Προστατευτικά κάγκελα σε όλο το κέντρο – Όλο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ…

 

Πρωτόγνωρα μέτρα που ανάλογα δεν έχουν ξαναζήσει οι αθηναίοι πολίτες, θα δούμε από το Σάββατο εν όψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου τόσο για τη μαθητική παρέλαση όσο και για την στρατιωτική που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Με εντολή της αστυνομίας κλειστοί θα είναι από αύριο στις 8 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό στην Ακρόπολη και το Σύνταγμα, ενώ από τις 9 το πρωί θα κλείσει και ο σταθμός στον Ευαγγελισμό. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο της αστυνομίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχει κάνει, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, με αφορμή την αυριανή μαθητική παρέλαση.

Ήδη η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με περισσότερους από 4.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός και μάλιστα να κάνουν προληπτικούς ελέγχους, αλλά και προσαγωγές σε όσους θεωρούνται ύποπτοι.

Δένουν τα κάγκελα μεταξύ τους
Δένουν τα κάγκελα μεταξύ τους

Όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ δεν θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος μόνο κατά τις ώρες διεξαγωγής των παρελάσεων, αλλά όλο το 24ωρο από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή και φυσικά θα φυλάσσεται διαρκώς η εξέδρα των επισήμων, προκειμένου να μην επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε να προκαλέσει καμία δολιοφθορά.

Μάλιστα, εκτός από τους εισαγγελείς που θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία, υπάρχει η εντολή να συλλαμβάνεται άμεσα οποισδήποτε επιχειρήσει να μπει στο δρόμο της Λεωφόρου Αμαλίας και να κινηθεί προς την εξέδρα των επισήμων. Το ίδιο θα συμβαίνει και για όποιον προσπαθήσει να παρενοχλήσει τα άτομα που θα μετέχουν στην παρέλαση.

Γερανοί μεταφέρουν τα κάγκελα
Γερανοί μεταφέρουν τα κάγκελα

Σχετικά με τους επισήμους οι αξιωματικοί φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακινηθούν από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στοι Κολωνάκι προς την εξέδρα με αυτοκίνητα και όχι ως συνήθως πεζή. Επιπλέον υπάρχει ειδικό σχέδιο προστασίας και διαφυγής των επισήμων σε περίπτωση που υπάρξουν επεισόδια.

Για αυτό το λόγο απέναντι από την εξέδρα με τους επίσημους θα βρίσκνται μόνο όσοι έχουν προσκλήσεις από το ΓΕΕΘΑ και φυσικά μόνο διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για λόγους ασφαλείας. Πολίτες κοντά στην εξέδρα και απένατι δεν θα υπάρχουν, ενώ απαγορεύεται η παραμονή και η διέλευσή τους σε όλη τη λεωφόρο Αμαλίας.

Κάγκελα κατά μήκος όλης της Πανεπιστημίου
Κάγκελα κατά μήκος όλης της Πανεπιστημίου

Σε συναγερμό θα βρίσκονται και οι ειδικές υπηρεσίες της Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και οι γνωστοί κοριοί της ΕΥΠ, που θα ελέγχουν τα πάντα σε μία τεράστια περίμετρο γύρω από το Σύνταγμα. Φυσικά εκτός από τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ θα υπάρχουν ακροβολισμένοι δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές σε κτίρια γύρω από το Σύνταγμα που θα προσέχουν τα πάντα.

Ειδικά συνεργεία ελέγχουν τα κάγκελα
Ειδικά συνεργεία ελέγχουν τα κάγκελα

 

Όπως σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ πολίτες θα υπάρχουν μόνο στην οδό Όθωνος και στην οδό Γεωργίου Α., αλλά και σε κάποια σημεία της πλατείας Συντάγματος, με δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται στα συγκεκριμένα σημεία και να πραγματοποιείται ουσιαστικά ένας έλεγχος προσώπων.

Σε όλο το μήκος της παρέλασης θα υπάρχουν αστυνομικοί και εκατοντάδες κάγκελα με τους πολίτες να απαγορεύεται να τα περάσουν, με την εντολή στους αστυνομικούς να είναι σαφής, να συνεχιστεί δηλαδή με κάθε τρόπο η παρέλαση και να προστατευθούν οι επίσημοι. Κοινώς η εντολή θα είναι μηδενική ανοχή και έχει δοθεί το πράσινο φως για χρήση δακρυγόνων και κλομπ.

Ακόμα και στις στάσεις των λεωφορείων υπάρχουν κάγκελα
Ακόμα και στις στάσεις των λεωφορείων υπάρχουν κάγκελα

Σε επίκαιρες θέσεις θα αναπτυχθούν και οι λεγόμενες ευέλικτες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ που μπορούν να κινηθούν άμεσα όπου χρειαστεί. Μοτοσυκλετιστές δηλαδή κατά δεκάδες θα αναπτυχθούν στον εξωτερικό κύκλο του σχεδίου των μέτρων ασφάλειας από τη Συγγρού ως την Κηφισίας και από το Κολωνάκι ως την Πανεπιστημίου.

Ειδοποίηση από την Τροχαία στα αυτοκίνητα γύρω από το Σύνταγμα
Ειδοποίηση από την Τροχαία στα αυτοκίνητα γύρω από το Σύνταγμα

Σε ειδικά μέτρα έχει προχωρήσει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να μην ξαναγίνουν οι χώροι του ορμητήρια όπως είχε συμβεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Στο κέντρο, μαγαζάτορες και κάτοικοι έλεγαν ότι συνεργεία του Δήμου Αθηναίων τις βραδυνές ώρες αφαιρούσαν από τις νερατζιές, όπου υπάρχουν, γύρω από το Σύνταγμα, του καρπούς. Μάλιστα, κάποιοι έλεγαν ότι αυτά γίνονται συνοδεία της Δημοτικής Αστυνομίας. “Το κάνουν για να αφήσουν χωρίς “πολεμοφόδια” εκείνους που θα θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια στις 25 Μαρτίου”, είπε καταστηματάρχης της περιοχής.

Υπό το φόβο επεισοδίων και γενικευμένου γιαουρτώματος πολλοί Δήμοι για να προστατέψουν το θεσμό της παρέλασης αποφάσισαν να μη στήσουν εξέδρες επισήμων και να σταθούν δίπλα στους πολίτες όσοι πολιτικοί αποφασίσουν να παραστούν στις παρελάσεις.

Λόγω της Στρατιωτικής Παρέλασης, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που θα πραγματοποιηθεί στη Λ. Β. Αμαλίας μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη την Κυριακή 25.3.2012, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω Λεωφόρους, Οδούς και Πλατείες:

Α) Από 06.00΄ ώρα έως πέρατος της Δοξολογίας στον Ι.Ν. Διον. Αρεοπαγίτου:
1. Σκουφά, στο τμήμα της από την οδό Σίνα έως την Πλ. Φιλικής Εταιρείας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
2. Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της.
3. Δημοκρίτου, στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Σόλωνος.
4. Σόλωνος, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη έως την οδό Σίνα και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
5. Ομήρου, στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Ακαδημίας.
6. Σέκερη, σε όλο το μήκος της.
7. Κουμπάρη, σε όλο το μήκος της.

Β) Από 06.30΄ώρα έως πέρατος της Στρατιωτικής Παρέλασης:
1. Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
2. Λ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
3. Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της.
4. Β. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της.
5. Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
6. Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
7. Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της.
8. Όθωνος, σε όλο το μήκος της.
9. Πλατεία Ομονοίας.
10. Πειραιώς, στο τμήμα της από την Πλ. Ομονοίας έως την Ιερά Οδό.
11. Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.
12. Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της.
13. Πλατεία Καραϊσκάκη.
14. Καρόλου, σε όλο το μήκος της.
15. Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλ. Βάθη έως την οδό Καρόλου.
16. Πατησίων, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου έως τη Λ. Αλεξάνδρας.
17. Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της από την Πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Ι. Μεταξά.
18. Αχιλλέως, στο τμήμα της από την Πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Θερμοπυλών.
19. Πλατεία Συντάγματος.
20. Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.
21. Σταδίου, σε όλο το μήκος της .
22. Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Δ. Αρεοπαγίτου.
23. Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.

 

 

Μιχάλης Λαγάνης – www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.