Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χασούρα 150 εκατ. ευρώ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το “κούρεμα”

27 Μαρτίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Απειλούν ακόμη και με μηνύσεις την Τ.τ.Ε.

Σε «καζάνι που βράζει» έχουν μετατραπεί Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετά το «κούρεμα», των ομολόγων στα οποία είχαν μετατραπεί τα αποθεματικά τους από την Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ιδρυμάτων.

Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ, δηλώνουν ότι το ποσό που έχει χαθεί υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απειλούν με μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας και ομαδικές παραίτησεις.

Ηδη οι πρόεδροι των ΤΕΙ έλαβαν απόφαση να απέχουν από τα διοικητικά τους καθήκοντα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ζητώντας να αρθεί το «κούρεμα» κατά 68% των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση του PSI. Σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκριθεί και δεν διασφαλίσει τις ανωτέρω ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία των ΤΕΙ της χώρας, οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, όπως λένε οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Για το ίδιο θέμα συνεδριάζουν σήμερα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.

«Τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων. Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών τωνΠανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων.

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητάμε την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων» τονίζεται σε ανακοίνωσή τους.

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

This entry was posted on Τρίτη, 27 Μαρτίου, 2012 at 13:12 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply