Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επαναλειτουργία μπρικετάδικου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα προτείνει ο Γιώργος Κασαπίδης

Μάρτιος 21st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Την επαναλειτουργία του εργοστασίου παραγωγής μπρικέτας – λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα προτείνει με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης, με αφορμή την αυξανόμενη ζήτηση εναλλακτικής λύσης φθηνού καύσιμου υλικού για θέρμανση στη Δυτική Μακεδονία και στην ορεινή Ελλάδα.

Ο κ. Κασαπίδης επισημαίνει τη χρησιμότητα του εργοστασίου την παρούσα περίοδο, κατά την οποία η οικονομική συγκυρία και η διαρκής  άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, τονίζει ότι η λειτουργία του εργοστασίου θα προσφέρει θέσεις εργασίας στην Π.Ε Κοζάνης που εμφανίζει υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και θα περιορίσει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία μπρικετάδικου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Ο βαρύς χειμώνας της φετινής χρονιάς σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα, ανέδειξε την αναγκαιότητα για εναλλακτικές λύσεις φθηνού καύσιμου υλικού για θέρμανση στη Δυτική Μακεδονία και στην ορεινή Ελλάδα.

Επίσης εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας πολλών συμπολιτών μας και της παρατεταμένης βαρυχειμωνιάς παρατηρήθηκαν φέτος φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για θέρμανση με το χαμηλότερο κόστος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η θερμογόνος δύναμη της μπρικέτας,  κυμαίνεται από 3,5 έως 4,5 χιλιοθερμίδες το κιλό, ενώ του ξύλου, αναλόγως του είδους είναι περίπου η μισή.

Επειδή πριν από 4 χρόνια σταμάτησε η παραγωγή μπρικέτας – λιγνίτη από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα,

Επειδή η αναζήτηση των οικονομικότερων λύσεων για θέρμανση είναι βασική προτεραιότητα για τους κατοίκους των περιοχών της χώρας με βαρύ χειμώνα,

Επειδή η πιο φθηνή λύση μέχρι σήμερα για θέρμανση φαίνεται πως είναι το καύσιμο ξύλο,

Επειδή η φθηνότερη εγχώρια λύση που μπορεί να προκύψει για την κάλυψη των αναγκών, ιδίως, των οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας μπορεί να είναι η χρήση μπρικέτας λιγνίτη, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής ενός τόνου ανέρχεται στα 16€,

Επειδή η χρήση της μπρικέτας λιγνίτη είναι και «λιγότερο» επιβλαβής για το περιβάλλον σε σχέση με τις λαθροϋλοτομίες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να πείσετε τη ΔΕΗ για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής μπρικέτας – λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, η οποία θα δώσει και φθηνό καύσιμο στους πολίτες της χώρας αλλά και νέες θέσεις εργασίας στην Π.Ε. Κοζάνης που εμφανίζει υψηλότατα ποσοστά ανεργίας;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

This entry was posted on Τετάρτη, Μάρτιος 21st, 2012 at 21:10 and is filed under ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply