρα στηρίχτηκε στους συμβασιούχους που ομολογουμένως έδωσαν, μαζί με τους μόνιμους, τον καλύτερό τους εαυτό και έβαλαν στην κυριολεξία πλάτη για να είναι καθαρή η πόλη και τα χωριά του Δήμου Γρεβενών.

Σήμερα η αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Γρεβενών γίνεται από έξι (6) οδηγούς, οκτώ (8) εργάτες απορριμματοφόρου, καθώς και πέντε (5) εργάτες καθαρισμού οδών και κοινοχρήστων χώρων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ΑμΕΑ. Με τους οκτώ εργάτες καθημερινά μπορούν να βγουν μόνο τέσσερα δρομολόγια την ημέρα, δύο για την πόλη των Γρεβενών και άλλα δύο για τις Τοπικές Κοινότητες και τους Οικισμούς του Δήμου, που ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95) συνολικά χωριά. Με το υπάρχον προσωπικό σε πολλά χωριά η αποκομιδή μπορεί να γίνει μία φορά στις (15) ή (30) ημέρες.

Για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να παραχωρήσει την αρμοδιότητα της καθαριότητας, αρχικά των ορεινών χωριών του Δήμου, στην ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού. Αξιοποιεί με αυτό τον τρόπο το αντιδραστικό θεσ-μικό πλαίσιο που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή και στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ για την παραχώρηση της καθαριότητας στους ιδιώτες.

Άνοιξε η όρεξη των επιχειρηματιών και στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης αναζητούν νέους κερδοφόρους τομείς να επενδύσουν. Και έρχονται οι κυβερνήσεις των Μνημονίων να τους ετοιμάσουν το έδαφος, και με τη συνδρομή των αρχών της Τοπικής Διοίκησης και το πλαίσιο του Καλλικράτη, να οδηγήσουν κοινωνικούς και ανταποδοτικούς τομείς της αυτοδιοίκησης στα νύχια του ιδιωτικού κέρδους. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν επεν-δύουν για την ψυχή της μάνας τους. Μόνος στόχος τους είναι το κέρδος και μπροστά σε αυτό δεν λογαριάζουν ούτε ανθρώπους και θέσεις εργασίας, ούτε οικονομική αδυναμία και φτώχεια.

Η Δημοτική Αρχή υποχωρώντας από την αρχική της θέση ότι η καθαριότητα θα παραμείνει στον έλεγχο του Δήμου, και με την εύκολη δικαιολογία ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δεν εγκρίνει την πρόσληψη συμβασιούχων, προχωρά άμεσα στην παραχώρηση της αρμοδιότητας σε μια επιχείρηση, που από καιρό προαλείφεται να αναλάβει, με το αζημίωτο, τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Δημοτική Αρχή κατέφυγε στην εύκολη λύση της παραχώρησης της καθαριότητας, χωρίς να διεκδικήσει όσο δυναμικά θα έπρεπε την έγκριση πρόσληψης προσωπικού από την κεντρική εξουσία. Μπορούσε να επικαλεστεί την ανταποδοτικότητα, το μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας, την μεγάλη έκταση του Δήμου και τα διάσπαρτα χωριά, την οικονομική κατάσταση των κατοίκων του Δήμου με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας κλπ. Θα μπορούσε να συμπορευτεί με άλλους Δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και θα μπορούσαν να πιέσουν περισσότερο αποτελεσματικά μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Όμως μάταια περιμέναμε ένα ψήφισμα, μία διαμαρτυρία, ένα διεκδικητικό αίτημα από τα αρμόδια όργανα της Δημοτικής Αρχής προς την κεντρική εξουσία και τα αρμόδια Υπουργεία, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ακόμα και η καθυστέρηση της έναρξης της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού 2μηνης διάρκειας, η οποία αποτελεί προσωρινή και πρόχειρη λύση, θα μπορούσε να εκθλιφθεί ως εσκεμμένη, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να απαξιώσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία ώστε εύκολα να δικαιολογήσει στους εργαζόμενους και στους δημότες την ανάθεση τομέα της καθαριότητας στη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, επικαλούμενη και τις δικαιολογημένες πιέσεις των τοπικών Προέδρων και των κατοίκων για καθαριότητα ενόψει του Πάσχα και του καλοκαιριού.

Η εξέλιξη όμως αυτή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Κατ’ αρχήν για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφού καταργώντας υπηρεσίες του Δήμου καταργούνται ταυτόχρονα οριστικά και οι θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίες δεν αναπληρώνονται ούτε μεταφέρονται. Και κοντά στους εργαζόμενους χάνουν και οι επαγγελματίες της πόλης αφού η μείωση θέσεων εργασίας και η αύξηση της ανεργίας έχει δραματικό αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία και αγορά. Κατά δεύτερο λόγο δυσμενείς επιπτώσεις θα έχει και για τους δημότες, οι οποίοι πολύ σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη καθαριότητας, για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Ήδη ο Δήμος Γρεβενών πληρώνει σήμερα στη ΔΙΑΔΥΜΑ περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ για τη συμμετοχή του στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και για την ανακύκλωση, χωρίς να έχει κανένα απολύτως όφελος.

Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή :

Καλούμε τους δημότες του Δήμου Γρεβενών να δείξουν κατανόηση απέναντι στους λιγοστούς εργαζόμενους που καλούνται να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο της καθαριότητας. Είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που κάνουν την πιο σκληρή και ανθυγιεινή δουλειά, που αμείβονται με τα λιγότερα χρήματα και δεν προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη γιατί πεθαίνουν από ανίατες ασθένειες. Αν μη τι άλλο τους αξίζει λίγο καλύτερη συμπεριφορά και τους οφείλεται η έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών που άοκνα καταβάλλουν για να είναι καθαρή η πόλη και τα χωριά του Δήμου Γρεβενών.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εγκρίνει την παραχώρηση κοινωνικών δραστηριοτήτων του Δήμου και να διεκδικήσει πιο μαζικά και οργανωμένα από την κεντρική εξουσία την πρόσληψη προσωπικού και την οριστική λύση του προβλήματος επ’ ωφελεία των δημοτών και των εργαζομένων.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων, για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας και για να μην οδηγηθούν δεκάδες οικογένειες στην απόγνωση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Καλούμε όλους τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης σε συμπαράταξη και όλα τα Σωματεία Εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε αγώνα αλληλεγγύης, για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας επ’ ωφελεία των δημοτών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής συνολικότερα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που γίνεται για την προστασία των θέσεων εργασίας, κόντρα στις αντεργατικές επιλογές της εφεδρείας και τις μαζικές απολύσεις που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές.

Γρεβενά 30-03-2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.