Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Διώξεις που οδηγούν σε ισόβια εις βάρος Λαυρεντιάδη

Μάρτιος 21st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον επιχειρηματία και άλλα 27 πρόσωπα για έξι κακουργήματα

Ποινή ισοβίων αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μετά τις διώξεις που άσκησε εναντίον του ο εισαγγελέας για την υπόθεση της Proton Bank. 

O οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, σήμερα, Τετάρτη, άσκησε ποινικές διώξεις για έξι κακουργήματα εναντίον του επιχειρηματία και άλλων 27 προσώπων.

Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι συνεργάτες του είναι:

– Σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

– Απάτη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, με την επιβαρυντική περίπτωση του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει, όπως ο ίδιος ο κ. Πεπόνης επισημαίνει στο έγγραφό του, ισόβια κάθειρξη.

– Σε σχέση με το πόρισμα του εισαγγελέα Ι. Δραγάτση προσθέτει την επιβαρυντική κατηγορία της απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Ορισμένα από τα υπόλοιπα άτομα κατηγορούνται για άμεση και από κοινού συνέργεια στην απάτη.

– Ολοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος) κατ΄ εξακολούθηση και από κοινού με την επιβαρυντική περίπτωση του Ν. 1608/50. Απαιτείται μάλιστα η επιστροφή όλων των ποσών, και όχι μόνο των 54 εκ. ευρώ, όπως ζητούσε το πόρισμα Δραγάτση.

– Παραγγέλλεται επίσης δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από μαύρο χρήμα κατ’ επάγγελμα στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης.

– Προστίθεται και νέο αδίκημα σε σχέση με το πόρισμα Δραγάτση, αυτό της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και από κοινού.

Ο κ. Πεπόνης δεν αρχειοθετεί την υπόθεση των 51 εκ. ευρώ, τα οποία επέστρεψε ο επιχειρηματίας, καθώς δεν εγκρίνει και την αρχειοθέτηση της υπόθεση εμπλεκόμενου, ο οποίος έλαβε δάνειο 19,5 εκ. ευρώ από την Proton Bank.

Παραγγέλει επίσης στην ανάκριση τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών όλων των ελεγκτικών και εποπτικών οργάνων, όπως των ορκωτών ελεγτών και των εσωτερικών ελεγκτικών οργάνων της Proton Bank) οι εκπρόσωποι των οποίων φέρονται να μην γνώριζαν τίποτα για την δανειοδότηση 701 εκατ. ευρώ προς τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη.

Η είδηση βόμβα, όμως, στην παραγγελία του εισαγγελέα περιέχεται στην τελευταία παράγραφο, όπου σπεύδει να καλέσει την εισαγγελία Πρωτοδικών «να διενεργήσει τα νόμιμα προς διασφάλιση της δικαστικής λογοδοσίας των κατηγορουμένων».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι η εισαγγελία καλείται άμεσα να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα των κατηγορούμενων ή ακόμη και να προχωρήσει – σε συμφωνία με τον ανακριτή, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον την υπόθεση – στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Απαγόρευση εξόδου για έξι
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για έξι από τους κατηγορουμένους του σκανδάλου της Proton Bank εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ι. Δραγάτσης, λίγη ώρα μετά την άσκηση των διώξεων και την σχετική υπόμνηση προς την εισαγγελία από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη.

Η έξοδος εκτός από τον βασικό κατηγορούμενο, επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, απαγορεύθηκε και στους συνεργάτες του Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, Πέτρο Κυριακίδη, Αντώνιο Αθανάσογλου, Τρύφωνα Κολλίντζα και Δημήτριο Σαραμαντή.

Γιάννα Παπαδάκου

 

This entry was posted on Τετάρτη, Μάρτιος 21st, 2012 at 21:25 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply