Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες φαίνεται πως είχαν στήσει πάρτι, με τις αποζημιώσεις του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, δηλώνοντας ανύπαρκτες ζημιές ή ακαρπίες στις καλλιέργειές τους και παίρνοντας υπέρογκες αποζημιώσεις.

Το 2004 ο ΕΛΓΑ είχε έλλειμμα 800 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2009 το έλλειμμα έφτασε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά από καταγγελίες των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, για παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε ένορκη διοικητική εξέταση στον οργανισμό.

Το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης του ΕΛΓΑ έχει σταλεί στον εισαγγελέα, σύμφωνα με το οποίο, το έλλειμμα μέσα σε μια πενταετία, από το 2007 έως το 2009, αυξήθηκε 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάνω από 1.000 άτομα έπαιρναν επιδοτήσεις από 50.000 έως 150.000 το χρόνο, έδειξε η ΕΔΕ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας.

Χαρακτηριστικό της κατασπατάλησης είναι ότι ένας μόνο αγρότης πήρε μέσα σε τρία χρόνια 372.000 ευρώ, ενώ ο κ. Δριβελέγκας ανάφερε ως παράδειγμα μια οικογένεια η οποία, πήρε νομότυπα τα τελευταία τρία χρόνια 752.000 ευρώ.

Οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ καταγγέλλουν ότι πολλές από τις αποζημιώσεις αυτές, δίνονταν κατ’ εξαίρεση με υπουργικές αποφάσεις, μετά από πορίσματα που είτε προέρχονταν από πιέσεις βουλευτών είτε συντάσσονταν ακόμη και μέσα σε βουλευτικά γραφεία. Ο κ. Δριβελέγκας σημείωσε ότι εάν υπάρχουν βουλευτές που έχουν κάνει παρεμβάσεις θα φανεί στον εισαγγελέα.

Να αποκαλύψει ονόματα καλεί τον υφυπουργό η Νέα Δημοκρατία. “Είναι δυο χρόνια πια στην κυβέρνηση. Δυο, δυόμισι χρόνια. Αν έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν, ας πουν με ονοματεπώνυμο, αλλιώς είναι κοινές συκωφαντίες όλα αυτά”, τόνισε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα που έχει δώσει εντολή να προχωρήσει η ανάκριση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.