Ο Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στους περιφερειάρχες τις σχεδιαζόμενες υποδομές

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα 30 κέντρα κράτησης αλλοδαπώνΠράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη νομοθέτηση της δημιουργίας τριάντα χώρων κράτησης αλλοδαπών σε δέκα περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει πριν από τις εκλογές σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους περιφερειάρχες της ηπειρωτικής χώρας τους ζήτησε μέσα σε περίπου μία εβδομάδα να του απαντήσουν εάν συμφωνούν με την κατασκευή χώρων κράτησης στις περιοχές τους και αν έχουν να προτείνουν συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για τον σκοπό αυτόν.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες μετά τη νομοθέτηση για τη δημιουργία των χώρων κράτησης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι «οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους έλληνες».

Ανέφερε ακόμα ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα κέντρα αυτά ύψους 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011 – 2013 και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δεν σηκώνει άλλες αναβολές και δεν γίνεται να κρύβεται το πρόβλημα διαρκώς κάτω από το χαλί.

Για κάθε χώρο κράτησης, όπως ανέφερε, θα δημιουργούνται ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται από 150 νέους αστυνομικούς και για κάθε 250 μετανάστες θα αντιστοιχούν 70 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας (security).

Κανείς δεν θέλει στην αυλή του

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για την κατασκευή αυτών των κέντρων είπε ότι η λύση δεν είναι να ρίχνει ο ένας το πρόβλημα στην αυλή του άλλου, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Κοζάνης είπε ότι πρέπει να πάρουν θέση υπεύθυνα όσοι αντιδρούν.

Εκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τον Ιούνιο η χώρα κινδυνεύει να βγει εκτός Σένγκεν.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι. Σγουρός υπενθύμισε ότι οι εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είχαν γίνει και πριν χωρίς αποτέλεσμα. Τόνισε δε ότι σε αυτό το θέμα δεν χωράνε κομματικές σκοπιμότητες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη που εξέφρασε τη διαφωνία τους λέγοντας ότι το σύστημα με τους χώρους αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει και επεσήμανε ότι η Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζει ζήτημα με τους λαθρομετανάστες και δεν διαθέτει διαθέσιμο χώρο.

Η χαρτογράφηση των κέντρων

Το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε κατά τη σύσκεψη στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στα ανταποδοτικά οφέλη και τις νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν σύμφωνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται ότι κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1000 ατόμων.

Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων (όπου θα κρατούνται)
Κάθε πτέρυγα (1/5 τομέα) 50 ατόμων περιλαμβάνει:

Χώρους διαμονής

Χώρο εστιατορίου

Χώρους υγιεινής (WC, ντους)

Χώρο θρησκευτικής λατρείας

Υπαίθριο χώρο άθλησης

Λοιποί ελεύθεροι χώροι – προαυλισμού

Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ (η εξωτερική θα έχει κονσερτίνα) και θα είναι ύψους 3 μέτρων.

Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.).

Φύλαξη

Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό.

Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας.

Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV).

Ανταποδοτικά Οφέλη

Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί).

Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα).

Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering.

Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας.

Συνεργείο καθαρισμού.

Συνεργία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης.

Εκμετάλλευση κιλικίων.

Υπηρεσίες καθαριστηρίου (πλυντήρια, στεγνωτήρια).

Συνολικά θ’ απασχοληθούν στο Κέντρο Κράτησης 1000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.

 

Διονύσης Βυθούλκας

Διαβάστε ακόμη:Βγαίνει προσωρινά από το κάδρο η Νεάπολη για το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.