Παρότι το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τη διάταξη για τα τακτοποιημένα πατάρια, σοφίτες και υπόγεια, παραμένει το… αλαλούμ…

Ο πρόσφατος νόμος για τα αυθαίρετα που ισχύει από το 2011 προέβλεπε για τους χώρους αυτούς, σε κάθε επιβάρυνσή τους, όπως τα τεκμήρια, ή και ο φόρος μεταβίβασης ή γονικής παροχής, μείωση κατά 50%. Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί δεν “τακτοποιήθηκαν” λόγω αλλαγής χρήσης, οι ιδιοκτήτες δεν είχαν την μείωση αυτή. Έτσι, υπάρχει διαφορετική εφαρμογή νόμου αναλόγως του τρόπου τακτοποίησης, με συνέπεια να χρειασθεί και νέα νομοθετική ρύθμιση και ερμηνευτική απόφαση στο προσεχές μέλλον.

Την ίδια ώρα, οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις στο ακίνητο, έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες σε αδιέξοδο. Απούλητα μέχρι στιγμής παραμένουν 110.000 – 120.000 ακίνητα καινούρια, ένας αριθμός που δεν πρόκειται να αυξηθεί, όπως επισημαίνουν οι κατασκευαστές, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια.

Η μείωση του αριθμού έκδοσης των οικοδομικών αδειών πέρυσι φτάνει το 40%, και έρχεται να προστεθεί στο 25% το 2010 και στο 25% το 2009. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών “πάγωμα” του ΦΠΑ όσο είναι σε ισχύ το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά και μείωση των τιμής ζώνης γι’ αυτές που είναι πάνω από 1.500 ευρώ αλλά και των ποσοστών εμπορικότητας.

Σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν τα ακίνητα ήταν 112.231 το 2005, για να πέσουν στις 90.910 το 2007, τις 61.679 το 2010 και μόλις πάνω από 40.321 πέρσι.

Θα καταργήσει το χαράτσι
Η κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ομοσπονδίας ιδιοκτητών.

Επίσης ο κ. Βρούτσης στη δήλωσή του, μίλησε για δημιουργία του ΕΤΑΚ με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς επίσης και για μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19%.

Mega tv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.