Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κλειστά ΤΕΙ την Πέμπτη και Παρασκευή

Μάρτιος 28th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Διαβάστε τι αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην έκτακτη σύνοδο τους

Την αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, πλην της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, αποφάσισαν οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΤΕΙ), που συνεδρίασαν εκτάκτως, μετά το “κούρεμα” των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ επισημαίνουν ότι ζητούν να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό Παιδείας, να υπογραφεί ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2012 και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, από το αποθεματικό του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν από το “κούρεμα”.

Επίσης ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του ταμειακού υπολοίπου για να εξοφληθούν όλες οι δαπάνες του 2011 , ενώ θα κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρόθεση των προέδρων των ΤΕΙ είναι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς, όπως αναφέρουν στην απόφασή τους, σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκριθεί και δεν διασφαλίσει τις προαναφερόμενες , ελάχιστες, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, προϋποθέσεις, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και την ευθύνη μη λειτουργίας των Ιδρυμάτων θα πρέπει να την αναλάβει το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 150 εκατομμυρίων ευρώ, “κουρεύτηκαν” τα 100 εκατομμύρια και μάλιστα στις 9 Μαρτίου.

Ενδεικτικά οι πρόεδροι αναφέρουν ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης χάνει με το “κούρεμα” 7,9 εκατ. ευρώ, της Πάτρας 5 εκατ. ευρώ, της Καβάλας 6 εκατ. ευρώ, της Αθήνας 9,1 εκατ. ευρώ , Δυτικής Μακεδονίας 300.000 ευρώ και Σερρών 3,5 εκατ. ευρώ.

Οι Πρυτάνεις ήδη με γραπτή ανακοίνωση ανέφεραν ότι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργεί τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους.

Οι Πρυτάνεις θεωρούν ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητούν την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων.

“Τα Πανεπιστήμια της χώρας”, τονίζεται στην ανακοίνωση της Συνόδου, “με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων.”

This entry was posted on Τετάρτη, Μάρτιος 28th, 2012 at 07:13 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply