Διαψεύδεται από την γαλλική κυβέρνηση – Τα γαλλικά ΜΜΕ μιλούν για σύλληψη

Θρίλερ με τη σύλληψη του υπόπτου για το μακελειό της ΤουλούζηςΣε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης η επιχείρηση στο κέντρο της Τουλούζης, όπου βρίσκεται οχυρωμένος στο διαμέρισμά του 24χρονος αλγερινής καταγωγής ύποπτος για το μακελειό στο εβραϊκό σχολείο της πόλης και τις δολοφονίες στρατιωτικών στην ευρύτερη περιοχή. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία τον συνέλαβε μετά από έφοδο στο σπίτι όπου βρισκόταν, ωστόσο η κυβέρνηση το διέψευσε.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το κτίριο, όπου βρίσκεται ο Μοχάμεντ Μεράχ, ένας Γάλλος με καταγωγή από τη βόρειο Αφρική.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε μιλώντας σε εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουλούζη, ότι ο δράστης ήταν έτοιμος να συνεχίσει τη δράση του «σήμερα το πρωί [της Τετάρτης]».

Νωρίτερα την Τετάρτη είχε καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο εκπροσώπους της μουσουλμανικής και της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία (είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα) τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να μείνει ενωμένη και οι πολίτες να μην ενδώσουν στην αντεκδίκηση και τις διακρίσεις.

Το χρονικό της ομηρίας
Οπλισμένος με ένα ούζι και ένα Καλάσνικοφ είναι ο ύποπτος για τους επτά φόνους στην Τουλούζη, που έχει οχυρωθεί στο σπίτι του, όχι μακριά από το εβραϊκό σχολείο όπου άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς, έναν ραβίνο και τρία παιδιά.
Πηγή που έχει γνώση για την πορεία της έρευνας είπε ότι ο 24χρονος λέγεται Μοχάμεντ Μεράχ και ότι είναι γάλλος πολίτης, με μητέρα από την Αλγερία. Φέρεται να είπε ότι σκότωνε για να εκδικηθεί τους θανάτους των παιδιών στην Παλαιστίνη. Ενας ύποπτος που συνελήφθη νωρίτερα λέγεται ότι είναι αδελφός του.

Σε συνομιλία του με την γαλλική αστυνομία, ο 24χρονος Μοχάμεντ Μεράχ είπε ότι βρισκόταν για αρκετό διάστημα στη μεθόριο μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Ο άνδρας φέρεται να είχε συλληφθεί στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με πηγή της έρευνας που επιβεβαίωσε σχετική πληροφορία του δικτύου Europe1.

Οπως έγινε γνωστό είχε συλληφθεί για κατασκευή βομβών το Δεκέμβριο του 2007 στην αφγανική επαρχίας Κανταχάρ. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών αλλά δραπέτευσε από τη φυλακή τον Ιούνιο του 2008 σε μαζική απόδραση περίπου 1000 ατόμων.

Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24, η οποία μίλησε μαζί του, ο άνδρας είπε ότι βρίσκεται σε σύνδεση με την Αλ Κάιντα, ότι οι πράξεις του δεν είναι παρά η αρχή μίας τρομοκρατικής εκστρατείας.

Εξήγησε ότι είναι αντίθετος με τον νόμο για την ισλαμική μαντίλα και αγωνίζεται κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Οι Εβραίοι σκότωσαν τους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη» πρόσθεσε. Δήλωσε, επίσης, ότι έχει βιντεοσκοπήσει όλες τις δολοφονίες και ότι θα τις αναρτήσει στο Διαδίκτυο.

Η αντιτρομοκρατική εντόπισε τον δολοφόνο μέσω των e-mails που είχε ανταλλάξει με έναν από τους στρατιώτες, τους οποίους σκότωσε, στις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, κανονίζοντας συνάντηση μαζί τους. Φέρεται επίσης ότι μετά τις πρώτες επιθέσεις μετέφερε το μηχανάκι, με το οποίο έδρασε, σε γκαράζ στην Τουλούζη.

Η επιχείρηση άρχισε μετά τις 3 τα ξημερώματα. «Δεν ξέραμε τι συνέβαινε. Ακούσαμε τους πυροβολισμούς και τρομοκρατηθήκαμε, κρυφτήκαμε κάτω από το κρεβάτι. Γινόταν μεγάλη φασαρία… ο άνδρας φώναξε “σας είδα!” και άρχισε να πυροβολεί», είπε ένας από τους γείτονες. Στην ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

Σήμερα Τετάρτη το πρωί, το Reuters μετέδωσε ότι ο 24χρονος πέταξε το όπλο του, ένα 45άρι Κολτ, από το παράθυρο του σπιτιού του, όπου έχει οχυρωθεί, σε αντάλλαγμα για μια «συσκευή επικοινωνίας». Αλλά σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, έχει και άλλα όπλα, ένα ούζι και ένα Καλάσνικοφ.

«Είπε… ότι θα παραδοθεί κάποια στιγμή σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Γκεάν, προσθέτοντας ότι οι Αρχές είναι αποφασισμένες να διαπραγματευθούν μαζί του και να τον συλλάβουν ζωντανό, ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Αλλά πηγή από την αστυνομία είπε ότι δεν αποκλείεται έφοδος, μετά το απόγευμα. «Πολύς κόσμος έχει συγκεντρωθεί εδώ, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη», είπε. Τουλάχιστον 300 ένοπλοι άνδρες από την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική έχουν κινητοποιηθεί για την επιχείρηση.

Η μετανάστευση και το Ισλάμ είναι θέματα που παίζουν μεγάλο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, καθώς ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί να κερδίσει ακροδεξιές ψήφους από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα φονικά στην Τουλούζη μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα, περιορίζοντας τις λαϊκίστικες ρητορείες.
Εδώ και χρόνια, η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή για τις γαλλικές αρχές είναι η αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ. Υπήρχαν ανησυχίες ότι μπορεί να επιχειρούσε χτύπημα στη Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Μέχρι τώρα, η οργάνωση δεν έχει κάνει καμία τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη.

Πώς έφτασαν οι Αρχές στον δράστη
Ο ύποπτος «ήταν στο στόχαστρο της κεντρικής διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού, όπως και άλλα πρόσωπα, μετά τις δύο πρώτες επιθέσεις» (εναντίον στρατιωτικών στις 11 και 15 Μαρτίου).

Η έρευνα επιταχύνθηκε μετά τον εντοπισμό διαδικτυακής διεύθυνσης του αδελφού του 24χρονου, έγινε γνωστό από πηγές της έρευνας. Η μητέρα του Μεράχ, ο αδελφός του και η σύντροφος του αδελφού Μεράχ είναι υπό κράτηση από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η έρευνα επιχειρούσε να εξακριβωθεί με ποιον τρόπο ο δράστης έκλεισε ραντεβού με το πρώτο θύμα της σειράς των δολοφονιών, με απάντηση σε μικρή αγγελία που είχε δημοσιεύσει ο αλεξιπτωτιστής Ιμάντ Ιμπν Ζιατέν για την πώληση της μηχανής του.

Φορώντας πολιτικά, ο 30χρονος αλεξιπτωτιστής Ιμάντ Ιμπν Ζιατέν δολοφονήθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Μαρτίου στην Τουλούζη.

Οταν αστυνομικοί έμαθαν ότι ο δολοφόνος μετακινείται με ένα σκούτερ TMax 530, επισκέφθηκαν την αντιπροσωπεία της Yamaha στην περιοχή, όπου έμαθαν ότι μερικές ημέρες νωρίτερα «κάποιος άνδρας ντυμένος στα μαύρα επισκέφθηκε την αντιπροσωπεία για να ζητήσει την απενεργοποίηση του συστήματος που επιτρέπει τον γεωγραφικό εντοπισμό της μηχανής σε περίπτωση κλοπής», αναφέρουν πηγές της έρευνας.


Εκκληση για ενότητα από την Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι εκπροσώπους της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες στη χώρα αλλά και από τις μεγαλύτερες αριθμητικά στην Ευρώπη.

Κάλεσα τις κοινότητες, εξήγησε, «για να δείξω ότι η τρομοκρατία δεν θα καταφέρει να τσακίσει το αίσθημα κοινότητας του έθνους μας».

«Το οφείλουμε στα θύματα τα οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, το οφείλουμε στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε βρεθεί στην Τουλούζη τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την δολοφονία του ραβίνου και τριών παιδιών, τριών, έξι (ήταν οι δύο γιοι του ραβίνου) και οκτώ ετών.

Καταδίκασε με σφοδρότητα την ενέργεια την οποία και χαρακτήρισε «εθνική τραγωδία». Τη συνέδεσε μάλιστα με τη δολοφονία σε δύο διαφορετικά περιστατικά τριών στρατιωτικών από καταγωγή από τη βόρειο Αφρική. Οπως λίγο αργότερα έγινε γνωστό το ίδιο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί και στις επτά δολοφονίες, ένα βασικό στοιχείο στα χέρια των Αρχών.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.