Αντικείμενο παζαριού των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων οι τρεις διαφορετικές ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι για τις κάλπες – Σε ρόλο διαιτητή ο Λ. Παπαδήμος που δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με καμία πλευρά αφού φαίνεται να ενδιαφέρεται για ανανέωση της θητείας του μετά τις εκλογές

Σε σκληρό πόκερ για τρεις εξελίσσεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, με τον Λουκά Παπαδήμο να παίζει ρόλο επιδιαιτητή στη διελκυστίνδα μεταξύ του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά.

Τρεις είναι και οι ημερομηνίες που «παίζουν» σχετικά με τις εκλογές:

* Η 29η Απριλίου, η οποία αποτελεί και την επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς «δεν βλέπει τον λόγο» γιατί να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο τέλος Απριλίου, αφού η Βουλή θα έχει διαλυθεί – μάλλον στις 6 του μηνός – και οι τρεις και πλέον εβδομάδες που απομένουν ώς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θεωρεί πως είναι «υπεραρκετές» προκειμένου να εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος και να παρουσιάσουν τα κόμματα τα προγράμματά τους.

* Η 6η Μαΐου αποτελεί τη δεύτερη εναλλακτικά επιλογή του κ. Σαμαρά αλλά προβληματίζει τόσο τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο κ. Παπαδήμος που έχει λάβει και σχετικά σημειώματα των υπηρεσιών ασφαλείας φοβάται επεισόδια κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς η οποία σε αυτή την περίπτωση θα συμπέσει με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος «καίγεται» για χρόνο πιστεύει ότι αφού είναι να μετατεθούν μία εβδομάδα, μπορούν να μετατεθούν και ακόμη μία…

* Η 13η Μαΐου θεωρείται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ιδανική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών καθώς του δίνει την άνεση για μια κατά το δυνατόν ευπρεπή παρουσία του κόμματος στις εκλογές – θα έχει περίπου συμπληρωθεί ένα δίμηνο από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί εκλογές αυτή την ημερομηνία για δύο λόγους: πρώτον, γιατί εκτιμάει πως όσο παρατείνεται ο χρόνος των εκλογών ο Β. Βενιζέλος θα πατάει πιο γερά στα πόδια του και το ΠΑΣΟΚ θα προετοιμαστεί καλύτερα και, δεύτερον, ότι επιμήκυνση του χρόνου των εκλογών στην πραγματικότητα θα δώσει άνεση χρόνου στον Π. Καμμένο να οργανωθεί πανελλαδικά και να αποτελέσει απειλή για τα ποσοστά της ΝΔ.

Είναι προφανές ότι η ημερομηνία των εκλογών θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των κ. Βενιζέλου και Σαμαρά και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί η χθεσινή ρητή δήλωση του προέδρου της ΝΔ (στον Αnt1 χθες το βράδυ) ότι είναι αμετακίνητος από τη θέση του για διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου εξαρτάται αποκλειστικά πλέον από τη στήριξη που της παρέχει η Νέα Δημοκρατία, η απόφαση για τη διάλυση της σημερινής Βουλής και συνακόλουθα η προσφυγή στις κάλπες ανήκει στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού. Ο κ. Παπαδήμος ο οποίος, όπως σημειώνουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, αναλαμβάνοντας τον Νοέμβριο την πρωθυπουργία της χώρας «ήρθε για να μείνει» ενδιαφέρεται ζωηρά για μια ανανέωση της θητείας του μετά τις εκλογές.Μάλιστα, με βάση τα έως τώρα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν αδυναμία των μεγάλων κομμάτων να επιτύχουν την αυτοδυναμία, ο σημερινός Πρωθυπουργός προβάλλει ως το λογικό φαβορί για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ως επικεφαλής μιας νέας συμμαχικής κυβέρνησης. Με την έννοια αυτή, δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με καμία πλευρά για την ημερομηνία των εκλογών και θα επιδιώξει ώς την τελευταία στιγμή προσφυγή στις κάλπες με συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, τουλάχιστον. Τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσει να επιτύχει ευρύτερες συναινέσεις όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών, στις συναντήσεις που θα έχει με τις ηγεσίες του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι αν πράγματι ο κ. Παπαδήμος αποτελεί το φαβορί για μια νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ μετεκλογικά. Οι απόψεις διίστανται. Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος κατάφερε στους πέντε μήνες που κυβέρνησε τη χώρα να ολοκληρώσει με επιτυχία την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI), θεωρείται από τους δανειστές «παράγων σταθερότητας» για τη χώρα, απολαμβάνει εκτίμηση στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη και θεωρείται ως η ελληνική εκδοχή του μοντέλου «Μάριο Μόντι». Σε γενικές γραμμές ισχύει και για τον Πρωθυπουργό το γνωστό «έξω πάει καλά».

Στον αντίποδα όμως είναι η άποψη των κυβερνητικών εταίρων. Αν και κανείς τους δεν έχει εκφραστεί δημόσια, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς έχει σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Παπαδήμος. Συνομιλητές τού κ. Σαμαρά έχουν αποκομίσει την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί τον κ. Παπαδήμο «αναβλητικό», «χαμηλών ανακλαστικών», «περισσότερο γραφειοκρατικό» και «χωρίς σαφές όραμα για την ανάπτυξη».

Και από πλευράς Β. Βενιζέλου, παρά τη δημόσια ανταλλαγή ευσήμων με τον κ. Παπαδήμο για τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία που είχαν στη διάρκεια των πέντε μηνών, φαίνεται να υπάρχει μια διστακτικότητα. Συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσδιορίζουν την αιτία αυτής της διστακτικότητας κυρίως στο αν και κατά πόσο ο κ. Παπαδήμος έχει δυνατότητα παρέμβασης στις Βρυξέλλες και σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό από πού έχει προέλθει αυτή η αμφιβολία. Αλλά δεν πρέπει να είναι άσχετη αυτή η εκτίμηση από το γεγονός ότι οι κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος από κοινού μετείχαν σε συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και διεξήγαγαν μαζί τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Είναι εκτός πραγματικότητας πάντως να θεωρηθεί ότι ο κ.κ. Παπαδήμος έχει από τώρα βγει εκτός παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση όμως το προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα όσον αφορά τα συν και τα πλην της επιλογής Παπαδήμου για μια νέα θητεία είναι μια συζήτηση που ίσως απασχολήσει την επομένη των εκλογών.

 
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.