Έτοιμοι να την πάρουν πίσω φέρονται οι δυο βουλευτές που την κατέθεσαν

Προς απόσυρση η τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά της ΕκκλησίαςΠρος απόσυρση βαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η (δικομματική) τροπολογία των κκ. Γ. Χαραλαμπόπουλου (ΠαΣοΚ) και Μ. Βαρβιτσιώτη (ΝΔ), η οποία προβλέπει να δίδεται στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη παρέμβαση ταχείας τεχνητής αναδάσωσης 20.000 στρεμμάτων με ίδια έξοδα στο Πεντελικό Ορος.

Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), το WWF, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, καθώς και από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για «φωτογραφική ρύθμιση» για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε «αμφισβητούμενη, αναδασωτέα και προστατευόμενη περιοχή στην Πεντέλη», φαίνεται ότι έπαιξαν τον ρόλο τους.

Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπογράφοντες βουλευτές φέρονται διατεθειμένοι να αποσύρουν την επίμαχη τροπολογία λόγω της διάστασης που τείνει να λάβει το θέμα μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ρωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τι θα γίνει με την εν λόγω τροπολογία, απάντησε συβιλλικά ότι «μέχρι την Πέμπτη (αύριο) που θα συζητηθούν οι τροπολογίες, έχουμε καιρό».

Πάντως ο κ. Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος είναι και ο εισηγητής του ΠαΣοΚ στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ηλιος», υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της τροπολογίας της οποίας, όπως είπε, είχε προηγηθεί «συνεννόηση και ενημέρωση με την κυβέρνηση». «Αυτό που ζήτησε η Εκκλησία και το προτείναμε, είναι ότι εφόσον υπάρχει αυτή η προγραμματική σύμβαση με το κράτος, να μπορεί να μπει στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την προτεραιότητα στην εξέταση της αιτήσεώς της», ανέφερε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «επειδή υπάρχουν φορείς και όμοροι δήμοι οι οποίοι έχουν τις απόψεις τους, θα πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτού ο υπουργός».

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη ρύθμιση προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος – δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» – να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στην συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες. Και εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης η Μονή Πεντέλης και η εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής» θα αποκτήσουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα ασκεπών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 MW.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.