Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η λειψυδρία θα προκαλέσει πολέμους

27 Μαρτίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, το αγαθό εκείνο που θα προκαλεί τους πολέμους δεν θα είναι το πετρέλαιο, αλλά το νερό.

Η λειψυδρία, οι ξηρασίες, και οι πλημμύρες θα οδηγήσουν την ανθρωπότητα στη χρήση του νερού ως όπλο, σύμφωνα με τις αναλύσεις των Αμερικανών ειδικών επί θεμάτων ασφαλείας.

Όπως προβλέπουν σε πρόσφατη έκθεσή τους, στο μέλλον οι χώρες θα στερούν το νερό η μια από την άλλη.
Παράλληλα, οι υποδομές που έχουν σχέση με το νερό (υδραγωγεία, φράγματα, κλπ.) είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τον πρωταρχικό στόχο των τρομοκρατών στο εγγύς μέλλον.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται τόσο στις σημερινές πολιτικές και τάσεις, όσο και στις εκτιμήσεις σε σχέση με τις αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα.

Όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται σε μια απόρρητη  έκθεση του αμερικανικού National Intelligence Estimate, που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε.

Η έκθεση δεν επισημαίνει κάποια συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία πιθανής σύγκρουσης, αλλά σημειώνει κάποια στρατηγικά σημαντικά γεωγραφικά σημεία, που κινδυνεύουν με ανάφλεξη εξαιτίας του νερού, όπως είναι ο Νείλος, ο Ινδός ποταμός, και ο Τίγρης με τον Ευφράτη.

Δεν αναμένονται τέτοιου είδους συγκρούσεις μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά μετά από αυτό το διάστημα, οι πιθανότητες πολέμων για το νερό αυξάνονται σημαντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

www.washingtonpost.com
S.A.

This entry was posted on Τρίτη, 27 Μαρτίου, 2012 at 17:56 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply