Ύφεση για όλο το 2012 με μέση ετήσια μείωση του ΑΕΠ στο 4,5%, και μέσο ποσοστό ανεργίας άνω του 19% προβλέπεται στην Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα

Εκτιμάται ωστόσο ότι κατά την διάρκεια του 2013 είναι δυνατόν να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη και, παράλληλα, να ανακοπούν η μείωση της απασχόλησης και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Περιγράφοντας τα μέσα ανάσχεσης των υφετικών επιπλοκών που έχει προκαλέσει η δημοσιονομική προσαρμογή στην ελληνική οικονομία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνει ότι η μείωση των δαπανών είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αύξηση των εσόδων.

Και εισηγείται, όσον αφορά στην πλευρά των δαπανών, να μη θίγονται ―κατά το δυνατόν― οι επενδυτικές δαπάνες και στην πλευρά των εσόδων να μην επιβάλλονται φορολογικές ρυθμίσεις που αποθαρρύνουν την αποταμίευση ή επιδρούν αρνητικά στην προσφορά.

Και προσθέτει: «Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή μέτρων ―κατ’ ουσίαν μηδενικού δημοσιονομικού κόστους― που ενισχύουν τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα.

«Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται τόσο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις “άμεσης απόδοσης”, όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους, που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις ή παρεμποδίζουν τις εξαγωγές, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και πληροφόρησης σε επιχειρήσεις (ιδίως εξαγωγικές), όσο και άλλα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων και τη στήριξη της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα».

Γραμματείς πενταετούς θητείας σε κρίσιμους τομείς

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ΤτΕ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια υπαναχωρήσεων όπως είχε συμβεί επανειλημμένως κατά το παρελθόν υπό την πίεση του πολιτικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ εκτιμά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση για τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών με πενταετή θητεία, η οποία εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ συνέχειας της δημόσιας διοίκησης σε έναν κρίσιμο τομέα. Συστήνει μάλιστα τη θέσπιση αντίστοιχων θέσεων και για άλλους κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Στις «πολιτικές» διαπιστώσεις της Εκθεσης, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην κυβέρνηση συνεργασίας:
Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης άνοιξε ένα “παράθυρο ευκαιρίας” και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, που ανέκοψε την καταστροφική πορεία στην οποία είχε αρχίσει να διολισθαίνει η χώρα. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο τη σημασία που έχει η συναίνεση και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στις ιστορικά πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Κινδύνευσε η παραμονή της χώρας στο ευρώ

Επιπλέον η Εκθεση διαπιστώνει με σαφήνεια ότι η επιδείνωση του 2011 συνοδευόμενη από «έξαρση της αβεβαιότητας» έθεσαν σε αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σημειώνοντας τα εξής:

• Το 2011 η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και η μέση ετήσια μείωση του ΑΕΠ έφθασε το 6,9%. Η σωρευτική μείωση του ετήσιου ΑΕΠ την τετραετία 2008-2011 έφθασε το 13,2%, ενώ η μείωση μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2007 και του δ’ τριμήνου του 2011 έφθασε το 17,2%.
• Ο αριθμός των ανέργων υπερέβη το 1 εκατομμύριο άτομα, η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 και το μέσο ποσοστό ανεργίας έφθασε το 17,7%.
• Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, παρά τα συνεχή δημοσιονομικά μέτρα και τις διαδοχικές προς τα άνω αναθεωρήσεις του στόχου λόγω και της ύφεσης και των καθυστερήσεων, έφθασε το 10,6% του ΑΕΠ, μέγεθος το οποίο είναι μικρότερο κατά 76 εκατ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο.
• Το πρωτογενές έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010.
• Οι αποκλίσεις δημιούργησαν πρόσθετες ανάγκες και επέβαλαν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2012.
• Σχεδόν για όλα τα ανωτέρω υπήρχαν ενωρίτερα ισχυρές ενδείξεις, οι οποίες επιδείνωσαν τις προσδοκίες και τις προβλέψεις, οδήγησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους και επανέφεραν με οξύτητα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
• Η πολιτική αβεβαιότητα, που εντάθηκε λίγο πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, επιδείνωσε την κατάσταση και συνέβαλε στην αμφισβήτηση όσων είχαν αποφασιστεί στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου. Το ζήτημα της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας είχε πλέον γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.

 

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.