Αλλοδαποί κρατούμενοι πήραν το νόμο στα χέρια τους και συνεπλάκησαν με σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Κρατούμενος αλλοδαπός τραυμάτισε με μαχαίρι σωφρονιστικό υπάλληλο, κατά τη διάρκεια συμπλοκής που σημειώθηκε προχτές το απόγευμα στις φυλακές Φελλίου Γρεβενών.

Ομάδα περίπου δέκα – δεκαπέντε αλλοδαπών κρατουμένων θέλησε να πάρει το νόμο στα χέρια της και να «καθαρίσει» για πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών σε ομοεθνή κρατούμενο. Αφορμή για την προχτεσινή εξέγερση, που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή στον σωφρονιστικό υπάλληλο, ήταν η άρνηση ενός νεαρού Αλβανού κρατούμενου, να πάρει τα ψυχοφάρμακα που του χορήγησε το προηγούμενο βράδυ η νοσηλεύτρια του σωφρονιστικού καταστήματος.

Δεδομένου ότι η μη λήψη των φαρμάκων αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, ο επί πολλά χρόνια κρατούμενος Αλβανός, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χτες το μεσημέρι υπό την προεδρία της εισαγγελέα Γρεβενών. Μετά την απολογία του αλλοδαπού κρατουμένου, ο οποίος δικαιολογήθηκε ότι «παρέλαβε τα φάρμακα, αλλά θα τα έπινε αργότερα», το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε «επιεικώς ποινή δέκα ημερών και εγκλεισμό σε πειθαρχικό κελί».

Μετά τη επιβολή της ποινής, σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Αντώνη Πανάγο, ο «Αλβανός κρατούμενος κατευθύνθηκε στην πτέρυγά του, όπου άρχισε να ξεσηκώνει τους κρατούμενους συμπατριώτες του». Περίπου 10-15 έγκλειστοι, αρχικά πήγαν στο γυμναστήριο του σωφρονιστικού καταστήματος. Πήραν «μπάρες» και «βάρη» και άρχισαν να σπάζουν πόρτες και να στραβώνουν τα σιδερένια κάγκελα των κελιών.

Ένας αρχιφύλακας με μία ομάδα υπαλλήλων της φυλακής προσπάθησε να τους καθησυχάσει και να αποκαταστήσουν την τάξη. Τότε οι εξεγερθέντες ζήτησαν να έχουν μία συνάντηση με τον διευθυντή των φυλακών. Ένας δεσμοφύλακας άνοιξε το κελί δύο κρατουμένων, οι οποίοι θα πήγαιναν ως εκπρόσωποι να συνδιαλλαχθούν με τον διευθυντή. Όμως στο διάδρομο συνάντησαν τον αρχιφύλακα και κάποιους δεσμοφύλακες, στους οποίους επιτέθηκαν απρόκλητα. Μάλιστα ο ένας από τους δύο επιτέθηκε με μαχαίρι.

Τότε ένας δεσμοφύλακας με ψυχραιμία και με κίνδυνο της ζωής του επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει και να του πάρει το μαχαίρι από το χέρι. Στην προσπάθεια του αυτή τραυματίστηκε στην παλάμη.

Στη φυλακή σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η εξωτερική φρουρά του σωφρονιστικού καταστήματος, οι οποίοι επενέβησαν και το συμβάν έληξε. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γρεβενών για νοσηλεία. Υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις, για τυχόν μόλυνση με κάποια μεταδοτική νόσο. Ο δράστης που επιτέθηκε με το μαχαίρι συνελήφθη και παραπέμφθηκε στην εισαγγελέα Γρεβενών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος Φελλίου, το μαχαίρι ήταν ένα αυτοσχέδιο δίκοπο στιλέτο, με μήκος λάμας 10-15 εκατοστών, το οποίο κατασκευάστηκε μέσα στη φυλακή. Υπογράμμισε πάντως την έντονη ανησυχία του, καθώς παρόμοιες συμπλοκές και επιθέσεις κρατουμένων κατά υπαλλήλων της φυλακής είναι συχνές. Μάλιστα, σημείωσε ότι «οι κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή του προσωπικού είναι ακόμη μεγαλύτεροι, εξ’ αιτίας του υπερκορεσμού των φυλακών με κρατούμενους και της μεγάλης έλλειψης σωφρονιστικών υπαλλήλων».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Ακούστε τι είπε για το συμβάν ο διοικητής των φυλακών Αντώνιος Πανάγος στο Star-Fm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.